Piaţa terenurilorŞtiri agricole

ȚARA VECINĂ care A RESTRICȚIONAT VÂNZAREA TERENURILOR CĂTRE STRĂINI!

Decizie la nivel înalt privind adoptarea unei serii de restricții pentru cetățenii din Uniunea Europeană care vor să achiziționeze terenuri agricole. Parlamentarii dintr-o țară vecină României, Serbia, au adoptat cu 131 de voturi pentru și 13 contra, un proiect de lege care cere fiecărui cetățean din UE să trăiască în Serbia cel puțin 10 ani înainte de a putea cumpăra teren agricol, iar suprafețele ce pot fi cumpărate au fost limitate la două hectare. Decizia a fost luată cu câteva zile înainte de data limită la care Belgradul trebuia să implementeze un acord convenit anterior care privea liberalizarea pieței terenurilor agricole, informează Bloomberg citat de Agerpres.  

 Guvernul de la Belgrad susține că vrea să îi protejeze pe fermierii sârbi și să evite situația în care străinii preiau resursele naturale. Alte categorii de cetățeni străini nu pot cumpăra terenuri agricole în Serbia, însă companiile străine pot cumpăra sau închiria terenuri via filiale din Serbia. “Fără aceste restricții, am fi singura țară care liberalizează achiziționarea de terenuri arabile înainte de a deveni stat membru”, a apreciat ministrul sârb al Agriculturii, Minister Nedimovic, cu ocazia prezentării în Parlament a proiectului de act normativ.

Potrivit lui Nedimovic, este în interesul național ca terenurile agricole să fie deținute de cetățenii sârbi, citând măsurile similare adoptate de alte state care sunt deja state membre UE sau vor să se alăture blocului comunitar.

Serbia a semnat un Acord de Stabilizare și Asociere cu UE în anul 2008, acceptând un calendar pentru eliminarea treptată a barierelor comerciale. Potrivit acestui acord, semnat într-un moment în care sârbii estimau că vor adera la UE în câțiva ani, piața terenurilor agricole ar fi urmat să se liberalizeze de la 1 septembrie 2017.

În prezent, președintele Serbiei, Aleskandar Vucic speră că va pregăti Serbia pentru aderarea la UE în anul 2020.

Alte condiții impuse de Parlamentul de la Belgrad cetățenilor UE este ca aceștia să lucreze terenurile agricole în chirie timp de trei ani înainte de a le putea cumpăra iar vânzătorul trebuie să ofere în primul rând statului terenul pe care vrea să îl vândă. De asemenea, terenurile din apropiere de facilitățile militare sau din parcurile naționale nu pot fi vândute în nicio condiție.

Sursa: www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Nu ar trebui sa vindeti pamantul . Acesta v-a fost lasat de inaintasi pentru a-l lucra si a-l lasa mai departe copiilor vostri . Pamantul trebuie sa ramana in familie ca un bun nepretuit . Am cunoscut fermieri in Franta , UK , Irlanda , Germania cu suprafete intre 25 si 150 hectare care se vaitau ca profitul este din ce in ce mai mic , ca nu se mai castiga ca acum 10-15 ani . I-am intrebat de ce nu vand ( unul din Germania ar fi luat in jur de 5 milioane pe ferma) , sa puna banii la banca si sa merga in plimbare in lumea larga pentru ca viata mai trebui si traita . Raspuns : tata nu mi-a lasat pamantul ca sa-l vand , obligatia mea este sa-l pastrez intact sau sa mai adaug ceva si sa-l dau mai departe copiilor mei . Ar fi bine sa gandeasca si romanul la fel . In sat avem un fermier roman care gireaza localnicilor imprumuturi la banci numai pentru ca acestia sa nu vanda din terenul familiei in caz ca au nevoie de bani .

  2. Agricultura performanta se face exclusiv pe suprafete mari si de oameni specialisti doar asa vom deveni o forta in agricultura mondiala. Terenul nu trebuie vandut strainilor. Statul roman poate sa intervina si sa cumpere el terenuri cat mai multe si sa ramana un bun national. Sa lucreze si statul pamantul paralel cu fermierii romani. Subventia trebuie acordata doar acelora care au studii superioare in agricultura. Asa vor fi fortati fermierii sa mearga sa faca cursuri de pregatire sa faca fata noilor provocari si sa tina pasul cu modernizarea.

  3. mai bine sluga la o multinationala. decat sluga la un patron roman comunist avar si evazionist. multinationslele angajeaza oameni platesc corect respecta oamenii platesc impozite la statul roman . daca cei de afara ne ingradesc dreptul la munca si dau o lege sa fie numai cate un singur angajat roman la o firma si ne trimit in tara 4 milioane de romani ce vom face atunci .problema este ca acesti oameni trimit in tara zeci de miliarde de euro care ajuta la dezvoltarea tarii asa ca mai usor cu limitarea cumpararii de teren de catre straini. datorita lor terenul are pretul de mii de euro pe ha ca altfel era de 400 de lei ha.

  4. Suntem tara UE si trebuie sa nu restrictionam sa cumpere strainii teren. Terenul nu este la fel ca fabricile sa le taiem si sa le ducem la fier vechi si sa dam oamenii afara. Terenul ramane aici pe vecie. Ce tot ne inflamam atat ? Productiile oricum merg afara. Strainii trebuie sa vina sa creeze concurenta sa fie preturi mari la teren sa creeze locuri de munca si bunastare.

Scrie un comentariu