• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEF APIA DEZVĂLUIE: Cine sunt FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA SUBVENȚIILOR!

    Roxana Dobre -

    Circa 100.000 de cereri au rămas de autorizat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), conform datelor prezentate de ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință care a avut loc miercuri, 28 februarie.

    Șeful de la agricultură a arătat că în prezent mai sunt 11 procente de prelucrat în luna martie astfel încât banii să ajungă în conturile fermierilor. Majoritatea dosarelor sunt cele ale agricultorilor care au picat la controlul prin teledetecție și au contestat rezultatele inițiale prezentate de APIA. Concret, conform sursei citate, din 876.958 cereri eligile au intrat la plată 781.608 până la finele lunii februarie, ceea ce înseamnă că 95.349 de cereri sunt încă pe unul dintre fluxurile APIA!

    Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Emil Scurtu, a declarat pentru publicația locală ”Timp Online” că în județ sunt 1.720 de fermieri blocați din cauza cotrolului prin teledetecție.

    În 2017 noi am plătit aproximativ 60 de milioane de euro și am mai plătit în 2018 pentru 2017 alte 18 milioane de euro, deci sunt în total aproximativ 78 de milioane de euro. E o sumă foarte mare plătită. La ora actuală, avem în județ un procent de realizare a plăților de circa 94%. Mai sunt 1749 de fermieri care nu au primit banii dintre care 1720 sunt blocați prin teledetecție în urma teledetecției. Fermierii nu au fost de acord cu interpretarea făcută de firma care a contractat aceste lucrări de teledetecție și este un protocol cu firma de la Timișoara (este vorba despre firma Gauss, cea care se ocupă de interpretarea hărților n.r) care a făcut aceste interpretări și se face a doua fotointerpretare. Dacă fermierul nu e de acord cu amplasarea culturilor, nici cu ce cultură a fost găsită, se trimite la o nouă fotointerpretare. Probabil să fie câștig de cauză, probabil nu. Se vor face anumite controale în teren, ceea ce înseamnă un raport comasat care să confirme sau să infirme ce a spus firma care face fotointerpretarea , a arătat Scurtu.

    Foarte important de precizat că sunt fermieri care au primit bani pe 2017, chiar și în avans, chiar dacă au picat la control prin teledetecție. Lucrurile s-au încurcat puțin la interpretarea datelor când foarte mulți fermieri au contestat hărțile făcute de firma Gauss deoarece în mare parte aveau de pierdut bani din subvenții. Mai mult, trebuie spus că deși acești fermieri se consideră ”ghinioniști” pentru că procedura de plată este mai anevoioasă, APIA se află în termenul legal de plată a subvențiilor până la data de 30 iunie 2018.

    Și ministrul agriculturii, Petre Daea, a recunoscut că ”sistemul mai dă erori” dar a afirmat că procentul de 11 la sută de fermieri rămași la plată va fi rezolvat în luna martie. De precizat că în acest procent se află și producătorii agricoli care au cerut Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) și care au de adus la agenția de plăți documente justificative pentru a încheia procesul de eligibilitate pentru subvenții.

    ”Este o activitate zilnică și cu un interes major din partea lucrătorilor. Aici trebuie făcută o remarcă și anume. Sunt situații când dosarele fermierilor au anumite scăpări datorită modului de lucru cu care noi anul acesta am avut prin interesul major să introducem etapă de etapă noi proceduri, să folosim teledetecția ca o măsură de control în afara controlului clasic, sistemul mai dă și erori”, a mai spus ministrul.

    Reamintim că în Campania 2017 au fost anunțați inițial un număr de 104.146 de fermieri care au fost că fac parte din eșantionul de control extras după metodele specifice. Ulterior numărul a fost completat cu încă 12.00 de fermieri  care au primit ”cartonaș galben” în 2016.

    „Cartonașul galben” a fost anunțat la începutul anului 2016 de către comisarul european Phil Hogan ca o soluție pentru a reduce povara controalelor în fermele unde se constată pentur prima dată abateri de la informațiile declarate și asumate în cererea unică.  Acordarea de către funcționarii APIA a acestei ”penalizări” i-a ajutat pe fermierii care au primit ”cartonașul galben” să aibă redusă la jumătate sancțiunea decisă de inspectorii agenției de plăți. Singura condiție era ca fermierii să fi supradeclarat sub 10% din suprafața determinată pentru plată. Odată cu primirea cartonașului și înjumătățirea sancțiunii fermierii însă erau obligați să intre automat din nou la control în anul următor celui în care au primit cartonașul.

    De precizat că acest tip de control, pe care fermierii îl știu deja din 2007 de când se acordă subvenții,  este impus de Comisia Europeană deci nu este decis de statul român fiind modul prin care autoritățile de la Bruxelles controlează practic corectitudinea prin care se dau subvențiile în țările membre.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării