• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VALER SICIAN, Semtest BVN Mureș, despre cărțile de rasă: Programele de amelioare NU INCLUD MARII SPECIALIȘTI PE REPRODUCȚIE!

    Roxana Dobre -

    Decizia autorităților de a ”pasa” cărțile de rasă din zootehnie și menținerea Registrului Genealogic către asociațiile de profil din România este intens analizată la 4 ani de la implementarea hotărârii. Ce progrese au fost făcute pentru patrimoniul genetic al țării noastre și cum s-au cheltuit banii? Numai în 2017, în cazul bovinelor, șase asociații au primit peste 6,1 milioane de euro, din care niciun euro nu a ajuns la fermieri. Despre acest subiect am cerut părerea unui specialist în domeniu, inginerul zootehnist Valer Sician, director Semtest BVN Mureș. 

    ”Este o părere de rău că noi, ca organizație națională și atât de importantă, nu am fost prinși într-un calcul de testare a taurilor, adică ministerul înainte să meargă în altă parte, ar fi trebuit să meargă la organizațiile specializate pe reproducție. La Mureș avem organizația națională care gestionează cam 40% la nivel național tot ce înseamnă însămânțări artificiale și reproducție. În ultima perioadă am văzut o revenire în sensul că au fost mai multe contacte și probabil că înțeleg că este nevoie și de aceste organizații. Strict referitor la bani, nu știu ce s-a întâmplat pentru că nu știu exact sumele vehiculate și nu știu exact care sunt costurile. La Mureș există cea mai mare echipă de reproducție din țară. Am 40 de specialiști dintre care 15 sunt cu studii superioare și lucrăm zi de zi doar pe reproducție și nu știu, poate că sunt lipsit de modestie, cine poate acum să vină într-un an sau doi, fără experiență, să se apuce testare, să se apuce de reproducție și să obțină și rezultate. Sunt puțin sceptic pentru că nu am văzut nicăieri un astfel de sistem: să creezi din nimic programe atât de importante și să le dai totul de la zero . Astfel de inițiative nu au cum să funcționeze fără să lucrezi cu organizațiile mari de reproducție. Nu ai cum să obții rezultate”, a opinat specialistul de la  Semtest BVN Mureș, unitate de ameliorare care are o experiență de 40 de ani de activitate pe piața din România.

    Statul susține asociațiile din zootehnie dar a uitat de reproducție

    Statul român susține prea puțin unitățile de ameliorare a raselor de bovine și irosește banii pe structuri, asociații, care nu au neapărat pregătirea și personalul necesar pentru a face performanță.

    ”E un semn de întrebare dacă acesta este drumul cel mai corect și cel mai bun pentru că degeaba obții organizații care nu se mobilizează și care, cu banii respectivi, nu își demonstrează activitatea. Nu ar fi nevoie atât de mult de susținere cât de înțelegere a acestui fenomen, de înțelegere a ceea ce ar trebui să facem și eu sunt convins că resurse am găsi să facem acest program. În mod normal, activitatea ar trebui să fie în cadrul organizațiilor profesionale și aici aș numi organizații importante, Organizația de reproducție, Organizația de producție și cea de Registru Genealogic. Statul sigur că susține, există chiar fonduri care sunt alocate – se dau 100% pe parte de registru și 70% pe Controlul Oficial al Producțiilor (COP), dar pe reproducție nu se dă nimic și, totuși, iată că acest sector a reușit să existe de 50 de ani printr-o selecție naturală”, a mai subliniat Valer Sician.

    Vă reamintim că Agrointeligența -www.agrointel.ro a luat decizia de a informa cititorii, mulți dintre ei crescători de animale, despre ce se întâmplă cu adevărat în spatele ușilor închise centrelor de putere ale zootehniei naționale. Un ghem de personaje influente, de interese obscure și, cel mai important, de bani publici, colectați inclusiv de la fermieri, și care sunt cheltuiți ineficient și discreționar.

    În cazul bovinelor, pentru cărțile de rase, doar pentru acest an șase asociații au primit peste 6,1 milioane de euro, din care niciun euro nu a ajuns la fermieri. Rezultatele certificatelor genetice sunt utile doar marilor crescători de taurine.

    Citiți articolul aici:

    DEZVĂLUIRI COMPLETE: „Băieții deștepți” ai CĂRȚILOR DE RASĂ PENTRU BOVINE. Miza: 6 milioane de euro pe an!


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat