• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DILEMA CÂINILOR LA STÂNĂ REVINE! Ce le transmite MINISTRU DAEA tuturor CIOBANILOR!

  Roxana Dobre -

  Numărul câinilor de la stână a revenit ca subiect de discuție în spațiul public, iar mulți dintre ciobani încă au o mare dilemă în privința paznicilor pe care îi pot ține să îi apere de lupi și urși.

  Aflat duminică 17 septembrie, într-o vizită în localitatea Loman, judeţul Alba, ministrul agriculturii, Petre Daea, a stat de vorbă cu crescătorii de ovine din zonă. Aceasta le-a transmis oierilor că numărul de câini pe care îi pot ține la stână este stabilit de fiecare cioban în parte şi nu ar trebui impus, mai ales că „prietenul numărul unu, sprijin imediat în condiţii grele” pentru cioban este câinele.

  ”Sigur că au voie, după cum vedeţi, noi am stabilit să nu existe un anumit număr (n.r. de câini la o stână). Numărul este stabilit de fiecare cioban în parte pentru că el ştie câţi câini îi trebuie, unde îi trebuie. Nu câinii sunt duşmanii naturii. Fiecare oier îşi cunoaşte interesul. Nu cred că trebuie noi să-i învăţăm câţi câini să aibă şi câţi să-i apere. Dimpotrivă, trebuie să-i lăsăm pe ei în liniştea lor, în arealul lor, în gândirea lor corectă, puternică şi extrem de necesară, pentru că în lupta cu natura câştigătorii, de regulă, sunt cei puternici şi bine echilibraţi. Mă bucur că această categorie de oameni, aceşti bravi stăpâni ai muntelui sunt la ei acasă şi ştiu cum să se gospodărească, iar astăzi au fost secvenţe excepţionale”, a spus Petre Daea, fiind întrebat de situaţia câinilor de la stâne.

  Ministrul Agriculturii a adăugat că prietenul numărul unu al ciobanilor este câinele, patrupedul fiind şi „sprijinul imediat în condiţii grele”. ”Trebuie să le dăm crezare, să-i sprijinim, pentru că e (nr. câinele) prietenul numărul unu, sprijinul imediat în condiţii grele şi după cum cunoaşteţi au început să se multiplice aceste situaţii grele, urşii au început să-şi părăsească arealul, sunt o serie întreagă de evenimente neplăcute. Nu cred că am ajuns să alegem între om şi animal. Dimpotrivă, trebuie să avem grijă de toţi, dar în primul rând de om”, a spus Daea.

  O altă problemă pe care au ridicat-o ciobanii a fost aceea că le este interzis să intre cu turmele prin pădure

  ”Sunt lucruri pe care trebuie să le reglăm, pentru că sunt situații deosebite când oaia, chiar dacă i-am arăta pistolul, ea tot intră în pădure, după umbră sau uneori de teamă sau după apă. Aici lucrurile trebuie să fie înțelese în profunzimea lor și, cu siguranță, ele vor fi înțelese și aplicate cum se cuvine”, a declarat Daea.

  Ministrului Agriculturii i s-a solicitat sprijin și pentru omologarea unei rase locale de oi, respectiv oaia Țurcană varietatea oacheșă de Loman.

  Petre Daea a asistat și la punerea în scenă a coborârii oilor de la munte și a vizitat mai multe țarcuri cu ovine. Referindu-se la excrementele provenite de la oi, ministrul a opinat că acestea reprezintă ”aur negru”. Ministrul a explicat jurnaliștilor că acestea sunt bune pentru pășuni, fiind hrană pentru plante. ”Este îngrășământul cel mai bun pentru plante. Se lasă în zone greu accesibile”, a mai spus oficialul de la agricultură.

  Sursă selectivă: www.alba24.ro

  Citiți și: 

  Numărul de câini, nelimitat la stână dar cu limite la însoțirea turmei. Care este propunerea finală pentru Legea Vânătorii!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Târgurile apicole de început de an – anulate! Ce spun organizatorii de evenimente din apicultură! Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false

  Ultimele știri

  Un tânăr fermier de 25 de ani – milionar după ce a câștigat la Loteria Națională! Ciobanul dat dispărut a fost găsit! A lăsat oile să moară și el a fugit în satul de domiciliu! Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!