• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚ OFICIAL: Se pregătesc DOUĂ NOI SUBVENȚII ÎN AGRICULTURĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Două noi forme de sprijin urmează să fie lansate în dezbatere și apoi, în forma lor finală, să fie aprobate în sectorul agricol. Este o continuare, de fapt, a măsurilor prin care actualul guvern sprijină producătorii agricoli, a declarat astăzi Sorin Roșu-Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. În prima partea a zilei de joi, 21 septembrie, oficialul MADR a luat parte la deschiderea Forumul Agricol de la Târgul Agralim, prilej cu care a făcut și anunțul cu privire la sprijinul suplimentar ce va fi alocat sectorului de creștere a porcilor din rasa Mangalița și Bazna, rase autohtone. 

    Oficialul de la Ministerul Agriculturii a trecut în revistă măsurile de succes implementate în acest an dar a dezvăluit și ce mesaje îi transmit fermierii liderului de la agricultură, Petre Daea, în vizitele pe care le efectuează în ferme. Mai mult, acesta a anunțat și care sunt programele de susținere pe care vor fi puse în aplicare în perioada următoare.

    ”Sunt aici pentru că aduc salutul ministrului Petre Daea. Dânsul, din motive obiective, nu este prezent astăzi aici, deși și-a anunțat prezența, iar motivul principal este ședința de Guvern la care trebuie să participe. Dar a transmis, prin intermediul meu, și transmite, că de fiecare dată își dorește să fie în rândul și în mijlocul fermierilor. Vă spun un lucru foarte important și anume că domnul ministru este mai mult pe câmp, printre fermieri și lanul de porumb sau grâu. După-amiază de abia așteaptă orele la care trebuie să plece și este în mijlocul fermierilor mai ales neanunțat. În momentul în care se află că merge într-o anumită locație, nu mai merge acolo. Pentru că vrea să surprindă cu adevărat ce se întâmplă acolo jos, în fermă, ce necazuri au oameni, ce producții au oamenii. De foarte multe ori vine bucuros și ne spune dimineața că a întâlnit oameni care i-au spus că sunt fericiți pentru că i-a întrebat: <Ce v-am putea da noi?” Și i-au spus: ”Ne-ați dat! Ne-ați dat subvențiile la timp, ne-ați dat apă pentru irigații și pentru noi este suficient. Ne-ați dat programe pentru diverse sectoare și produse dificitare cum sunt cele pentru tomate”> Vor mai continua cu programul pentru lână, sprijinirea creșterii porcilor din rasa Mangalița și Bazna, rase autohtone. Și sunt și alte programe. Apă gratis pentru irigații care este cel mai mare program de infrastructură pe care îl dezvoltă în momentul de față în România. Și nu este ușor dar este necesar!”, a punctat oficialul de la MADR în cadrul Târgului Agralim 2017 care și-a deschis, astăzi porțile pentru toți fermierii la Lețcani, județul Iași.

    Vă reamimtim  că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lăudat recent calitățile cărnii de porc de Bazna, una din rasele românești de porci, „o rasă valoroasă aflată, din nefericire, pe cale de dispariție”. Pentru a-și întări spusele, ministrul a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video în care mănâncă jambon de porc de Bazna chiar din portbagajul unei mașini. Câteva clipe edificatoare în ceea ce privește gustul și savoarea cărnii de porc din rasa Bazna!”, este mesajul care însoțește clipul.

    Fermierii, interesați de investițiile pentru modernizarea exploatațiilor agricole

    Sorin Roşu-Mareş le-a dezvăluit celor prezenți că fermierii au fost extrem de interesați în 2017 de modernizarea fermelor astfel că pentru Submăsura Măsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, gestionată de AFIR, banii din PNDR 2020 s-au epuizat rapid.

    ”Avem date statistice la aflarea cărora ne îngrozim, ne întristăm și ne deprimăm. Datele sunt reale dar trebuie să mergem mai departe de acestea și să acționăm. De aceea suntem noi la Ministerul Agriculturii și domnii parlamentari în Parlamentul României pentru a face o legislație și să dezvoltăm toate zonele țări și nu numai una singură și pentru că suntem aici în zona de nord-este să dezvoltăm această regiune. Unul dintre principalele mijloace de dezvoltare a zonei  sunt fondurile europene și, după cum știți pe Măsura 4.1 Investiții în fermele vegetale, banii s-au epuizat cel mai repede. Am accesat și rapid s-au terminat banii alocați. Asta denotă că fermierii sunt interesați de modernizarea parcului de utilaje, a tractoarelor, combinelor. Un alt mijloc de dezvoltare este acțiunea și curajul de a face ceva, dar și puterea exemplului. Și pot să vă spun că avem pe aici mari fermieri care dovedesc și pot dovedi pe mai departe că au obținut producții care nu se obțin în Uniunea Europeană și pot fi exemplu pentru ceilalți. Eu zic că aceste exemple trebuie multiplicate și duse la fiecare dintre producătorii agricoli. Și vă mai spun un lucru: linia directoare în momentul de față pentru noi este zootehnizarea țării care poate să aducă plus valoare acestor resurse naturale pe care le avem”, a mai spus oficialul de la MADR.

    Secretarul de stat Sorin Roșu-Mareș a participat astăzi la deschiderea oficială a Târgului pentru fermieri Agralim 2017, eveniment ce are loc în comuna Lețcani de lângă Iași, în Parcul Transagropolis. Evenimentul se desfășoară în perioada 21-24 septembrie și este organizat de AB Plus Events și Clusterul AGROferma.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte