• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum va fi vremea în OCTOMBRIE, NOIEMBRIE ȘI DECEMBRIE! Când vom avea PRIMA NINSOARE!

    agrointeligenta.ro -

    Vremea în toată țara pentru lunile care au mai rămas din toamnă, octombrie și noiembrie, dar și prima lună de iarnă, decembrie. Meteorologii au emis o prognoză meteo pentru următoarele trei luni în care sunt așteptate temperaturi în general, în limite normale ale perioadei, în timp ce precipitațiile se anunță excedentare.  

    Condiţiile pentru instalarea iernii în România se vor crea după data de 23 noiembrie, în special în jumătatea de nord a ţării şi în zonele de munte. Pe de altă parte, meteorologii nu pot prevedea deocamdată când va fi prima ninsoare, acest anunţ putând fi făcut cu zece zile înainte de producerea fenomenului.

    În luna octombrie, meteorologii anunță că temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, în sud, sud-est și local în vest, dar și apropiate de normal în restul țării. În ceea ce privește valorile termice medii, ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 14 grade Celsius în Dobrogea, de până la 13 grade în Banat, respectiv de până la 12 grade în Oltenia, Muntenia și Moldova.

    Precipitațiile totale vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor centrale, vestice și estice, unde local acestea vor avea o tendința spre excedent. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna octombrie este de 43,5 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp) și Maramureș (până la 68 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 41 l/mp).

    În luna noiembrie, meteorologii estimează temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest, și vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între zero și 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

    Precipitațiile se vor situa în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în regiunile centrale, adică peste norma stabilită la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor înregistra în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (până la 77 l/mp) și Crișana (până la 63 l/mp). La polul opus se află Moldova, cu cantități de apă cuprinse între 23 și 36 l/mp.

    În luna decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsuratori de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul țării. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și trei grade Celsius, în Dobrogea.

    Precipitatiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale și sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Norma medie lunară a precipitațiilor, pentru luna decembrie, va fi de 44,8 l/mp, conform ANM. În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, în Banat și Crisana (până la 70 l/mp), iar în Dobrogea și Moldova, cel mult 40 l/mp.

    Iată ”graficul” temperaturilor dar și a precipitațiile pentru fiecare regiune!


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd