EI SUNT FERMIERII CARE AU CÂȘTIGAT LIGA CAMPIONILOR LA FLOAREA-SOARELUI SAATEN-UNION!
Andreea Elefterie -Cele mai profitabile tehnologii agricole pentru floarea-soarelui din portofoliul companiei Saaten-Union au fost premiate la finele unei competiții în care opt fermieri s-au întrecut pentru eficiența maximă a culturii.
Marele câștigător a fost desemnat, pe baza calculelor și a profitului obținut, fermierul Mihai Dobrică, agricultor care a mizat pe hibridul Marquesa CL și a reușit să aibă un profit net de 2.530,60 de lei, la o producție STAS de 3.609 kilograme la hectar.
Festivitatea de premiere a fost transmisă în direct de către Agrointeligența pe Facebook și pe site-ul www.agrointel.ro
Într-un cadru festiv, compania Saaten-Union a făcut publice rezultatele finale și a premiat fermierii care au concurat în competiția Liga Campionilor la floarea-soarelui.
”La noi toți fermierii sunt câștigători. Locurile 1,2 și 3 vor primi premii în bani, locurile celelalte vor primi medalii. Noi ca și companie am învățat de la acești colegi fermieri cum se dezvoltă plantele în tehnologiile lor, am văzut că hibrizii noștri pot fi productivi. De asemenea, fermierii care au participat în câmp au văzut tehnologiile, au văzut cum se pot obține producții mari. Fiecare dintre noi am avut ceva de învățat. Este un eveniment principal pe floarea-soarelui, este al doilea eveniment de acest gen al companiei noastre împreună cu BASF și nu este ultimul: deja am demarat proiectul pentru rapița anului viitor. Așa că stați aproape de noi!”, a anunțat în deschiderea evenimentului dr. ing. Mihai Mirițescu, directorul general al companiei Saaten-Union.
La rândul ei, ing. Mihaela Radu, directorul de marketing al Saaten-Union și managerul de produs al Rapool, a arătat că scopul competițiilor inițiate de producător de sămânță a fost de la bun început de a dinamiza relația cu fermierii.
”Sunt foarte bucuroasă că astăzi suntem la finalul celui de-al doilea proiect pe acestă idee de competiție. De fapt nu este o competiție, este o învățare prin puterea exemplului. Eram săturați să tot stăm în fața hibrizilor și să spunem cât sunt de buni – asta vedem și la toate companiile. (…) Iată că, la Saaten-Union, am reușit ca împreună cu Rapool și cu colegii de la BASF să aducem agricultura la un alt nivel prin ajutorul fermierilor, prin puterea exemplului. Arătăm că hibrizii sunt buni, au rezistență, sunt pretabili, iar fermierii, în câmp, în realitate arată ce se poate face. Nu doar grafice, cataloage cu producții frumoase, ci noi, cu ajutorul fermierilor am arătat că avem produse bune, că avem fermieri experimentați, că avem fermieri care pot face profituri frumoase”, a spus Mihaela Radu.
Marius Crețu, directorul de vânzări al Saaten-Union, a fost cel care la finalul competiției, a prezentat tehnologiile aplicate de cei opt fermieri înscriși în Liga Campionilor la floarea-soarelui. De precizat că loturile din concurs au fost înființate în cadrul fermei Ildu din localitatea Vâlcelele, județul Călărași.
Iată cele 8 tehnologii de cultură a florii-soarelui:
După prezentarea tehnologiilor aplicate cu costurile aferente, au fost anunțate și rezultatele finale. Mai exact, producțiile obținute la umiditatea STAS de 9%, veniturile din vânzarea recoltei la prețul din portul Constanța la data analizei, precum și profitul final obținut de fiecare fermier din Liga Campionilor la floarea soarelui.
Marele premiu i-a revenit fermierului Mihai Dobrică cu un profit de peste 2.500 de lei și care a primit nu doar trofeul competiției, ci și 1.500 de euro. Fermierul câștigător a optat în cultură pentru hibridul de floarea-soarelui Marquesa CL de la Saaten-Union.
Dragoș Marinescu de la ferma Dra&Cor a obținut premiul al doilea cu hibridul de floarea-soarelui Puntasol CL de la Saaten-Union, o producție de 3.517 kg/ha și un profit de 2.298,20 de lei pe hectar. Dragoș Marinescu a primit și el o cupă și 1.000 de euro.
Bronzul competiției Saaten-Union i-a revenit tânărului Claudiu Iliuță de la ferma Ildu care a avut o producție de 3.052 kg/ha cu hibridul de floarea-soarelui Puntasol CL. Profitul de 2.157,20 de lei pe hectar i-a adus lui Claudiu Iliuță o cupă și un premiu de 500 de euro.
După succesul înregistrat de competițiile pentru floarea-soarelui și rapiță, reprezentanții Saaten-Union și Rapool au anunțat că aceste inițiative vor continua. Astfel, pe 22 septembrie au fost deja înființate loturile fermierilor la ferma Agromec Vișina, în județul Olt, în timp ce în primăvară se dorește demararea proiectului similar pentru cultura de porumb, de data aceasta într-o fermă din zona Moldovei.