FERMIERII – FĂRĂ SUBVENȚII PE PĂȘUNI? CONDIȚIA care îi lasă FĂRĂ BANI PE CRESCĂTORII DE ANIMALE!
agrointeligenta.ro -Fermierii, în pericol să rămână fără subvenții! Plata pe suprafață pentru pajiști și pășuni este o subvenție extrem de solicitată și așteptată mai ales pentru fermierii care dețin animale și nu cultivă și teren arabil. Din 2018 însă acești fermieri, deținători și utilizatori de păşuni şi pajişti naturale vor primi sprijin financiar pe suprafaţă doar dacă pe aceste suprafeţe vor fi întocmite amenajamente pastorale avizate de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene.
La mai puţin de 6 luni până la expirarea termenului-limită pentru finalizarea acestei acţiuni, respectiv 31 decembrie, lucrurile nu par să stea prea bine cu amenajările pastorale. Spre exemplu în județul Bihor doar 17 proiecte de amenajamente pastorale pentru o suprafaţa de 7.646 ha au fost avizate de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor.
În judeţul Bihor, din datele statistice reiese că din cele aproximativ 500.000 ha teren agricol, circa 165.000 ha reprezintă pajişti şi fâneţe naturale, acestea însemnând un procent de 35%, din care doar 5 % sunt incluse în proiectele de amenajamente pastorale. Situaţie foarte îngrijorătoare, dacă nu alarmantă, atât pentru autorităţile publice locale, cât şi pentru utilizatorii de pajişti naturale şi păşuni care, în situaţia nefinalizării acestor proiecte, nu vor putea beneficia de sumele importante de bani necesare sistemului agricol, precum şi a procesului de dezvoltare economică naţională.
„În acest sens, ne adresăm tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate păşunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor.
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor, în sensul sprijinirii acestor acţiuni, a desemnat pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) câte un specialist din cadrul instituţiei, care deţine şi funcţia de membru în grupul de lucru, în vederea stimulării şi certificării corectitudinii datelor care urmează a fi evidenţiate în aceste studii.
„Totodată, ne adresăm conducătorilor Unităţilor Administrativ Teritoriale şi reprezentanţilor formelor asociative care au ca şi obiect de activitate exploatarea pajiştilor şi păşunilor naturale să facă toate demersurile pentru demararea şi finalizarea acestor studii, cu respectarea prevederilor legale în acest sens, respectiv OUG 34/2013, Ordinul 544/2013, HG 1.064/2013 şi Legea 72/2002”, a mai spus Nicolae Hodişan.
Amenajamentul pastoral – obligatoriu din 2018
Anul 2018 va aduce modificări pentru producătorii agricoli care încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente, când consiliile locale au obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente, potrivit Legii nr.16/2016, publicată deja în Monitorul Oficial. Un alt detaliu important este că fondurile necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pajiştile permanente din ţara noastră au o răspândire de aproximativ 4,9 milioane hectare, România ocupând, în Europa, locul al V-lea după Franţa, Marea Britania, Spania şi Germania. Pajiştile din ţara noastră, care reprezintă 33% din suprafaţa agricolă, constituie o parte din avuţia naţională, de importanţă majoră prin dimensiunea resurselor de furaje şi calitatea acestora, precum şi prin celelalte funcţii cu efect benefic asupra protecţiei şi frumuseţii mediului înconjurător. În ultimii ani însă acestea au fost închiriate unor persoane care nu au respectat nici măcar condițiile minime de întreținere ale acestora ci doar au fost exploatate în vederea obținerii subvenției consistente pe care fermierii o pot primi pe aceste suprafețe.
Atenție! Fermierii nu au nicio obligație privind amejamentele întrucât elaborarea planului de fertilizare şi a măsurilor agropedoameliorative, necesare întocmirii proiectelor de amenajamente pastorale se realizează de către oficiile de studii pedologice şi agrochimice (OSPA) şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti.
De precizat că hotărârea tebuia să fie pusă în aplicare inițial din anul 2017 dar a fost amânată cu un an tocmai din cauză că autoritățile nu au fost pregătite.
Vă reamintim că în acest an, plata avansului pentru subvenția APIA va fi demarată din 16 octombrie, iar de la 1 decembrie vor începe plățile integrale. Toate sumele vor ajunge la fermieri până la data de 31 martie anul viitor, potrivit unui act normativ adoptat și asumat de Ministerul Agriculturii.
Sursă selectivă: www.bihon.ro