10 MILIARDE DE EURO au ajuns LA FERMIERII ROMÂNI. Mesajul ȘEFULUI AFIR în cadrul SIMPOZIONULUI NAȚIONAL-DEZVOLTAREA DURABILĂ A MEDIULUI RURAL
Andreea Elefterie -Activitatea agenției de plăți care gestionează proiectele finanțate din bani europeni, prezentată marți, 26 septembrie, în fața ministrului agriculturii Petre Daea, a numeroși deputați și senatori, dar și a presei de specialitate. Directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, a prezentat în premieră, în cadrului primei ediții a Simpozionului național – Dezvoltarea durabilă a mediului rural, rezultatele notabile pe care le-a înregistrat instituția pe care o conduce.
În cei 17 ani de activitate, AFIR a adus în România 10 miliarde de euro, bani ce au ajuns prin proiecte la fermierii din țara noastră.
”Vă urez bun venit la prima ediție a Simpozionului național – Dezvoltarea durabilă a mediului rural. Sunt deosebit de bucuros că ați onorat invitația pe care am făcut-o în numele Agenției pentru Finanțarea Investițiilo Rurale iar acest lucru este o dovadă în plus că ocupă un loc important în spațiul economic și social, nu doar prin rolul asumat de gestionare eficientă a fondurilor europene destinate agriculturii și mediului rural cât mai ales prin performanțele profesionale pe care le-a atins această instituție în cei 17 ani de activitate. Sunt 17 ani în care prin intermediul Agenției au intrat efectiv în țară peste 10 miliarde de euro, destinați dezvoltării agriculturii și a mediului rural. Pentru necesarul economiei agrare românești este doar un început, dar acești bani se văd deja în producțiile agricole tot mai mari de la an la an, în infrastructura modernă a multor comune și în bunăstarea fermierilor și a locuitorilor de la sate care încep să obțină profit din afacerile lor. Preocuparea pe care o avem este de a asigura cu aceste fonduri nu doar o prosperitate pasageră ci de a gândi pe termen lung dezvoltarea satului românesc. Avem această datorie de a lăsa urmașilor noștri un mediu rural curat, dezvoltat și pregătit să răspundă la provocările din ce în ce mai dificile ale viitorului”, a arătat șeful AFIR într-o alocuțiune pe care a ținut-o în fața unei audiențe de seamă, atât oficialități dar și fermieri importanți din România.
Adrian Chesnoiu a arătat că odată cu momentul aderării României la Uniunea Europeană spațiul rural a fost sprijinit prin progamele naționale de dezvoltare rurală pentru crearea unei economii rurale durabile și sustenabile.
”Acesta este obiectivul fundamental al finanțării astfel încât să asigure sprijin pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea spațiului rural și a economiei rurale nu doar investiții în ferme iar impactul trebuie măsurat ca atare. Structura economiei rurale văzută prin prisma sprijinul Programului Național de Dezvoltare Rurală cuprinde tot ce înseamnă oameni, producție, procesare, servicii și îmbuntățirea condițiilor de viață. Această perioadă de timp de la programul SAPARD și până în prezent se oglindește în semnarea a peste 120.000 de contracte de finanțare prin care s-au angajat fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 9,5 miliarde de euro. Prin finanțarea proiectelor de investiții s-au realizat aproximativ 8.700 de kilometri de drumuri comunale iar în ceea ce privește infrastructura rurală, rețele de apă sau canalizare, drumuri agricole și forestiere putem spune că de acestea beneficiază până în prezent peste 6,2 milioane de locuitori ai satelor românești”, a mai punctat în cadrul aceluiași eveniment directorul AFIR.
5.600 de tineri au fost instalați în exploatații agricole
Tot în seria cifrelor privind reușitele agenției de plăți, Adrian Chesnoiu a amintit că, în perioada post-aderare, unde a fost inclus primul PNDR, a asigurat un impact major în dezvoltarea și modernizarea agriculturii fiind acordate fonduri nerambursabile către 68.000 de fermieri pentru investiții la nivel național din care aproape 13.000 de tineri fermieri.
”La rândul său, PNDR 2020 are în vedere o creștere durabilă care pună accent pe reducerea emisiilor de carbon și sprijinirea practicilor agricole prietenoase cu mediul. Să nu uităm că până la nivel național au fost sprijiniți direct peste 9.000 de fermieri iar 5.600 de tineri au fost instalați în exploatații agricole. Am ținut să ofer aceste cifre pentru a avea o imagine a anvergurii pe care a presupus-o și o presupune activitatea AFIR. În încheiere, aș vrea să subliniez și rolul eșențial pe care l-au avut angajații AFIR și vreau să spun că apreciez mult profesionalismul și dăruirea cu care s-au implicat și cu siguranță se vor implica în perioada următoare. Doresc însă ca PNDR 2020 să beneficieze de o schimbare majoră de paradigmă în viziunea pe care AFIR o are despre activitatea sa. Îmi doresc, și am făcut pași importanți în această direcție ca beneficiarii să fie partenerii noștri pentru că avem scopuri convergente și nu antagonice”, a conchis șeful AFIR.
Simpozionul național – Dezvoltarea durabilă a mediului rural, organizat de AFIR, este la prima ediție și face o ”radiografie” a agenției de plăți care se ocupă exclusiv cu banii europeni. La evenimentul care s-a desfășurat marți, 27 septembrie, la Palatul Bragadiru din Capitală au participat ministrul agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat Daniel Botănoiu dar și deputați și senatori din Parlamentul României.