SUMĂ URIAȘĂ DIN SUBVENȚII pentru FERMIERII ROMÂNI: 3,2 MILIARDE DE EURO, plătite ÎN 2017!
agrointeligenta.ro -Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță o sumă fabuloasă care ajunge la producătorii agricoli din România: 3,2 miliarde de euro. Ministrul Agriculturii a declarat joi, 28 septembrie, la Brăila că anul acesta a fost pentru prima dată când în agricultura din România s-au dat subvenţiile la timp şi tot pentru prima dată când s-au depus cererile pentru subvenţii pe anul agricol 2017 – 2018 până la 15 mai.
”Din fondul european din care se accesează sumele pentru plata pe suprafaţă, România a accesat 99,03%. Este fără precedent. Tot fără precedent este şi faptul că am accesat de la Uniunea Europeană fondurile rezervate României şi întrezărim ca, până la sfârşitul anului, în agricultura ţării româneşti să putem introduce sume de la Uniunea Europeană în valoare de 3,2 miliarde euro. Aceşti bani sunt destinaţi pe de o parte fermierilor, iar pe de altă parte zonei rurale, în aşa fel încât satul românesc să fie altfel, iar randamentele la unitatea de suprafaţă în agricultură să crească şi fermierii să poată beneficia de câştiguri suplimentare şi un confort financiar rezonabil”, a declarat Daea, potrivit Agerpres.
El a mai arătat că în prezent se realizează ultimele operaţiuni efectuate de inspectorii agenției de plăți în activitatea de control, în aşa fel încât, pe data de 16 octombrie, să se dea drumul la plăţi. ”Avem banii în bugetul Ministerului Agriculturii, prin rectificarea Guvernului ni s-a acordat întreaga sumă, în aşa fel încât să putem acorda subvenţii”, a completat Daea.
Vă reamintim că miercuri, 27 septembrie, Guvernul a aprobat plăți pentru ajutoare în agricultură în valoare de circa 1,8 miliarde euro. Este vorba de plățile directe în sectorul vegetal care se acordă pentru anul de cerere 2017, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017.
Plățile directe în sectorul vegetal sunt următoarele:
- schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum minim de 97,2452 euro/ha;
- plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
- plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 57,1745 euro/ha;
- plată pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro/ha.
Suma totală necesară aplicării schemelor de plăți directe în sectorul vegetal este de 1,574 miliarde euro, din care 919,14 milioane euro pentru schema de plată unică pe suprafață, 97,07 milioane euro pentru plata redistributivă, 540,4 milioane euro pentru plata pentru înverzire și 18,01 milioane euro pentru tinerii fermieri.