• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SECRETELE CONSTRUIRII unui SPAȚIU PROTEJAT DE LEGUME. UNDE TREBUIE AMPLASAT și CÂT COSTĂ în PREZENT UN SOLAR!

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea legumelor este afacerea spre care se îndreaptă tot mai mulți români. Fie că este vorba despre roșii, catraveți, salată verde sau ardei gras, legumele își mențin un preț bun, fiind apreciate mai ales acele recolte obținute fără chimicale. Despre afacerea cu legume, cum poate fi ea înființată și care sunt capcanele ei ne-a vorbit unul dintre cei mai cunoscuți legumicultori din România, Gheorghe Vlad, din bazinul legumicol Vidra-Vărăști.

    Construirea unui solar este soluția ideală pentru cei care doresc să pornească o afacere în sectorul legumiculturii. Cererea permanentă de legume proaspete și profitul obținut în urma vânzării acestora sunt principalele motive pentru care tot mai mulți vor să investească într-un spațiu protejat pentru culturi.

    „Sfatul meu pentru începători e ca o familie din două persoane componente să nu înceapă decât cu o investiție de 500 metri. Una, pentru că are eficiența cea mai bună la investiții ca și costuri financiare, se ridică undeva la 10 000 lei, vorbim de construcții metalice, inclusiv cu folia, pentru că ea este mai de durată. Construcția metalică duce pe 20-30 de ani fără probleme. Se construiesc construcții acum care sunt mai înalte, sunt posibile și pentru iarnă, zăpezi, nu mai sunt impedimente că vor cădea, că se vor rupe, dar este cea mai adecvată pentru că este o aerare. La o lungime de 50 m și o lățime de 10 m este o aerare liberă, fără să fii nevoit să faci alte costuri suplimentare cu ventilatoare electrice și cu altceva”, a explicat legumicultorul.

    Unde construim solarul

    Alegerea locului unui solar trebuie să țină cont de câteva aspecte esențiale. În primul rând, perimetrul trebuie să beneficieze de multă lumină solară. Ideal este să aveți un teren fără copaci care să umbrască acoperișul. Solarul trebuie poziționat într-un loc mai înalt, pentru a-l feri de inundații. Astfel, amplasarea construcției trebuie făcută pe un teren ușor în pantă, pentru a face scurgerea apei mai ușoară.

    De asemenea, unul dintre cei mai importanți factori ce țin de solarul cu legume îl reprezintă structura acestuia. Ea trebuie să fie simplă, rezistentă, dar care să se desfășoare pe arii minime, în așa fel încât să permită pătrunderea luminii înăuntru. De asemenea, solarul trebuie să fie bine ancorat în pământ ca să nu fie smuls de vânt.

    „Ele nu pot fi poziționate la voia întâmplării datorită răsăritului de soare, pentru că culturile și rândurile de obicei se pun nord-sud, noi îi spunem într-un cuvânt mai tipic al nostru, soarele să călărească rândulde dimineața până seara ca să vadă, practic efectiv razele solare să ajungă undeva și la sol și la plantă. Dar după cum sunt diferitele poziționări ale terenurilor, nu pot ține cont de asemenea aspecte. Este unul din elementele care e de bază, iar al doilea este poziția în care este el ca zonă. Zonarea culturilor are mare importanță, ziua lumină mai multe ore, cum bate vântul. Toate sunt niște indicatori care favorizează dacă există un microclimat adecvat. Ca și culturi adecvate, ei trebuie să țină cont de zona respectivă unde se regăsește, nord, sud, est, vest, Câmpia Transilvaniei, Moldovei, pentru că zonarea culturilor are cea mai mare importanță. Chiar dacă sunt spații protejate, diferențele sunt foarte mari de temperaturi, de precipitații și este vorba de numărul de ore la o zi ca să avem 14-16 ore de zi-lumină. Cu cât ne depărtăm către Câmpia Transilvaniei, Câmpia Moldovei, toate zonele colinare, tot ce însemnă acolo, temperaturile sunt diferite. Vorbim de partea de sud aici unde suntem și ne regăsim până la Dunăre, sunt alte posibilități și sunt alți curenți de aer, sunt mai favorabili”, a adăugat Gheorghe Vlad.

    În final, dacă aveți în plan să investiți în legumicultură, acum este momentul chiar dacă nu aveți experiență în agricultură. Important este să nu vă aruncați direct în a face o investiție uriașă, ci să demarați afacerea cu pași mici. Rețineți că pentru început este suficient să cultivați legume într-un solar mic, de 500 mp. Mizați pe construcția metalică, pentru că este mult mai rezistentă și axați-vă pe cultura de roșii. De asemenea, înainte de toate, dezinfectați solul pe care urmează să-l cultivați cu legume.

    Lucrarea are rolul de a preveni apariția bolilor și a dăunătorilor. Pentru a nu risca pierderea recoltei, procedura trebuie făcută între ciclurile de producție. Și nu uitați, afacerea de legume, deși pare una ușoară, are avantajele, dar și capcanele ei. În schimb, pentru cei care doresc să muncească pământul, să facă profit cinstit, este soluția ideală de afacere agricolă pe suprafețe mici de teren.

    Din ofertele pe care Agrointeligența-www.agrointel le-a consulat pe site-urile de specialitate prețul unui solar de dimensiuni 10x50m pleacă de la 2 000 euro și poate ajunge la aproape 10 000 euro, așa cum este cazul unui solar gotic cu pereți verticali, care are o folie dublă triplustratificată, o structură din oțel galvanizat și ușă glisantă policarbonat.

    În general prețurile pe mp variază între 50 de lei și 72 de lei. Prețurile conțin structura metalică, două rânduri de folie, și toate elementele de îmbinare și fixare. Montarea se face numai cu șuruburi, fără sudură. De precizat însă că nu este cuprins montajul, transportul solarului și al echipei de montaj, în caz că alegeți să nu îl montați singuri.

    În plus, sunt firme care oferă chiar și plată în rate.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor