• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât mai costă să cumperi o fermă în România

    agrointeligenta.ro -

    Interesul străinilor pentru achiziţia de terenuri în România se menţine în continuare ridicat, datorită preţurilor mici, dar şi a potenţialul agricol al ţării.

    Deşi terenurile compacte de câteva sute de hectare sunt tot mai greu de găsit, nu înseamnă că nu există oferte de vânzare. Şi nu doar la noi, ci şi pe site-urile din străinătate. Chiar şi românii de rând care au ceva utilaje de prisos au început să posteze anunţuri, dintre cele mai variate: vând de la remorci, batoze pentru porumb, până la tractoare sau combine. Unii au încep să-şi caute şi un job în agricultură în străinătate. Semn că globalizarea funcţionează.

    Trei milioane de euro pentru 1.000 de hectare
    La începutul anului, un francez cerea, pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de vânzări agricole din Europa, circa trei milioane de euro pentru o fermă situată în vestul ţării cu o suprafaţă de 1.000 hectare de teren agricol de foarte bună calitate (ideal pentru culturile cerealiere). Atuurile vânzătorului: acces la fermă uşor şi posibilitatea de a iriga terenul. Preţul era negociabil.

    Ceva mai modest este însă preţul cerut pentru o fermă de animale (vaci, oi, păsări) situată la doi kilometri de Brăila, pentru care se solicită circa 500.000 de euro. În preţ intră şi 10 hectare de teren pentru furaje, dar şi mai multe clădiri. Nu este însă singura ofertă de fermă de animale scoasă la vânzare, pentru că astfel de anunţuri au fost postate şi din Buzău sau Bihor. Preţurile cerute variază între 300.000 şi 500.000 de euro.

    Ferme de 500 ha la ofertă
    Pe site-urile de specialitate există şi numeroase oferte pentru ferme din România cu suprafeţe de 500 ha de teren agricol. O astfel de fermă, a cărei suprafaţă poate fi mărită cu până la 500 ha, se vinde cu circa 650.000 de euro, potrivit unui anunţ postat de un vânzător din Cehia. Preţul include şi suma de 200.000 euro care trebuie plătită pentru utilajele achiziţionate în leasing. Ferma dispune de utilaje moderne (Fendt sau Class), dar şi de …tractoare româneşti vechi.

    Unitatea este specializată în producţia de cereale, sfeclă de zahăr, rapiţă şi floarea soarelui . Cehul are şi un ultim argument cu care speră să convingă eventualii cumpărători: o subvenţie de 550 de lei la hectar şi în creştere constantă.

    Acelaşi vânzător mai are disponibilă o fermă din Alba, la un preţ de 450.000 de euro pentru 600 de hectare de teren, la care se adaugă utilaje agricole, mai multe clădiri, dar şi un depozit.

    Tot pe acelaşi site, mai găsim la vânzare o fermă dintr-o localitate din judeţul Olt la un preţ de 230.000 de euro. Oferta include 15 ha de teren arabil, o mică livadă, dar şi 500 metri pătraţi de vie. De asemenea, în patromoniul unităţii se mai află depozite de fructe şi legume, o crescătorie de porci, dar şi utilaje agricole. Vânzătorul este un român.

    Peste 8% din suprafaţa arabilă, deţinută de străini
    La sfârşitul anului trecut, străinii deţineau peste 700.000 de hectare (circa 8,5% din suprafaţa arabilă a României), potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. În topul cumpărătorilor se aflau ţări precum Italia – 24,29 % din terenurile cumpărate, Germania – 15,48%, ţările arabe – 9,98%,Ungaria – 8 ,17%, Spania –6 ,2% , Austri a – 6, 13% sau Danemarca – 4,52%.

    Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, cele mai scumpe terenuri se găsesc în jurul Capitalei, în Ilfov (preţul este estimat la 2. 6 50 de euro pe hectar), în timp ce cele mai ieftine se află în Nord-Est şi Sud- Est (1. 500 euro pe hectar).


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!