FOLIA AGROTEXTILĂ DE PROTECȚIE pentru FÂN ȘI PAIE: SOLUȚIA de la IRIDEX GROUP PLASTIC prin care SE EVITĂ PIERDERILE LA DEPOZITARE!
agrointeligenta.ro -Fermieri, acum aveți la îndemână o soluție avantajoasă și practică prin care să evitați pierderile din timpul depozitării baloților de lucernă sau baloților de paie. această soluție este reprezentată de folia agrotextilă de la Iridex Group Plastic.
Ne aflăm în plină perioadă a recoltării fânului și paielor și de pregătire a lor pentru iarna care va urma. Pe toată perioada de stabulație, fânul va constitui principala sursă de hrană pentru animalele erbivore din ferme și gospodării.
O iernare în bune condiții implică furaje de calitate, iar obținerea acestor furaje presupune uscarea și depozitarea fânului în așa fel încât principiile nutritive pe care le conține (proteine, vitamine, minerale) să fie conservate în procent cât mai mare. Prin uscarea tradițională în câmp, până la stadiul care să permită depozitarea, se pierd deja, inevitabil, 23-30% din nutrienți (ajungându-se chiar până la 70% în condiții de vreme rea). Aceste pierderi prezintă un risc de creștere în timpul depozitării, când condițiile improprii duc la umezirea și mucegăirea grămezilor. Mai simplu spus, se va obține un fân de slabă calitate, care nu are capacitatea de a hrăni corect și sănătos animalele.
Paiele, pe de altă parte, folosite adesea ca așternut în grajduri și în fermele de păsări, trebuie să fie și ele uscate, fără mucegai, cu fibra întreagă, pentru a asigura izolarea termică și a nu provoca animalelor probleme de sănătate.
Să vedem deci cum putem împiedica sau măcar reduce deteriorarea fânului și paielor pregătite pentru iarnă.
În funcție de posibilități, după uscare, depozitarea se face afară, în șire și stoguri, sau în spații acoperite cum sunt șurile și fânarele. Pentru o stocare pe termen lung fără riscul mucegăirii, ambele metode de depozitare presupun un conținut maxim de umiditate de 17%. O umiditate mai mare va duce la creșterea temperaturii până la supraîncălzire și deteriorarea ireversibilă a valorii nutritive și integrității structurale.
Sigur, în fermă nu întotdeauna se lucrează cu procente, dar experiența își spune cuvântul și fermierul va reuși să aprecieze când fânul și paiele pot fi făcute grămezi, precum și eventuale umeziri mai mari decât este indicat. Din acest moment, de mare ajutor în procesul de depozitare este membrana de protecție, numită în mod curent și “folie”.
Membrana de protecție a fânului este concepută în primul rând pentru depozitarea în aer liber a baloților de paie și a sfeclei de zahăr. Aceasta protejează împotriva ploii, zăpezii și vântului, reducând, în același timp, prin respirabilitatea sa, riscul creării mucegaiului. Poate fi utilizată și pentru depozitarea la interior a cartofilor, a cerealelor, a lemnului etc., protejându-le de animale sau de îngheț.
De reținut că această membrană NU este obișnuita folie de plastic, ci un agro-geotextil nețesut-interțesut din polipropilenă, stabilizat împotriva razelor solare.
Printre avantajele folosirii sale, enumerăm:
– Este rezistentă la apă. În varianta realizării unei pante la 45 grade, apa va căuta drumul cel mai ușor de coborâre, alunecând pe acest material;
– Permeabilă la aer. Datorită procesului de fabricare, materialul permite aerului sa treacă dintr-o parte în alta, astfel ventilându-se fânul fără niciun fel de problemă;
– Ventilație corectă. Prin ventilarea corectă a căpiței, se minimizează riscul apariției mucegaiului;
– Rezistență la sfâșiere. De asemenea, datorită procesului de fabricație, acest material este rezistent la sfâșiere și totodată, prin adaosul de negru de fum, este stabilizat împotriva radiațiilor solare;
– Reutilizare îndelungată. Dacă se respectă condițiile de transport , manipulare și instalare, acest agro-geotextil poate fi reutilizat pe parcursul câtorva sezoane;
– Se poate manipula ușor. Având o greutate de doar 140 g/mp, 2 -3 muncitori o pot manevra manual rapid și cu ușurință;
– Culori plăcute, prietenoase cu mediul. Culoarea verde îi conferă membranei un aspect plăcut, integrând-o în peisaj și în planul architectural. La cerere, se poate livra și în alte culori;
– Este ușor de transportat și de depozitat. Ambalarea în role sau prin împăturire se adaptează posibilităților de transport și de depozitare;
– Variante dimensionale la alegere. Pentru a veni în ajutorul clienților și a le ușura munca, foliile agrotextile vin în două variante dimensionale: 9,8×12,5 m sau 9,8×24 m.
În imaginile de mai jos se vede cât de simplu se poate întinde și fixa o astfel de membrană peste baloții circulari depozitați la exterior. Plasarea pe o platformă ar reduce și acumulările de apă la baza grămezii, asigurând o protecție suplimentară.
În încercarea de a oferi de fiecare dată cele mai potrivite și mai profitabile soluții pentru nevoile clienților săi și de a fi partener la dezvoltarea durabilă și sustenabilă și în domeniul agricol, Iridex Group Plastic pune la dispoziția fermierilor, pe lângă produsele de foarte bună calitate, și consultanța și asistența necesare.
Nu ezitați să contactați specialiștii companiei pe www.iridexplastic.ro sau telefonic – Alin Troi: 0752.010.889 și Marius Loghin: 0752.010.881