DOI GIGANȚI din agricultură au făcut anunțul: O NOUĂ TEHNOLOGIE ajunge în FERMELE DIN ROMÂNIA!
Andreea Elefterie -Cele mai noi tehnologii ajung în fermele din România. Este o regulă pe care marile companii din agribusiness-ul de la nivel mondial o respectă cu strictețe, astfel că agricultorii din țara noastră au mereu acces la noutățile în domeniu.
Cel mai nou anunț despre o nouă tehnologie ce va fi disponibilă fermierilor români a fost făcută săptămâna aceasta în cadrul unei recoltări publice organizată de compania Pioneer la ferma Mihagricom din Însurăței, județul Brăila. Evenimentul SOIA – Performanță și Profit găzduit de fermierul Mihai Curcă și de cei doi fii ai săi, Cătălin și Alin, a fost prilejul pentru ca reprezentanți din cadrul Pioneer și BASF să prezinte o inovație tehnologică pentru cultura de soia.
„O tehnologie inovatoare pe care o lansăm anul viitor cu colegii de la BASF. Este vorba de soia gata tratată cu un nitragin de cea mai înaltă performanță. Este o altă etapă a tehnologiei pe care vă dorim să o gustați cât se poate de repede, pentru că e cea care aduce un profit cât mai mare pentru dumneavoastră”, a declarat Jean Ionescu, Country Leader al noii companii formate din fuziunea Pioneer și DowDuPont.
Ca plantă leguminoasă, soia are posibilitatea de a utiliza azotul atmosferic în nutriţie, prin simbioză cu bacteriile din genul Rhizobium şi Bradyrhizobium. Astfel, se pot economisi până la 60 kg (îngrăşământ substanţă activă) care pot fi folosite la alte culturi. În plus, produsele pentru inoculare contribuie și la un spor de producție pentru cultura de soia. La acest moment, fermierii din România au la dispoziție preparate bacteriene (de regulă produse granulate, ce se dizolvă în apă) pentru procesul de inoculare a semințelor de soia, acest proces fiind unul ce presupune o atenție deosebită – condițiile de lucru nu trebuie să afecteze bacteriile, precum și o planificare riguroasă a aplicării tratamentului.
De anul viitor însă, fermierii vor scăpa de grija inoculării semințelor de soia, iar despre noua tehnologie a vorbit din partea BASF, Liviu Chira – Crop Manager în cadrul companiei, care a oferit o serie de informații tehnice despre cum acționează, dar și cum va fi aplicat inoculantul și care este durata de viață a bacterie pe semințele de soia.
”Este vorba de cea mai nouă tehnologie în domeniul inoculării semințelor de soia. Noi o numim tehnologie preinoculare, în care inocularea semințelor de soia se poate face cu mult timp înainte de semănat, chiar cu 3 luni până la semănat. Asta datorită noilor inovații în acest domeniu. Produsul BASF se numește HiCoat Super Soia, este un inoculant de ultimă generație și produsul în sine este o inovație. Să vă dau câteva detalii, are o formulare lichidă, cu o concentrație foarte înaltă de tulpini selecționate de bacterii. Un lucru foarte interesant de spus e că ambalajul acestui inoculant este patentat BASF, în sensul că este dintr-un plasic care să permită schimbul de oxigen necesar bacteriilor să supraviețuiască în acel ambalaj. Înainte de aplicarea pe semințe, produsul se amestecă cu un produs auxiliar, noi îl numim Extender, care este un mix de nutrienți care să-i permită bacteriei să supraviețuiască pe semințe timp îndelungat până la semănat”, a spus Liviu Chira.
„Aș încheia prin avantajele acestei noi tehnologii. Dumneavoastră veți achiziționa semințe de foarte înaltă calitate biologică, gata inoculate, inoculate cu un inoculant de ultimă generație, cu rezultate deosebite și cu rezultate de producție foarte bune. (…) Condițiile generale sunt valabile ca pentru orice inoculant. Temperatura să fie sub 25 de grade ca acum. Tratamentul se va realiza în sistem industrial, să spunem așa, cu mașini de tratat semințe, care permit aplicarea la un nivel foarte înalt calitativ. Adică prezintă avantajul că este o tehnologie care controlează foarte bine inocularea”, a mai spus Liviu Chira.
Valentin Mihai, Product Manager al Pioneer a completat prezentarea din câmp și a subliniat și faptul că această tehnologie este combinația perfectă de care au nevoie fermierii.
„Într-adevăr, temperatura (de inoculare) contează foarte mult, știm cu toții. Această temperatură trebuie să fie una propice pentru ca bacteria să supraviețuiască și, de obicei, aceasta supraviețuiește între 3 și 25 grade. Deci aceasta ar fi temperatura optimă la care produsul se va ține, iar produsele noastre deja inoculate vor fi păstrate în aceleași condiții. Ce trebuie adăugat este faptul că acest preinoculant are o viață lungă, deci oferă acelor bacterii o viață foarte lungă, peste 4 luni supraviețuiesc bacteriile pe sămânță, iar această nouă tehnologie este combinația perfectă dintre o sămânță de calitate, un tratament, un Rhizobium selecționat așa cum trebuie, o împachetare a acestei bacterii optimă, pentru că până acum o aduceam uscată. În momentul de față este lichidă, deci șansa de a supraviețui a bacteriei este mult mai mare și bineînțeles ce a duce nou este o facilitate pentru dumneavoastră de a nu vă mai chinui. Știm cu toții cât de greu este, nu neapărat greu, dar complicat, să faci un tratament cu Rhizobium de calitate, la umbră, cu apă de calitate, să fie liberă de clor ș.a. Deci noi vom face acest tratament în condiții industriale, profesioniste, în așa fel încât acele sută de mii de bacterii care se vorbește, practic pentru o inoculare foarte bună, e nevoie de minim de 100.000 de bacterii care să supraviețuiască pe fiecare sămânță în parte ca să producă o infecție de calitate. Să știți că Pioneer în momentul de față are exclusivitate pe această tehnologie, datorită faptului că deținem 90% din piața de soia. Este unul din factorii determinanți pentru care noi aveam această exclusivitate”, a explicat Valentin Mihai.
Recoltarea de la Însurăței, Brăila, a unei suprafețe cultivată cu soiul de soia PR92M35 fost încă un prilej pentru ca fermierii să afle noutățile, dar și să vadă în câmp performanțele atinse de genetica Pioneer.
Având porumbul ca și cultură premergătoare, fermierul Mihai Curcă a făcut o arătură de toamnă, apoi a venit cu bara nivelatoare și cu combinatorul în primăvară. A semănat pe 16 aprilie cu 75 de boabe germinabile bacterizate pe metrul pătrat, la o distanță de 28 de cm între rânduri și la o adâncime de 4 cm. Cultura nu a fost fertilizată și nici nu s-au aplicat insecticide. S-a erbicidat preemergent cu glifosat pe 21 aprilie, apoi, pe 19 mai, cu Corum și cu Fusilade Forte, cu acesta din urmă revenindu-se, din cauza încărcăturii foarte mari de costrei, pentru corecție în 5 iunie. Soia de la Mihagricom a beneficiat atât de irigare – 2.100 mc în total, precum și de precipitații de 242 l/mp. La final, de pe suprafața recoltată la evenimentul public, producția obținută a fost de 5.180 de kilograme la hectar.
Lideri pe piața de soia
Faptul că soia de la Pioneer va fi prima sămânță oferită fermierilor gata tratată cu nitragin vine ca o încununare a poziției de lider pe care producătorul o are în România și nu numai.
”DuPont Pioneer este cea mai mare companie din lume pentru cultura de soia, este cel mai mare proprietar de germoplasmă la nivel mondial, iar, ca informație generală, în Statele Unite ale Americii, din cele aproximativ cele 34 de milioane de hectare care se cultivă cu soia, o mare parte, cea mai mare parte, este ocupată de varietățile Pioneer. Acolo e o lume a biotehnologiei. Ușor-ușor ea va fi parte europeană, pentru că e clar că fermierul nu poate sta departe de acest lucru și din ce în ce dorința dumneavoastră este de a avea soia cu toleranțe superioare la boli, cu toleranță superioară la orice aplicare a glifosatului. E o onoare pentru noi ca în afară de soia să vă spunem că suntem compania numărul 1 în piața din România atât pentru porumb, cât și pentru floarea-soarelui, suntem compania numărul 2 la rapiță, și ce trebuie reținut, este un an-spectacol pentru produsele noastre, pentru că gama de hibrizi la porumb AQUAmax este cea care face diferența. Sunt ferme în Brăila care recoltează 14, 15, 17 tone la hectar la această gamă de hibrizi. Nu numai în Brăila, ci și în Ialomița, în Buzău. Practic, aș spune că Bărăganul este plin de performanță. E lucrul pe care vi-l dorim și vi-l promitem din ce în ce mai mult de acum înainte”, a mai spus Jean Ionescu în cadrul evenimentului de la Însurăței, județul Brăila.
Recoltarea publică din ferma Mihagricom s-a bucurat de o participare numeroasă – circa 150 de agricultori venind să vadă ce producție a obținut cu soiul PR92M25 de la Pioneer fermierul Mihai Curcă.
Iată înregistrarea integrală a prezentărilor și momentul recoltării la evenimentul SOIA – Performanță și Profit organizat de Pioneer