Prognoze meteoŞtiri agricole

AU VENIT NINSORILE! Care sunt cele 12 JUDEȚE sunt ALERTĂ DE VREME REA!

Alerte meteo de vreme rea. Sfârșitul de săptămână aduce cu el o schimbare radicală a vremii! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, 6 octombrie, o atenționare Cod portocaliu de ploi și vânt, valabilă de sâmbătă dimineață în 17 județe și Municipiul București, respectiv o atenționare Cod galben de precipitații, lapoviță și ninsoare în zona montană, pentru 14 județe.

Harta ANM cu județele aflate sub coduri de avertizare meteo

Primul COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare la munte, intensificări ale vântului este valabil în perioada 7 octombrie, ora 03:00 – 8 octombrie, ora 21:00. Zonele afectate sunt Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei

Potrivit meteorologilor,  în Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40…50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50…60 km/h.

În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăși 70 km/h, mai ales pe creste.

A doua avertizare este de COD PORTOCALIU și vizează cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei unde vor avea loc ploi importante cantitativ, vânt intens, în intervalul 7 octombrie, ora 09:00 – 8 octombrie, ora 15:00.

Potrivit meteorologilor, în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80…90 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (7 octombrie) în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80…90 km/h.

Pe de altă parte, în același interval, în Carpații Meridionali și de Curbură, în special la peste 1.600 de metri altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă și, mai ales pe creste, va fi viscol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu