TUNUL CU AER CALD – soluția de 1.200 de lei cu care O FAMILIE DE LEGUMICULTORI produce ROȘII ÎN NOIEMBRIE!
agrointeligenta.ro -Roșii coapte în luna noiembrie. Legumicultorii caută soluții pentru a ieși pe piață cu tomate în afara sezonului lor tradițional de coacere. Nu toți au însă resurse pentru sere moderne sau sisteme de încălzire convenționale, așa că optează pentru alternative cu costuri reduse.
În județul Mehedinți, în localitatea Cioroboreni, ultima tranșă de roșii din acest an abia acum se coace. Mândri de cultura lor, legumicultorii au postat pe Facebook imagini din spațiul protejat unde tomatele se pârguiesc în ultima lună de toamnă. Imediat, cultivatorii au primit o serie de întrebări cu privire la soluția găsită pentru a ieși pe piață în această perioadă.
Tunul cu aer cald este opțiunea fermierilor din județul Mehedinți. Investiția s-a ridicat la 1.200 de lei, iar comanda a fost făcută online, livrarea sistemului de încălzire fiind făcută direct la ferma de legume, prin curier. Pentru alimentarea tunului, soții Bădâi au ales varianta pe GPL (gaz petrol lichefiat). „Partea din spate are ventilator electric. Consum 3,5 litri gpl pe oăa forță × patru ore noaptea”, au răspuns legumicultorii când au fost întrebați despre consumul tunului de căldură. În plus, aceștia au arătat că sistemul are un debit de căldură de 1.400 mc pe oră și împinge aerul cald pe o lungime de 60 metri.
Hibridul pentru care s-a optat la această ultimă serie de roșii în solariile mehedințene este Mahitos F1 de la Holland Farming, iar plantarea s-a făcut pe 15 iulie.
Pentru primăvară, familia de legumicultori se pregătește să iasă cu răsaduri de legume.
Citiți și:
Încălzirea solariilor pe timp de iarnă: soba pe lemne sau centrala – care este soluția preferată de legumicultorii români?