Cuscuta, o buruiană periculoasă. Ce erbicide o combat din cultura de lucernă
agrointeligenta.ro -Cuscuta este buruiana care poate pune în pericol culturile de leguminoase. Cuscuta este cel mai des întâlnită în cultura de lucernă, dar și în cea de trifoi sau ghizdei, în loturile semincere sau în suprafețele cultivate pentru furaje. Se poate întâlni și în pepiniere pomicole sau plantații pomicole, fiind o plantă parazită cu un grad ridicat de adaptabilitate.
Cuscuta. O buruiană dicotiledonată
Despre cuscută trebuie să știți că este o buruiană dicotiledonată care are un aspect de plasă. Nu are rădăcini adevărate, ci își procură hrana parazitând planta gazdă prin haustori. Poate avea culori diferite – de la galben la roșu și este o buruiană de carantină fitosanitară.
Cuscuta se înfășoară în partea de sus a plantei gazdă, iar frunzele sale nu se dezvoltă. Are flori mici, de culoare variată, grupate ăn câte 8-12 inflorescențe.
Cuscuta se înmulțește prin semințe, dar și vegetativ. O singură plantă poate produce până la 15.000 de semințe care își păstrează capacitatea de germinare o perioadă foarte lungă, de până la 6 ani în sol.
Cuscuta. Prevenire
Apariția cuscutei în lucernă sau alte leguminoase se poate face prin distrugerea resturilor vegetale după cosire sau recoltare. Se recomandă pregătirea corectă a patului germinativ prin eliminarea buruienilor. O mare importanță o are și asolamentul corect, precum și colectarea și arderea plantelor de cuscută ce apar în cultură, dar înainte ca acestea să formeze semințele. Optați să cultivați lucernă sau alte leguminoase folosind sămânță certificată, curată din punct de vedere al prezenței semințelor de buruieni.
Cuscuta. Combatere eficientă cu erbicide pe bază de glifosat
Combaterea cuscutei se face cu erbicide puternice. Se recomandă erbicidarea totală cu produse pe bază de glifosat, așa cum este Roudup. Alte produse cu care se elimină cuscuta sunt Kerb 50 W sau Clinic 360 SL.