Locuri de muncăRECOMANDĂRIŞtiri agricole

SCRISOAREA fermierului MARIAN PURCEA către MINISTRUL PETRE DAEA: ”SCHIMBAȚI LEGEA ZILIERILOR!”

Marian Purcea produce castraveți cornișon în spații protejate (foto: cvlpress.ro)

Numeroși fermieri se arată nemulțumiți de Legea zilierilor, de prevederile care îngreunează găsirea forței de muncă legale pentru muncile agricole, cea mai mare parte dintre ele sezoniere. Un producător agricol curajos a decis să îi scrie ministrului Petre Daea pentru a-i propune o serie de modificări în actuala legislație, schimbările fiind menite să faciliteze accesul oamenilor la piața muncii, dar și fermierilor să aibă angajați pe care să îi plătească în baza legii și nu la negru. 

Marian Purcea din Ișalnița, județul Dolj, deține aproape 42 de hectare de sere și este cunoscut ca fiind cel mai mare producător de castraveți. Mizează pe castraveții cornișon pe care îi comercializează mai ales la export. Fermierul, unul care și-a construit afacerea investind an de an, se confruntă cu o acută lipsă a forție de muncă în zona sa. Nu că oameni n-ar fi disponibili, dar actuala formă a Legii Zilierilor îl împiedică pe antreprenor să le poată asigura un venit conform legislației. Iar cum pentru cultura sa de legume fără oameni nu se poate face producție, Marian Purcea a decis să îi transmită ministrului agriculturii Petre Daea o adresă oficială, o scrisoare cu mai multe modificări legislative menite să ajute atât fermierii, cât și lucrătorii lor.

 

SC SUD OIL SRL desfășoară la punctul de lucru SERE IȘALNIȚA, situat în comuna Almaj, județul Dolj, activitate de producție castraveți cornichon, pe o suprafață de 41,91 ha de sere. Fiind o activitate cu caracter sezonier, și având nevoie de multă forță de muncă, an de an ne confruntam cu problema găsirii de persoane care să-și dorească să desfășoare acest tip de activitate. Legea nr.52/2001, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, s-a dovedit încă de la promulgarea ei, a fi foarte benefică pentru cei ce lucrează în agricultură. În prezent această lege prevede la art 4 că ”niciun zilier nu poate presta activități pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, sesizează fermierul Ministerul Agriculturii.

Marian Purcea subliniază însă că, din păcate, din experiența anilor anteriori, și având în vedere că durata activităților din agricultură este mult mai mare de 90 zile, sunt necesare schimbări la articolul amintit. ”Vă solicităm să faceți demersuri  în vederea modificării art.4, alin 4 din Legea nr.52/2001, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, în sensul măririi perioadei în care un zilier poate presta activități cu caracter ocazional pentru un beneficiar, de la 90 zile la 180 zile”, a mai arătat cultivatorul de legume.

Se cer modificări și pentru asistații social

O altă schimbare importantă pe care o cere fermierul doljean este legată de posibilitatea ca persoanele care primesc ajutor social de la stat să poată presta activități cu caracter ocazional fără să piardă banii de la stat. ”De asemenea, vă mai solicităm să faceți demersuri pentru ca persoanele care beneficiază de ajutor social, să poată presta activități cu caracter ocazional, astfel cum sunt definite în Legea nr.52/2001 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate dezilieri, fără ca aceste persoane să-și piardă calitatea și drepturile conferite de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat”, a mai atenționat Purcea Marian. 

În plus, paralel de problema forței de muncă, cultivatorul de castraveți solicită șefului de la agricultură să ia în considerare o susținere financiară din partea statului pentru mărirea spațiilor de producție.Având în vedere faptul că activitatea de producție legume în sere este, pe de o parte o activitate ce folosește multă forță de muncă, ajutând la rezolvarea unor probleme de natură socială, iar pe de altă parte, produsele legumicole obținute au piață de desfacere, este nevoie de susținere financiară din partea statului pentru mărirea spațiilor de producție. În acest sens, vă solicităm să analizați posibilitatea de a aloca resurse financiare celor care își doresc extinderea spațiilor de producție”, mai scrie legumicultorul.

În finalul scrisorii sale către ministrul Petre Daea își arată încrederea că actualul șef de la Agricultură, om care cunoaște îndeaproape sectorul, va interveni pentru a se implementa schimbările propuse și atât de necesare la Legea Zilierilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. odata cu acordarea subventiilor trebuia sa dispara si notiunea de zilier. ce inseamna zilier ? lucrezi cateva zile pe an si in rest ce faci ? cine primeste subventii trebuie neaparat sa aiba angajati. fermierul se poate angaja pe el sotua copiii neamurile sau alte persoane. legea e prea permisiva cu 90 de zile zilier e enorm de mult. zilier trebuia sa fie cat este un concediu conform codului muncii. notiunea de angajat cu caracter permanent vad ca a disparut din agricultura. cei mai multi lucreaza peste hotare cu forme legale si o remuneratie foarte buna. zilierul ce sa faca sa astepte sa il cheme fermierul sa il exploateze ca pe sclav zi lumina in campanie sa isi termine treaba iar apoi mars acasa ? acel om trebuie sa aiba un venit stabil un loc de munca la fel sa isi poate face un imprumut sa beneficieze de servicii medicale gratuite etc. fermierul roman e cel mai avar din UE vrea sa fie platita subventie la nivel european dar sa plateasca muncitorii la nivel de tari din lumea a3a. daca de pe urma cap ias sma au iesit pensionari de pe urma fermierilor de azi nu vor mai iesi nimeni. cei putin care sunt angajati vor muri de epuizare iar cei ce nu sunt angajati nu vor avea dupa ce. flagelul cu munca la negru trebuie eradicat si date alte pedepse si incadrari cum ar fi genocid sau crime impotriva umanitatii.

  2. Foarte corect mai putin ultima solicitare.Adica sa dea statul bani ca fermierul sa-si cumpere pamant este aberant. Mai ales cand detii 42 de ha. Suprafata respectiva iti asigura suficienti bani ca sa investesti in marirea suprafetei de productie fara ca statul sa te sustina. Mai degraba statul ar trebui sa-i sustina pe cei cu suprafete mici ca sa creeze o piata concurentiala. Altfel cei mari vor controla piata dintr-o pozitie de monopol. Asta este si ideea UE cu plafonarea subventiei. Nu poate statul sa sustina crearea unui monopol.

Scrie un comentariu