• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCRISOAREA fermierului FLORIN PURCEA către MINISTRUL PETRE DAEA: ”SCHIMBAȚI LEGEA ZILIERILOR!”

  Roxana Dobre -

  Numeroși fermieri se arată nemulțumiți de Legea zilierilor, de prevederile care îngreunează găsirea forței de muncă legale pentru muncile agricole, cea mai mare parte dintre ele sezoniere. Un producător agricol curajos a decis să îi scrie ministrului Petre Daea pentru a-i propune o serie de modificări în actuala legislație, schimbările fiind menite să faciliteze accesul oamenilor la piața muncii, dar și fermierilor să aibă angajați pe care să îi plătească în baza legii și nu la negru. 

  Florin Marian Purcea din Ișalnița, județul Dolj, deține aproape 42 de hectare de sere și este cunoscut ca fiind cel mai mare producător de castraveți. Mizează pe castraveții cornișon pe care îi comercializează mai ales la export. Fermierul, unul care și-a construit afacerea investind an de an, se confruntă cu o acută lipsă a forție de muncă în zona sa. Nu că oameni n-ar fi disponibili, dar actuala formă a Legii Zilierilor îl împiedică pe antreprenor să le poată asigura un venit conform legislației. Iar cum pentru cultura sa de legume fără oameni nu se poate face producție, Florin Purcea a decis să îi transmită ministrului agriculturii Petre Daea o adresă oficială, o scrisoare cu mai multe modificări legislative menite să ajute atât fermierii, cât și lucrătorii lor.

   

  SC SUD OIL SRL desfășoară la punctul de lucru SERE IȘALNIȚA, situat în comuna Almaj, județul Dolj, activitate de producție castraveți cornichon, pe o suprafață de 41,91 ha de sere. Fiind o activitate cu caracter sezonier, și având nevoie de multă forță de muncă, an de an ne confruntam cu problema găsirii de persoane care să-și dorească să desfășoare acest tip de activitate. Legea nr.52/2001, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, s-a dovedit încă de la promulgarea ei, a fi foarte benefică pentru cei ce lucrează în agricultură. În prezent această lege prevede la art 4 că ”niciun zilier nu poate presta activități pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, sesizează fermierul Ministerul Agriculturii.

  Marian Purcea subliniază însă că, din păcate, din experiența anilor anteriori, și având în vedere că durata activităților din agricultură este mult mai mare de 90 zile, sunt necesare schimbări la articolul amintit. ”Vă solicităm să faceți demersuri  în vederea modificării art.4, alin 4 din Legea nr.52/2001, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, în sensul măririi perioadei în care un zilier poate presta activități cu caracter ocazional pentru un beneficiar, de la 90 zile la 180 zile”, a mai arătat cultivatorul de legume.

  Se cer modificări și pentru asistații social

  O altă schimbare importantă pe care o cere fermierul doljean este legată de posibilitatea ca persoanele care primesc ajutor social de la stat să poată presta activități cu caracter ocazional fără să piardă banii de la stat. ”De asemenea, vă mai solicităm să faceți demersuri pentru ca persoanele care beneficiază de ajutor social, să poată presta activități cu caracter ocazional, astfel cum sunt definite în Legea nr.52/2001 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate dezilieri, fără ca aceste persoane să-și piardă calitatea și drepturile conferite de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat”, a mai atenționat Purcea Marian. 

  În plus, paralel de problema forței de muncă, cultivatorul de castraveți solicită șefului de la agricultură să ia în considerare o susținere financiară din partea statului pentru mărirea spațiilor de producție.Având în vedere faptul că activitatea de producție legume în sere este, pe de o parte o activitate ce folosește multă forță de muncă, ajutând la rezolvarea unor probleme de natură socială, iar pe de altă parte, produsele legumicole obținute au piață de desfacere, este nevoie de susținere financiară din partea statului pentru mărirea spațiilor de producție. În acest sens, vă solicităm să analizați posibilitatea de a aloca resurse financiare celor care își doresc extinderea spațiilor de producție”, mai scrie legumicultorul.

  În finalul scrisorii sale către ministrul Petre Daea își arată încrederea că actualul șef de la Agricultură, om care cunoaște îndeaproape sectorul, va interveni pentru a se implementa schimbările propuse și atât de necesare la Legea Zilierilor.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Târgurile apicole de început de an – anulate! Ce spun organizatorii de evenimente din apicultură! Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false

  Ultimele știri

  Un tânăr fermier de 25 de ani – milionar după ce a câștigat la Loteria Națională! Ciobanul dat dispărut a fost găsit! A lăsat oile să moară și el a fugit în satul de domiciliu! Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!