• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! FUNCȚIONARII APIA IES MÂINE ÎN STRADĂ! Activitatea – BLOCATĂ ÎNTR-O ZI IMPORTANTĂ pentru PLATA FERMIERILOR!

  Roxana Dobre -

  Exclusiv Agrointeligența – www.agrointel.ro! Publicația noastră vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă în centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură –  APIA. După ce am scris despre nemulțumirile funcționarilor care se așteaptă să li se scadă salariile începând de la 1 ianuarie, acum avem informații de ultimă oră despre decizia salariaților de a întrerupe activitatea de plată. Momentul ales este unul cum nu se poate mai dificil și pune în pericol plata rapidă a fermierilor. Astfel, funcționarii au decis să își manifeste supărarea mâine, 16 noiembrie, între orele 9.00 și 12.00, în ziua în care urmează să se demareze autorizarea la plată a avansului pentru crescătorii de vaci de lapte, vaci de carne și bivolițe.

  Funcționarii agenției de plăți au decis: mâine, joi, 16 noiembrie activitatea APIA este paralizată între orele 9.00 și 12.00 când absolut toți angajații ies în fața instituțiilor de care aparțin pentru a trage un semnal de alarmă față de scăderile salariile care se anunță din ianuarie 2018. Asta înseamnă că funcționarii APIA nu autorizează plăți sau nu execută nicio altă sarcină legată de subvenții sau alte probleme ale fermierilor!

  Octavian Mateescu, președintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că absolut toți funcționarii Agenției de plăți vor ieși joi, 16 noiembrie, în fața instituțiilor de care aparțin pentru un protest de avertizare a autorităților centrale privind scăderea salariilor din ianuarie 2018.

  ”O să fie un protest al salariațiilor. În acel interval, 9.00 -12.00 oamenii vor ieși în fața instituției. Din informațiile mele, în aproape toată țara, toate centrele. Ieri (marți – 14 noiembrie – n.r.) a fost o discuție cu conducerea de la București iar doleanța noastră a fost să fim trecuți pe grila de salarizare a Aparatului Central, asta ar rezolva rămânerea salariilor la același nivel. Aceasta este varianta, la fel cum s-a făcut și cu alte instituții din țară – ANSVSA, Protecția Consumatorului.  Dacă ne treceau și pe noi, era rezolvată problema noastră. Din vară ne-au promis acest lucru și de atunci până acum ne-au tot dus cu vorba că se rezolvă. Nu s-a rezolvat”, a explicat liderul sindical.

  Supărarea funcționarilor este cu atât mai mare cu cât încă din vară au obținut promisiuni de la ministrul agriculturii, Petre Daea, că salariile angajaților care plătesc subvențiile nu vor fi afectata.

  ”Domnul ministru pare surprins de fiecare dată. Deci noi știm, discuții am avut cu dânsul din vară, promițându-ne că se rezolvă situația noastră, să muncim, să venim, noaptea, duminica, sâmbăta, că se rezolvă problema noastră. Nu avem nicio problemă cu munca, să știți. Atenție încă o dată. Deci noi nu cerem să ni se mărească salariile, noi cerem să rămânem la salariile actuale. Deci nu vrem măriri de salarii”, a mai punctat Octavian Mateescu.

  Se ia un calcul organizarea unui miting de protest în fața Ministerului Agriculturii

  Liderul sindical mai spune că protestele o să continue câteva zile iar dacă se rezolvăm nimic se ia în calcul participarea la un miting chiar la București, în fața Ministerului Agriculturii și APIA Central.

  ”(…) Dacă nu se rezolvă nimic, colegii mei o să hotărască și o să mă anunțe dacă trecem mai departe la alte proteste. Va fi un miting la București, la Minister, la APIA Central sau unde hotărâm împreună. Asta este și părerea noastră. E păcat că s-a ajuns aici, noi nu am avut intenția nicio secundă să facem aceste acțiuni și cele din vară, așa că acum încercăm să tragem un semnal de alarmă. Dar dacă guvernanții și șefii noștri nu o să se aplece asupra problemelor noastre, atunci e clar, și din ce am văzut colegii mei din toată țara sunt hotărâți să continue aceste procese până la blocarea activității”, a mai specificat președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

  Acesta a vrut să sublinieze ferm că acțiunile funcționarilor APIA nu vor să îi afecteze pe fermieri iar, potrivit liderului sindicat, organizarea protestului în aceeași zi cu demararea plăților pentru zootehnie este doar o coincidență nefericită.

  ”(…) Asta a fost o întâmplare. Noi dacă voiam să facem rău, puteam să boicotăm plata avansului începând cu 16 octombrie, dar, după cum știți au făcut plățile în avans, avansul s-a făcut chiar mai bine, dar să vii și sâmbăta și duminica, am venit la 12 noaptea, în sărbătorile legale, am făcut control astă vară pe 40 și ceva de grade. Colegii mei de la controale erau pe câmp, inclusiv în mini-vacanța de Sfânta Maria. Am observat din partea conducerii că vrea să arunce pe noi că nu suntem alături de fermieri. Să știți că nu este adevărat. Fermierii sunt prietenii și partenerii noștri, deci întotdeauna am fost alături de ei”, a mai spus liderul sindical.

  Mai mult, Octavian Mateescu a reiterat că funcționarii agenției de plăți nu cer mărirea salariilor ci ca acestea să nu scadă de la 1 ianuarie 2018.

  ”Nu este în regulă și considerăm că este o nedreptate să ni se scadă salariile. Nu cerem măriri de salarii, cerem să ni se mențină salariile. Totuși e ceva strigător la cer. Nici nu vreau să mai spunem despre orele suplimentare, pentru că au fost spuse de noi de când s-a înființat APIA lucrăm așa. Dacă ar fi să ne luăm orele suplimentare, într-un an de zile închidem agenția. Dar asta nu am făcut tocmai în ideea că am fost și noi mulțumiți până acum de salarii și din dorința de a ajuta fermierii și de a atrage fonduri europene care sunt bune pentru toată lumea. Deci am așteptat din vară, de când ne promit că o să se rezolve situația noastră, dar din vară ne tot spun, am avut mai multe întâlniri, că de asta mi se pare totuși reacția domnului ministru că nu știe că suntem nemulțumiți, am avut mai multe întâlniri cu dumnealui. Credeți-mă că am sta liniștiți și ne-am vedea de treabă, cum ne-am făcut treaba și până acum și nici nu aveam ce să căutăm la domnul ministru dacă situația noastră era normală, să pierdem timpul pe la București. Deci nu aveam de ce dacă totul era în regulă. Toată munca e la noi dar vrem să fim respectați”, a conchis președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

  De specificat că funcționarii APIA sperau ca astăzi, miecuri – 15 noiembrie, să se afle pe ordinea de zi a Guvernului o Ordonanță de Urgență care să le asigure sumele necesare pentru plata salariilor. Până la această oră însă un astfel de proiect nu a fost afișat pe site-ul Guvernului.

  Vă reamintim că un economist din cadrul instituției a realizat o simulare legată de salariile pe care funcționarii le vor încasa de la 1 ianuarie 2018, iar concluzia a fost una de-a dreptul șocantă. Creșterile salariale vor fi infime, la o parte dintre angajați, în timp ce marea masă vor pierde sute de lei.

  Deși salariile brute sunt mai mari, veniturile nete pe care angajații APIA le vor încasa, de la 1 ianuarie 2018, vor fi mai mici. În total, din 23 funcții analizate, de la director de filială județeană și până la funcția de debutant, parcurgând ordonanța prin care Guvernul Tudose a aprobat transferul plății contribuțiilor de la angajat la angajator, doar la cele mai mici dintre funcțiile salariile vor crește cu sume cuprinse între 76 și 164 lei.

  Pentru marea majoritate a angajaților APIA, oameni cu vechime mare, salariile vor scădea cu sume cuprinse între 635 și 2.858 lei. ”La APIA Cluj mulți dintre salariați sunt consilieri superiori cu gradațiile patru sau cinci. În aceste cazuri, la gradația 4, salariul va scădea cu suma de 635 lei, în timp ce la gradația cinci, suma în minus este de 672 lei. Pentru un director suma pe care o va primi mai puțin va fi de 2.858 lei”, spune un angajat, citat de Evenimentul Zilei. 

  Citiți și:

  Ce SALARII vor încasa FUNCȚIONARII APIA de la 1 IANUARIE: Ne gândim SĂ INTRĂM ÎN GREVĂ. Să meargă MINISTRUL DAEA SĂ NUMERE OILE!

  REVOLTĂ LA APIA! S-au strâns deja 1.000 DE ADEZIUNI pentru UN PROTEST NAȚIONAL! Decizia de care DEPIND SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

  EXCLUSIV! MESAJUL MINISTRULUI DAEA pentru FUNCȚIONARII APIA care se tem de SCĂDEREA SALARIILOR!

   


  Te-ar mai putea interesa

  Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină”

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu