• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • GALERIE FOTO. Funcționarii APIA, CERTAȚI CĂ AU FĂCUT INSTITUȚIA DE RUȘINE! PROTESTUL s-ar putea muta ÎN FAȚA GUVERNULUI!

  Roxana Dobre -

  ”Să vină Daea!” – ”Să vină Daea!” este sloganul care s-a auzit astăzi, 22 noiembrie, pe buzele tuturor funcționarilor APIA din țară care au venit de la sute de kilometri pentru a protesta față de scăderile salariale care sunt anunțate de la 1 ianuarie 2018! Strigătul angajaților agenției de plăți care face posibilă plata subvențiilor nu a fost auzit însă de șeful de la agricultură care a ales să nu vină în mijlocul protestatarilor având pe agendă alte activități. Le-a transmis însă prin secretarul de stat Sorin Roșu Mareș, cel care a stat de vorbă cu liderii sindicali, ”că au făcut de rușine instituția și că lucrurile nu se rezolvă așa”!

  Protestatarii s-au strâns în număr mare la porțile MADR încă de la ora 11.00

  Protestatarii au plecat cu un gust amar după ce astăzi au venit în număr mare la porțile Ministerului Agriculturii. Încă de la orele prânzului peste 500 de angajați din cele mai îndepărtate colțuri ale țării au manifestat în fața MADR cu speranța că vor obține promisiunea că salariile nu le scad de la 1 ianuarie dar și că ministrul Petre Daea va merge în mijlocul lor pentru a le afla păsurile.

  Protestatarii i-au lăsat mai multe mesaje ministrului agriculturii, Petre Daea

  Liderul sindical, Octavian Mateescu, a intrat la negocieri puțin după orele 12.00 însoțit de directorul APIA Olt, Doru Neacșu dar și de fostul director al APIA, Nicolae Horumbă. După circa o oră și jumătate negociatorii au ieșit dezamăgiți de rezultatul discuțiilor.

  ”Nu ne-au promis nimic concret, tocmai asta e problema. Au încercat să spună aceleași lucruri, să muncim și că salariile noastre sunt deja bune. Ne merităm salariile astea pe care le avem și care o să scadă de la 1 ianuarie. Noi am transmis că nu o să periclităm sub nicio formă plățile pentru fermieri, dar până la un punct. Bănuiesc că și dumneavoastră și fermierii trebuie să fiți de acord cu noi. Și în momentul în care vom hotărî, vom transmite și noi programul de acțiuni”, a spus liderul sindical al APIA, Octavian Mateescu.

  Protestatarii i-au lăsat mai multe mesaje ministrului agriculturii, Petre Daea

  Funcționarii APIA Maramureș au venit de la 600 de kilometri pentru protestul din Capitală
  Echipa Agrointeligența, prezentă la protestul funcționarilor APIA

  Acesta a completat că ia în calcul să trimită un memoriu și la premierul Mihai Tudose iar mesajul protestatarilro rămâne ferm: nu renunță la proteste până nu obțin anularea scăderilor salariale.

  ”Da, avem un memoriu și la Ministerul Agriculturii, o să-l lăsăm și la primul ministru și bănuiesc că data viitoare o să mergem la Guvern, dacă aici nu vom fi ascultați. În continuare ne-au spus că scad doar la o parte a angajaților, că nu scad la toată lumea. Noi am transmis că nu vrem discriminare, nu vrem să fim plătiți unii pe o grilă, unii pe o grilă. În situația în care o să fie o mică creștere de 20-30 lei. Practic aici a fost așteptarea, trebuie să așteptăm că ar mai fi nevoie de ceva bani pentru trecerea pe grila APIA Central. În situația asta susțin dânșii că ne-ar crește cu o sumă foarte mică și nouă. Cam astea au fost concluziile”, a mai spus liderul sindical. La auzul veștilor protestatarii au început să scandeze: ”Grevă generală”,”Grevă generală”. 

  Octavian Mateescu a subliniat că echipa de la minister a transmis că va trimite decizia pe care au luat-o „în cel mai scurt timp”.

  APIA Central, alături de colegii din teritoriu

  Foarte important de precizat este faptul că funcționarii de la APIA Central au venit în fața Ministerului Agriculturii pentru a fi solidari cu angajații din țară. Deși nu au vrut să dea declarații asumate, de teama sancțiunilor, aceștia ne-au mărturisit că li se pare corect să fie aproape de colegii lor întrucât în mare parte munca privind plata subvențiilor li se datorează.

  La fel de important de menționat este faptul că vineri, 24 noeimbrie, totți directorii APIA din țară sunt convocați la minister pentru o întâlnire informală care în mod normal de desfășura la Sinaia. Printre protestatari se auzeau voci care spuneau că aceasta este ”arma” ministrului de a face presiuni directe față de acești lideri.

  Noi sperăm să nu fie așa…


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri Eurostat: România, printre țările din UE cu scăderi ale efectivelor de animale Premierul Marcel Ciolacu – veste bună pentru crescătorii de animale!