• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul DAN PRICEPUTU a investit în SILOBAGURI pentru A-ȘI STOCA PRODUCȚIA DE PORUMB!

    agrointeligenta.ro -

    Depozitarea cerealelor s-a dovedit o problemă acută în ferma Agroarend administrată de Dan Priceputu în localitatea Viziru, județul Brăila. Deși anul trecut a finalizat mai multe silozuri metalice, acestea s-au dovedit neîncăpătoare pentru recoltele lui 2017. Așa că agricultorul a luat decizia de a investi în silobaguri, acei saci uriași din plastic în care se pot păstra producțiile agricole pe un termen mai scurt.

    Cu o suprafață totală de 1.400 de hectare, Agroarend este ferma unde, în 2017, s-a obținut cea mai mare producție de porumb la hectar cu un vârf de 18,03 de tone la hectar cu hibridul de porumb Pioneer P0937. Recoltele nu au fost însă bune numai la porumb, ci și la restul culturilor agricole, fermierul Dan Priceputu mizând pe hibrizi și soiuri de la Pioneer atât la prășitoare, cât și la rapiță și la soia.

    Cum recoltele au fost peste așteptări, agricultorul s-a trezit cu o nouă problemă: cea a stocării. Pentru că nu a dorit să vândă la prețul mic de la recoltare, Dan Priceputu a găsit o soluție pentru a depozita recoltele. Pe lângă silozurile metalice inaugurate anul trecut, la Agroarend s-au achiziționat și silobaguri.

    Am găsit o altă modalitate de a depozita cerealele pe termen scurt și mediu. Ele se numesc silobaguri, sunt confecționate dintr-un material plastic destul de dur. Sunt ca un sac cu dimensiuni diferite, practic de la 60 până la 90 de metri și cu un diametru de 2,7 metri, în care pot intra de la 180 până la 250 de tone de cereale”, ne-a declarat agricultorul brăilean.

    Fermierul a făcut o afacere excelentă. A ales să nu cumpere silobaguri de la furnizorul care este prezent la toate târgurile agricole, ci să opteze pentru un furnizor local ce aduce silobagurile mult mai ieftin, din Ucraina.

    Am ales această metodă de depozitare tocmai pentru costurile mai ieftine. Eu am găsit o variantă destul de ieftină și, vă spun sincer, foarte bună, la vecinii noștri. Practic, este un distribuitor din Ucraina de la care am achiziționat această mașină de însăcuit și sacii aferenți. Mașina a costat undeva la 12.000 de euro și sacii 350 de euro bucata datorită faptului că eu am achiziționat mașina în același timp cu sacii”, a declarat Dan Priceputu despre costurile investiției în silobaguri.

    Costurile de depozitare a recoltelor în silobaguri sunt mai mici și pentru producțiile realizate de Dan Priceputu în acest an, acești saci uriași sunt ideali ca soluție de stocare.

    Pot fi folosiți la diverse culturi cum ar fi grâul, floarea-soarelui chiar, sau am auzit că au băgat inclusiv lucernă pentru o perioadă scurtă de timp, lucerna verde pentru a fi scoasă ulterior și dată în hrana animalelor”, ne-a mai spus agricultorul.

    În prezent, toate silobagurile de la ferma Agroarend sunt burdușite cu porumb. Pentru a le proteja, a fost ridicat un gărduleț de sârmă în jurul lor. În plus, s-a găsit o soluție și pentru colțurile care ar putea fi vulnerabile în fața animalelor, inclusiv a câinilor care ar putea să tragă de sacii din plasticul gros.

    Am îngropat colțurile în nisip. În așa fel, nu se va putea trage de ei. Singurul mod în care sacii mai pot fi distruși este cu lama de cuțit sau prin înțepare. Dar locul este păzit non-stop, este în cadrul fermei, ne-am luat toate măsurile pentru ca recolta să fie în siguranță. Când prețurile vor mai crește, prin ianuarie-februarie, vom scoate porumbul și îl vom valorifica. Până atunci, verificăm periodic starea boabelor și din ce am vorbit și cu alți fermieri care au silobaguri, până la umiditatea de 17% nu apar probleme. Iar noi uscăm tot porumbul venit din câmp”, ne-a explicat fermierul Dan Priceputu.

    Citiți și:

    FERMA DIN ROMÂNIA unde s-a recoltat o producție de 18,03 tone la hectar cu SUPER-HIBRIDUL P0937 DE LA PIONEER!

    SILOBAG – soluția de depozitare mai ieftină a cerealelor. CÂT COSTĂ și cum funcționează SISTEMUL DE STOCARE!


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!