Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Ministrul PETRE DAEA merge la BRUXELLES. ÎNTÂLNIRE IMPORTANTĂ cu comisarul PHIL HOGAN despre SUBVENȚIILE AGRICOLE!

Ministrul agriculturii Petre Daea, întâlnire cu Comisarul European Phil Hogan. Șeful de la agricultură va merge luna aceasta la Bruxelles pentru a discuta cu înaltul oficial european ”probleme deosebite pe care le are țara”.

Petre Daea a anunțat astăzi, 8 decembrie, într-o conferință de presă că în dialogul purtat cu comisarul european pe agricultură vor fi atinse și două puncte extrem de importante pentru România și fermierii din țara noastră: președinția Consililui UE care ne revină din 1 ianuarie 2019 timp de şase luni și noul PAC ce va fi aplicat după 2020!

”(…) Astăzi, cum am spus, l-am avut în birou pe directorul adjunct de la DG AGRI care ne-a felicitat, iar eu luna aceasta o să fiu la Bruxelles pentru a avea o întâlnire cu comisarul Phil Hogan pentru probleme deosebite pe care le are țara și care trebuie discutate la un asemenea nivel. Este adevărat că am vorbit foarte puțin despre acest domeniu, al noului PAC, dar îmi e drag. Abia aștept să ajungem în pragul pregătirii privind președinția Consiliului UE în 2019 pentru care noi ca țară să aducem ceea ce ne trebuie și ce doresc fermierii. Suntem aproape în fiecare zi conectați la întrebarea: ce facem după 2020. Dar înainte de a ne gândi la acest lucru acționăm ce facem în 2019. Și suntem în pregătire pe de o parte cu echipajul tehnic adică persoanele care vor fi introduse în atelierele de lucru și vor conduce diferite activități. Și în al doilea rând suntem în permanență în contact cu ceilalți parteneri din UE pentru a ne pune de acord privind opțiunile privind 2020”, a explicat ministrul.

Petre Daea a spus că va organiza și o conferință dedicată acestui subiect în care o să le explice concret jurnaliștilor cu ce mesaj a mers la Bruxelles dar care sunt și direcțiile pe care România va marșa în perioada următoare pentru plata subvențiilor după adoptarea noilor reguli agricole europene.

De efortul și implicarea pe care echipa de la Ministerul Agriculturii le vor face depinde foarte mult dacă vocea României se va face auzită la Bruxelles sau vor decide ca și până acum alții pentru fermierii noștri.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. sa imi explice si mie cineva cum de un PFA poate sa detina peste 350 de ha in arenda primeste subventiela toata suprafata subentie la motorina ramburs de tva sau tot felul de facilitati scutiri de impozite iar pfa nu a avut nici un angajat de la infiinare. cu cine a lucrat terenul respectiv ? sa mori tu ca poti lucra singur ? el ara el seamana el incarca semanatoarea el da cu discul cu freza combinatorul el praseste el aplica tratamente erbicide el cara apa el face solutiile el recolteaza pe combina el cara cerealele? suntem fantastici sa vina strainii sa le aratam noi agricultura nu sa vins sa racoleze forta de munca si sa le plateasca 12£ pe ora . sa le fie rusine strainilor niste putori. cand la noi campurile sunt pline de sclavi la negru platiti cu un pachet de tigari si o sticla de vin si ala facut cu lantul ne spun noua ca fermierii lucreaza singuri terenul hai mars. limitarea fondului funciar ptr fermieri sau cine are peste 100 ha sa aiba si un mic sector zootehnic sau alta ramura a agruculturii. ca mafiotii se axeaza pe cultura mare unde e simplu se vinde tot din camp cu tirul se incaseaza subventii pana lsa 300 de € la ha. gasesti tu un betiv la tara sa iti are altul sa dea cu discul cu vreo 4 din astia primavara intro saptamana ai terminat tot. dau arenda ulei din ala penal cu 3 lei litru vreo 40 de litri la ha ca si asa e mult daca terenul statea nelucrat cum era.din astia e plina agricultura.

 2. Sunt perfect de acord cu acordare a subventiilor care sunt mici in comparatie cu celelalte state UE. Problema majora este ca la noi , din cauza acestor subventii, au aparut in agricultura tot felul de mafioti care urmaresc doar aceste subventii. Pot da exemple nenumarate cand unii isi mutau stupii de albine de la unii la altii la venirea controalelor unii primeau subventii la animale cu toate ca erau facute mezel de mult unii cu tetenurile declarate ls apia cultivate se regaseau in teren necultivate sau semanau la misto ceva acolo sau aruncau grau cu MAul dupa dadeau cu discul si gata cultura de grau sau semanau porumb in iulie dupa ce au dat cu discul superficial iar toamna cautau subventii. Niste controale mai riguroase in teren si criterii de performanta ptr acordarea subventiilor. Cu munca la negru pot spune ca exista toti vad nimeni nu reclama autoritatile dorm nu se autisesizeaza . Mergem impreuna in camp in campanii sa vedem daca au vreun fel de forma legala. La recoltat in deosebi la vie pomi legume sau prin solarii toti lucreaza la negru. Sa nu mai vb de zootehnie mergem la fiecare stana de oi in parte daca o sa gasim pe unul cu forma legala cu toate ca primesc subventii de ordinul miliardelor. Sa mergem si la mecanizatorii de la cultura mare multi sunt sezonieri la negru ca i mai simplu ptr fermieri in cateva zile termina tot de semanat ce i trebuie lui angajat permanent. SI sunt mii de exemple unde statul pierde anual milioane de euro la buget cu munca la negru. Economia subterana din agricuultura trebuie adusa la lumina.

 3. PAC-ul UE pina in anul 2020 , este aprobat si deja curge, iar cel de dupa anul 2020 acum se aduna opiniile ministrilor agriculturii din UE , asa ca nu negociaza nimic acuma d-l Daea.
  Agricultura se face cu utilaje moderne si nu cu sute de zilieri .
  Stiti cumva citi lucreaza in agricultura din Romanii ( cca 4 milioane) plecati in alte state ? ; statistica spune sub 5%.
  Romania are 10 milioane de ha de teren arabil si peste 900 de mii de fermieri ( cca 11ha /fermier ),din acestia 90% apucindu-se de agricultura din necesitate raminind fara locuri de munca in industrie dar si fara pregatire agricola,- va intreb ce agricultura performanta se poate face ?
  Pe cimp daca mergi gasesti plin de drumuri pentru ca merge fiecare pe unde vrea , plin de peturi si flacoane de ierbicide si pesticide aruncate aiurea si folosite dupa ureche ,lucrari ale terenului de foarte indoielnica , calitate,productii slabe si multe altele ,toate acestea evident din necunoastere.
  Asa cum sunt acesti fermieri , nu se pot lasa de izbeliste , trebuie ajutati , prin subventii , prin vaucere, prin programe de pregatire profesionala , etc,etc,etc – asta sa aiba in vedere min. agriculturii.

 4. Poate veniti cu o lege ca din anul 2020 sa nu se mai acorda subventiile astea care sunt mai rele ca ajutoarele sociale. Subventiile trebuie acordate dar nu in felul asta cum se acorda acum in România. Trebuie impuse niste conditii clare de acordare a subventiilor iar cine nu le respecta sa fie eliminat de la plata acestor subventii. Avem tineri de foarte mare valoare intelectuală si pleaca din tara sa dezvolte alte state . Un criteriu clar ca cine primeste subventiipentru peste 200 ha sa aibă o forma de organizare din care sa nu lipeasca un inginer agricol un tehnician agricol un mecanizator de profesie si un paznic.Scolile agicole gen liceu agricol sau facultati agicole din România sa integreze absolventii sau sa se inchidă. La ce scot pe bandă rulantă absolventi si nu au locuri de muncă? Agricultura noastră este pe locuri fruntase la productii ( aici nu includem si evaziunea ca nu tot ce se produce se declară ca sa nu se plateasca impozit) dar la locuri de munca este pe ultimul loc . Avem jumatate din popolatie care locuieste in mediile rurale dar locurile de munca sunt inexistente.Tot se vorbeste de ajutoare sociale sunt de acord sa le eliminam dar in acelasi timp sa venim si cu alternative , sa se faca locuri de munca permanente Atenţie mărita locuri de munca cu caracter permanent nu posturi de zilieri. Subventiile trebuie sa ajunga in agricultura , dar de multe ori au alte intrebuintari si o forma de plata ar fi si cu vauchere.

  1. Ar trebui scoase pentru ca , in primul rand , sunt motiv de invidie din partea unora si de ispita pentru nereguli din partea celor care beneficiaza de ele . Sa ne plateasca graul la 1 ron/kg si nu mai vrem subventii . Nu avem nevoie de zile pierdute pe holurile APIA . Dar nu se vor scoate niciodata pentru ca , in Franta , Germania , Spania , Italia ar bloca fermierii tot . Acolo subventiile sunt de 3 si chiar 4 ori mai mari ca in Romania . Altfel nu ne explicam cum carnea de porc din Spania (incluzand trasportul de aprox 3500 euro / camion ) este mai ieftina decat carnea pe care o putem produce in Romania . Fermierii romani , pentru a putea vinde , trebuie sa livreze sub pretul de cost . Sa se scoata subventiile pentru toata Europa , sa platiti dublu pentru mancare . Atunci , cei care nu puteti dormi acum de grija subventiilor incasate de fermieri , o sa mancati carne doar de sarbatori . De ce sa ma oblige cineva pe mine sa angajez oameni cand eu lucrez 230 ha cu fratele meu si am mai putea lucra ina 100 ha fara sa angajam pe nimeni . Noi am preferat sa investim banii in utilaje performante cu care putem semana 40 ha pe zi .

 5. Sa speram ca nu pleaca oaie si se-ntoarce capra . Din pacate , asa fac cei care merg sa negocieze ceva pentru Romania .Speranta moare ultima mai ales ca se vede ca omul asta vrea sa miste ceva chiar daca e un pic mai “rustic” in exprimare .

Scrie un comentariu