• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De astăzi, NOU PROTEST LA APIA! Ce se întâmplă CU PLATA SUBVENȚIILOR până la 1 ianuarie!

    agrointeligenta.ro -

    Un nou protest s-a declanșat astăzi, marți, 12 decembrie, în ”miezul” nemulțumirilor din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Funcționarii care în această perioadă autorizează la plată subvențiile fermierilor din județul Olt au decis să intre în grevă japoneză. Demersul lor nu pune în pericol achitarea sumelor către agriculturi întrucât acest tip de protest nu presupune întreruperea programului normal de lucru și este marcat cu o banderolă purtată în timpul orelor la birou. 

    Angajaţii APIA Olt au intrat de astăzi – marţi, 12 decembrie, în grevă japoneză, după aproape o lună de proteste, perioadă în care au întrerupt lucrul şi au ieşit pe scările instituţiei, nemulţumiţi fiind că salariile le vor scădea de la începutul anului viitor.

    Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, a declarat, corespondentului Mediafax, că ia în calcul şi o cerere în instanţă privind drepturile salariale. Acţiunea în instanţă va putea fi efectuată doar după ce angajaţii primesc deciziile cu noile salarii.

    ”Vom continua protestele cu greva japoneză. Toţi angajaţii vor purta banderole albe, aşa s-a decis, pentru că problema noastră nu a fost rezolvată. Programul va fi normal, activitatea nu va fi perturbată. O să vedem în instanţă dacă vom reuşi ceva, motivul invocat fiind discriminarea. Vom face o acţiune în instanţă, în momentul în care vom primi deciziile cu noile salarii”, a spus Octavian Mateescu.

    Angajaţii APIA sunt nemulţumiţi pentru că de la 1 ianuarie le vor scădea salariile cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 lei. Totodată, aceştia se plâng de diferenţele salariale destul de mari ce vor apărea între centrele judeţene şi structura centrală.

    La finele lunii noiembrie, angajații agenției de plăți din toată țara au protestat, în Bucureşti, oamenii solicitând aplicarea grilei centrale de salarizare la nivelul centrelor judeţene. Angajații APIA s-au plâns de scăderea salariilor din luna ianuarie, din cauza schimbărilor Codului Fiscal.

    Ulterior, premierul Mihai Tudose i-a criticat pe salariații APIA care au protestat, afirmând că salariul unui director din teritoriu este cât al unui ministru.

    ”Apropos de nişte manifestaţii din faţa Guvernului. Informaţie publică – cât are unul dintre domnii din piaţă? 12.497 de lei salariu lunar. Un director de la APIA din teritoriu… I se pare puţin. Nouă ni se pare că e mult pentru un director dintr-un judeţ şi ia cât un ministru”, a spus Tudose.

    Situația de la Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, în atenția Parlamentului European

    Europarlamentarul Daniel Buda a subliniat luni seară,  în plenul Parlamentului European, în cadrul procedurii parlamentare care prevede intervenții cu durata de 1 minut, din nou dificultățile și nemulțumirile din cadrul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, legat de reducerea salariilor dar și diferențele preconizate dintre structura centrală și cea teritorială respectiv dintre celelalte instituții care derulează fonduri europene.

    ”Orice guvernare normală nu ar ignora problemele din acestă instituție. Contactul direct cu fermierii mai mult sau mai puțin obișnuiți cu calculatorul, identificarea parcelelor, fărâmițarea excesivă a terenurilor, lipsa unei cadastrări teritoriale, a actelor de proprietate sau de moștenire, desele suprapuneri de suprafețe care îi transformă pe funcționarii APIA, fără să își dorească, în judecători fără prea multe instrumente, generează o uzură morală și fizică ce în alte sectoare este recompensată cu vârf și îndesat. Fie dacă ne uităm doar la polițiști sau magistrați care, pe bună dreptate au o salarizare “altfel”. Să nu mai vorbim de controalele care trebuie efectuate în teren, prin mocirlă și noroaiele satelor neasfaltate, printre câinii ciobanilor și arșița soarelui la număratul oilor sau a vacilor, făcându-și nevoile într-un colț de pădure dacă există, bucurându-se de o baltă cu apă stătută în care să își spele cizmele dacă a reușit să le scoată din noroi, împingându-și mașina împotmolită și trasă de un tractor de ocazie. Cam asta este viața celor care îi permit domnului Daea să se laude în Guvern cu gradul crescut al absorbției fondurilor europene. Fără ei, ați fi un zero tăiat în patru, domnule ministru și, tocmai de aceea, trebuie să îi respectați, apreciați și să îi remunerați la adevărata lor valoare!”, a subliniat Buda.

     

    Sursa: www.mediafax.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români