EXCLUSIV! Subvenții APIA: Când vor intra LA PLATĂ FERMIERII CARE AU FOST LA CONTROL ȘI TELEDETECȚIE!
Roxana Dobre -Veste pentru fermierii care nu au primit niciun ban de la agenția de plăți pentru Campania 2017! Producătorii agricoli din control n-au încasat subvenția pentru plata finală deoarece aceştia necesită verificări suplimentare ţinând cont de neconformităţile constatate, verificări ce se realizeză în sistemul informatic, iar dacă dosarele respective sunt impactate de dezvoltări noi, acestea nu se realizează decât după contractarea serviciilor de dezvoltare şi mentenanţă ale sistemului informatic. Acest lucru este valabil şi pentru fermierii din eşantionul de control clasic şi teledetecţie.
APIA a comunicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că referitor la corecta gestionare a datelor de control în vederea acordării plăților directem aceasta presupune verificarea și respectarea condițiilor în care se acordă ajutorul în conformitate cu Articolul 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: localizare, suprafață, aspecte privind utilizarea/ acoperirea terenului etc.
În cadrul controlului prin teledetecţie, parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată sunt verificate pe baza imaginilor satelitare. Controlul se efectuează pe baza imaginilor multispectrale de înaltă şi foarte înaltă rezoluţie pe care s-au interpretat stadiul de vegetaţie al culturilor, limitele de culturi sau parcelele şi tipurile de culturi, imaginile fiind preluate în etape diferite în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august.
În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, se determină suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri.
Pentru fermele care în urma controlului prin teledetecţiei au cel puţin o parcelă cu cod tehnic ce semnalează diferite neconformități (de exemplu: suprafețe confirmate în urma controlului mai mici decât cele declarate), se realizează acţiunea de “follow-up” care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate de prestatorul care execută controlul prin teledetecţie. Acţiunea Follow-up este realizată de APIA și are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în cadrul controlului prin teledetecţie.
După finalizarea acțiunilor de clarificare cu fermierii, ca parte componentă a activității de controlul prin teledetecție, conform fluxului de autorizare, se vor efectua controalele administrative în urma cărora se vor genera rezultatele finale, respectiv autorizarea la plată. La această dată activitatea de control prin teledetecție inclusiv întalnirea cu fermierul este finalizată urmând ca după verificări și pregătirea bazei de date IACS să se efectueze operațiunile de import a rezultatelor finale ale controlului prin teledetecție pentru întreg eșantionul de 76024 fermieri selectați la control prin teledetecție în anul de cerere 2017.
”Având în vedere că APIA stabileşte criteriile în urma cărora se efectuează plăţile, astfel încât să nu existe riscul de a face plăţi excedentare care ulterior să ducă la constituirea unor potenţiale debite, estimăm că începând cu luna ianuarie nu vor mai exista restricţii privind fermierii din eşantionul de control, cu excepţia cazurilor impactate de controalele de primăvară”, a precizat agenția de plăți pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.
În Campania 2017 au intrat la control 116.146 de fermieri din care 4.043 pe zootehnie și 5.518 la ecocondiționalitate.