• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul LIVIU BĂLĂNICI – ambiție la pătrat în 2018: VACA DE LAPTE ȘI FERMA DE TĂURAȘI PENTRU ÎNGRĂȘAT

  agrointeligenta.ro -

  Liviu Bălănici (48 ani) deține jumătate din afacerea Panifcom, liderul pieței ieșene a panificației, cu 300 de angajați și o producție de 1.000 tone de pâine lunar, cantitate care poziționează societatea înaintea competitorului Vel Pitar.

  Am accesat cele mai noi tehnologii. Avem automatizare, de la amestecurile de ingrediente: drojdie lichidă, sare lichidă, până la făină, totul este automat. Se lucrează pe touch-screen”, a declarat Liviu Bălănici pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  Bălănici este însă și un fermier important în județul Iași, cu plasamente atât în zootehnie cât și în agricultură. De asemenea, este actor și pe partea de depozitare.

  Pe tot grupul de firme, Liviu Bălănici lucrează 4.000 ha împrăștiate pe raza a 3 comune, din care în proprietate are doar 10%. Aproximativ 1.000 ha îi sunt irigate, după ce în cadrul unui proiect cu fonduri UE a refăcut o stație de punere sub presiune super-modernă cu variatoare de turație pe fiecare pompă, cu control de la distanță, care în 2017 a funcționat foarte bine.

  Ca producții, în 2017 a obținut 6.500 kg/ha la grâu, 7.500 kg/ha la triticale și 3.100 kg/ha la rapiță: ”specie care a răsărit târziu, fiind afectată de secetă”. La porumbul irigat, producția a fost de 13.000 kg/ha și 8.500 kg/ha la porumbul neirigat.

  Deține silozuri de stocare a grânelor cu o capacitate de 22.000 de tone în localitatea Andrieșeni. Parcul de utilaje are o valoare estimată la 4-5 milioane euro.

  Are 1.350 de capete de vaci de lapte rasa Holstein, cu genetică adusă din Germania, Austria și Olanda, primele fiind importate în urmă cu 8 ani de zile. Din efectivul total 600 sunt mulgătoare. Media zilnică a producției este de 38 litri pe cap de vacă, în creștere cu 2 litri față de anul trecut.

  După ce în 2014-2015 a livrat producția în baza unui contract cu Olympus, în 2016, Liviu Bălănici a decis să vândă către Lactalis, către care a continuat să livreze 22.000 l/zi și în acest an. Nu vrea să investească într-o unitate de procesare proprie, pentru că logistica necesară gestionării liniilor de business actuale este foarte solicitantă și consideră că nu s-ar mai putea focusa eficient pe controlul indicatorilor economici: ”E cam greu să le facem noi cam pe toate”, rezumă omul de afaceri.

  Planuri importante în fermă, în 2018

  În 2018 vrea să investească în ”irigații și îngrășare vită carne”. Tăurașii ar urma să fie vânduți în viu la export: ”Vreau să ajung la efective cât mai mari, ca să consum tot ce înseamnă cereale produse în ferma vegetală. În primă fază o să fie 1.500 capete în 2018, după care, în timp, vreau să cresc efectivele cât de mult pot, să ajung și la 10.000 de capete dacă e posibil”. În acest sens, Bălănici a început deja să facă o modernizare la o fermă existentă, investiție estimată la 1,5 milioane euro. În prezent, zootehnia consumă doar 25% din producția vegetală.

  Sistemul de irigare prin picurare l-a pus în funcțiune în 2017, pe o suprafață de 30 ha cu lucernă și 37 ha cu porumb, însă nu poate trage concluzii foarte clare asupra eficienței sale: ”Mai avem încă de făcut reglaje de finețe”, ne-a declarat fermierul.

  Ca istorie personală, Liviu Bălănici a plecat în 1990 în Grecia, după 5 ani s-a reîntors în țară și a pus bazele unei mori de grâu împreună cu asociatul său, alături de care a construit în ani ceea ce astăzi e cunoscut ca grupul Panifcom.

  Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI: TOP 300

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum vor actualii lideri ai fermierilor să fugă de răspundere pe tema despăgubirilor: Trimit scrisori deschise către Orban și Cîțu. Am uitat, și către Oros, ce glumă bună! Scandalos! Fermier amendat pentru că își irigă culturile! Ce șanse are cercetarea românească să țină pasul cu marile concerce? Rezultatele obținute la ITC de Gheorghe Nedelcu ne dau speranță!

  Ultimele știri

  Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!” Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Căutare în articole