• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Ce se întâmplă cu SUBVENȚIILE APIA pentru PĂȘUNI!

    agrointeligenta.ro -

    Răsturnare de situație în cazul subvențiilor pentru pășuni și pajiști permanente, plăți de care beneficiază crescătorii de animale din România prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dacă șeful Direcției Agricole Județene Iași a arătat că fermierii nu vor mai putea încasa din acest an aceste sume în lipsa amenajamentelor pastorale, se pare că legislația în vigoare se va schimba în favoarea producătorilor agricoli.

    Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro a arătat că s-a găsit din timp o soluție astfel încât fermierii să nu fie afectați de lipsa amenajamentelor pastorale nici în acest an. Mai exact, s-a venit cu o inițiativă legislativă pe care Comisia pentru agricultură a dezbătut-o, a trimis-o la vot, ea a fost votată și deja trimisă spre promulgarepreședintelui României Klaus Iohannis, urmând să intre în vigoare, ca formalitate, la publicarea în Monitorul Oficial. Schimbarea legislativă constă în prelungirea termenului-limită până la care amenajamentele pastorale devin obligatorii până în anul 2019.

    A fost chestiune normală pentru că nu toate autoritățile locale au reușit să realizeze amenajamentele pastorale până la 1 ianuarie 2018. A fost o solicitare din partea primăriilor, pentru că nu au reușit să își facă aceste amenajamente, iar soluția găsită este una menită să sprijine fermierii care în 2018 vor putea beneficia de subvențiile pe pășuni indiferent de existența amenajamentelor”, ne-a explicat deputatul Alexandru Stănescu.

    La votul final din Parlamentul României, în data de 19 decembrie 2017, toate partidele politice au susținut inițiativa de a muta termenul pentru amenajamentele pastorale în 2019. Au fost 267 de voturi pentru, o abținere și nici un vot împotrivă.

    În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, sau cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2019, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, se arată în modificarea adusă Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 314/2017). Inițiativa va schimba anul-limită din 2018 în 2019!

    Proiectul de lege a fost depus în Parlamentul României de către șase deputați (Ioan Dîrzu, Claudiu-Augustin Ilişanu, Ioan Munteanu, Gabriel Petrea, Alexandru Rotaru și Ciprian-Constantin Şerban) și a fost înregistrat în fluxul legislativ încă din vara anului trecut, reușind să treacă de votul final înainte de finele lui 2017 și va intra în vigoare înainte ca fermierii să depună cererea la APIA pentru anul în curs.

    Vă reamintim că la începutul acestui an, Laurențiu Precup, directorul Direcției de Agricultură din Iași a anunțat că în anul de cerere, fermierii nu vor mai putea încasa subvenția APIA pentru pajiștile permanente și pășunile care nu au amenajamente pastorale. Același mesaj a fost transmis recent și de șeful DAJ Bihor.

    Reprezentanții DAJ au solicitat tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se afla proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Această inițiativă este importantă pentru că după anul 2019 sunt șanse minime ca parlamentarii români sau Guvernul să mai poată obține o prelungire a termenului pentru amenajamentele pastorale.

    Ce sunt amenajamentele pastorale

    Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

    Potrivit unui proiect de Hotarâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, începând cu anul 2018, consiliile locale au obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă