DAN HERȚEG, fermierul care A PUS TRICOLORUL pe toate UTILAJELE DIN FERMA SA!
agrointeligenta.ro -Specialist în management, Dan Herțeg (47 ani) s-a apucat de agricultură în 1993: „A fost o provocare în 1992-1993, când am primit de la arendaș trei kilograme de gogoșari și 30 kilograme de orz arendă la hectar pe terenul părinților mei. Atunci, cu gândul să-mi lucrez singur pământul familiei, am mers și mi-am cumpărat un tractor românesc nou. Venind cu el de la Arad mi s-a stricat pe la jumătatea drumului”. Nu s-a dat învins de acel prim impas, lucrând terenul familiei până în 2004, când s-a lăsat de serviciu și s-a apucat de agricultură full-time.
Dan Herțeg din localitatea Semlac, judeţul Arad, a ajuns ca în prezent să lucreze 2.600 hectare de teren, dintre care 600 hectare sunt în proprietate. În zona în care activează, terenurile sunt la mare preț: „Sunt foarte ridicate pretențiile oamenilor. Arenda e foarte mare, prețul la teren e foarte ridicat. Arenda a ajuns la 1.500 kilograme pe hectar de cereale boabe, plus impozitul pe venit, plus asigurările sociale CAS-ul, plus impozitul la primărie, ajungând undeva la 1.928 kilograme pe hectar. Iar prețul la vânzare a ajuns la 7.500-8.500 euro/hectar”.
Solele lucrate sunt răspândite de-o parte și de alta a râului Mureș, pe raza comunelor Semlac, Șeitin și Nădlac și în comuna Secusigiu, cu cele trei sate aparținătoare. Terenurile nu sunt lucrate în cadrul unei singure entități juridice, ci sunt distribuite atât pe persoană fizică, cât și pe o societate deținută de fermier și o firmă deținută de fiica sa, Daniela Raluca (23 ani), care e proaspăt absolventă în 2017 a specializării de Management Agricol. În afacere este implicată de asemenea și soția sa, Mihaela Carina (43 ani), fiind 100% o afacere de familie. Cea mai reprezentativă dintre firmele familiei este Agro Raluca SRL Semlac.
Dat fiind că suprafețele lucrate de el flanchează râul Mureș, din care a și irigat 60-70 hectare, aflat chiar în buza Mureșului, în anii 2009 și 2012, Dan Herțeg a prins gustul pentru agricultura care nu stă la mila norilor. În calitate de președinte de Organizație a utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), fermierul are depuse, în curs de depunere sau în curs de elaborare un număr de 7 proiecte cu cofinanțare europeană: „Pe un proiect vizez introducerea irigațiilor pe 3.342 hectare, pe altul 2.200 hectare, încă trei proiecte ar urma să deservească o suprafață cumulată de peste 5.000 hectare și mai e un proiect pentru stația de bază. La finalul implementării, se vor iriga în jur de 10.500-11.000 hectare”. Deja două dintre proiecte, în valoare de 1 milion de euro fiecare, au trecut de faza de licitație.
Ca producții, în 2017 a obținut la rapiță 5.000 kilograme pe hectar, la grâu 6.600 kilograme pe hectar, la floarea-soarelui 2.412 kilograme pe hectar și la porumb 3.600 kilograme pe hectar. Motivul care stă în spatele producțiilor foarte slabe la culturile de primăvară îl explică Dan Herțeg: „A fost o secetă foarte mare anul ăsta în zona noastră. Avem 130 litri pe metrul pătrat de ploaie din noiembrie 2016 și până la recoltat, când specificul normal e undeva la 600-700 litri pe metrul pătrat”.
Ca să înțelegem ce înseamnă aceste valori ale producției, trebuie să le comparăm cu cele din ani buni, când obține 8.000 kilograme pe hectar la grâu și peste 10.000 kilograme pe hectar la porumb. Fermierul e pur și simplu îndrăgostit de ce face: „Când ai un copil și-l vezi cum crește, te bucuri de el, nu? În momentul când cultivi un grâu, un porumb, o floare, o rapiță și-o vezi cum crește, te bucuri de ea ca de-un copil și avantajul nostru e că în fiecare an putem să ne bucurăm de acești copii”.
Parcul de utilaje al fermierului este de peste 4 milioane de euro
Spațiile de stocare sunt de 22.000 tone, împărțite între cele două ferme. Are 16 angajați, din care doar 8 sunt activi în câmp, 5 sunt paznici și 2 angajați se ocupă de contabilitate. În 2017 și-a achiziționat un tractor de 260 cai putere, două semănători Amazone – una pentru prășitoare, cealaltă pentru porumb, două pluguri și o mașină de semănat, care l-au costat peste 300.000 de euro. În 2018 va începe să-și schimbe gama de tractoare, fermierul având obiceiul ca după 5 ani să-și înlocuiască flota de utilaje.
Despre Dan Herțeg vă mai putem spune că e un patriot: „Bunicul meu a fost Herțea Ioan și ungurii l-au făcut Herțeg Janos. Acum, dacă ați veni în ferma mea, ați vedea că pe toate utilajele am steagul tricolor. Sunt mândru de țara mea, de poporul meu”.