• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”SE COACE” LA BRUXELLES: Fermierii care IAU PENSIE DE STAT, EXCLUȘI DE LA SUBVENȚIILE APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care beneficiază de pensie de la bugetul de stat, excluși de la plata subvențiilor achitate din fonduri europene. Este o măsură ce se regăsește într-un document-raport din Parlamentul European, un proiect care analizează soluții pentru stimularea accesului tinerilor în sectorul agricol.

    Raportul asumat de europarlamentarul Nicola Caputo în calitate de raportor și membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, conține informații cu privire la stadiul punerii în aplicare a actualului mecanism pentru tinerii fermieri al PAC (politica agricolă comună). Sunt formulate mai multe recomandări în materie de politici, care au drept scop îmbunătățirea schemei de sprijin existente și susținerea tinerilor fermieri pentru a depăși principalele obstacole cu care se confruntă la intrarea în sectorul agricol.

    Actualul sprijin este perceput în general drept un ajutor care permite intrarea în sectorul agricol a unei noi generații de fermieri. În contextul noii PAC după 2020, raportorul recomandă sprijinirea în continuare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri și creșterea peste 2 % a nivelului maxim de finanțare. Mai multe dintre țările care au făcut obiectul studiului de caz au indicat că numărul de cereri din cadrul sistemelor de subvenționare a fost mai mare decât limita prevăzută; mai exact, nu au existat fonduri suficiente pentru a răspunde pozitiv tuturor cererilor evaluate drept eligibile”, se arată în Proiectul de Raport referitor la punerea în aplicare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013 (2017/2088(INI)).

    Potrivit mai multor studii, accesul la terenuri reprezintă cel mai mare obstacol pentru noii fermieri din Europa. Accesul la terenuri este limitat din cauza ofertei reduse de terenuri de vânzare sau de închiriat din multe regiuni, precum și din cauza concurenței din partea altor fermieri, investitori și utilizatori rezidențiali. Problema accesului la terenuri este agravată de actuala structură de plăți directe, care descurajează vânzarea și închirierea terenurilor și sprijină specula funciară.

    În multe state membre, reînnoirea generațiilor și, de asemenea, accesul tinerilor la terenuri agricole sunt împiedicate din cauza succesiunilor care se realizează cu întârziere. Actuala PAC nu prevede niciun fel de stimulente pentru ca fermierii mai în vârstă să predea exploatațiile lor generațiilor mai tinere. În ciuda experienței controversate cu „regimul de pensionare anticipată”, se recomandă să se reexamineze punerea în aplicare a unor măsuri care ar motiva fermierii mai în vârstă să predea exploatațiile lor tinerilor fermieri. Aceste măsuri ar putea include reglementări în domeniul pensiilor (de exemplu, restricționarea posibilității fermierilor de a beneficia în paralel și de pensia acordată de stat și de subvenții agricole) și oportunități de pensie pentru fermierii în curs de pensionare”, se arată în raport.

    ”Primirea unei subvenții poate facilita accesul la teren și la alte resurse financiare. Reticența proprietarilor de a închiria terenurile pe termen lung reprezintă un obstacol major în anumite regiuni. Este nevoie de o mai mare flexibilitate a condițiilor de acordare a subvențiilor, în special în ceea ce privește accesul la terenuri, pentru a permite unui număr maxim de noi fermieri să își deschidă propria întreprindere”, mai susține proiectul de raport din Parlamentul European.

    Tinerii fermieri care preiau exploatații agricole existente sau noii fermieri care își deschid propriile întreprinderi pot beneficia de subvenția financiară oferită în cadrul pilonului II. Resursele financiare suplimentare trebuie obținute de la creditori privați. Accesul la aceste resurse financiare suplimentare nu este suficient, ceea ce constituie una dintre principalele bariere în calea deschiderii unor noi întreprinderi agricole. Prin urmare, se recomandă să se îmbunătățească accesul la finanțare. Acest lucru s-ar putea realiza prin intermediul unor dobânzi subvenționate pentru împrumuturile solicitate de noii fermieri de pe piața agricolă. Oportunități de a dezvolta instrumente financiare specifice la nivel național sunt disponibile prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). De exemplu, Italia a instituit recent un instrument financiar care facilitează accesul la finanțare și investițiile în întreprinderi mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în producția, prelucrarea și distribuția de produse agricole (în opt regiuni). Ar putea exista ajutoare similare pentru tinerii fermierii și pentru noii fermieri. Furnizarea unor ajutoare pentru stabilizarea veniturilor sau a unor asigurări care să acopere împrumuturile acordate noilor fermieri (de exemplu pentru a face față variației beneficiilor) ar reduce, de asemenea, riscurile asociate fluctuațiilor prețurilor produselor de bază și acumularea unei datorii substanțiale. Regulamentul Omnibus, care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2018, va oferi posibilitatea activării unei asigurări în caz de îngheț, secetă și inundații, precum și mecanisme de stabilitate a veniturilor pentru a reduce riscurile de piață. ”În prezent, sprijinul pentru formare este orientat mai degrabă către noii fermieri, nu către întreprinderile de familie. Având în vedere faptul că fermierii au vârste medii, planificarea succesiunii este relevantă pentru majoritatea întreprinderilor din domeniul agricol. Prin punerea la dispoziție a unor servicii de consiliere cu privire la planificarea afacerilor și, în special, la planificarea succesiunii, procesele de succesiune pot fi accelerate, iar viabilitatea economică globală a fermelor de familie din Europa se poate îmbunătăți”, conform documentului citat.

    Raportorul este de părere că ar trebui puse în aplicare următoarele recomandări principale în materie de politici:

    – se recomandă sprijinirea în continuare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri și creșterea peste 2 % a nivelului maxim de finanțare;
    – accesul la terenuri constituie principalul obstacol cu care se confruntă tinerii fermieri și noii fermieri. Pentru soluționarea acestei probleme, este necesară reevaluarea structurii de plăți directe și crearea de stimulente care să motiveze fermierii mai în vârstă să cedeze exploatațiile lor generațiilor mai tinere;

    – se recomandă să se acorde o atenție deosebită reducerii obstacolelor suplimentare din calea tinerilor fermieri, precum accesul la capital și lipsa competențelor antreprenoriale și a unor planuri de succesiune corespunzătoare;

    – se recomandă, de asemenea, ca fermierilor din UE să li se acorde o mai mare flexibilitate pentru a-și adapta planurile de afaceri la evoluția condițiilor de pe piețe;

    – ar trebui avute în vedere noi forme de sprijin, punându-se accentul pe modalități inovatoare de partajare a cunoștințelor.

    Proiectul de Raport urmează să fie dezbătut în Parlamentul European.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial