Prognoze meteoŞtiri agricole

FENOMENUL PERICULOS care SE INSTALEAZĂ începând DIN ACEASTĂ NOAPTE!

Iarna își intră pe deplin în drepturi! Meteorologii au emis o avertizare cu privire la căderile de zăpadă, dar și privind un fenomen periculos semnalat pentru prima dată în ultimele luni! Astfel, pe lângă precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, intensificări ale vântului și ninsori viscolite, specialiștii anunță că vom avea și polei! Avertizarea ANM a intrat în vigoare în această seară și este valabilă până miercuri, 17 ianuarie, la ora 20.00.

Potrivit meteorologilor, în cursul nopții de luni spre marți (15/16 ianuarie) și în primele ore ale zilei de marți (16 ianuarie) pe arii relativ extinse în sudul și sud-estul teritoriului va ninge în general slab cantitativ. Pe litoral vor fi posibile și precipitații mixte și polei.

Din după-amiaza zilei de marți (16 ianuarie) precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat și în lapoviță și ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, cu precădere, în zonele de munte și în sud-vest.

Local se va semnala polei în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, apoi și în Muntenia, Moldova și posibil în Dobrogea.

În zonele de munte temporar vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, în noaptea de marți spre miercuri (16/17 ianuarie) îndeosebi în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar miercuri (17 ianuarie) mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Vântul se va intensifica în regiunile vestice, unde temporar va atinge viteze de 50…55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă, rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

În noaptea de luni spre marți (15/16 ianuarie) vremea se va menține geroasă în nordul, nord-estul și centrul țării.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!