Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Cât costă MĂSURAREA TERENURILOR pentru SUBVENȚII cu o FIRMĂ SPECIALIZATĂ!

Măsurarea terenurilor agricole ce trebuie declarate la APIA pune probleme multor producători agricoli. Pe piață au apărut firme specializate care, cu ajutorul experților în cadastrarea suprafețelor, realizează exact harta și măsurătorile necesare pentru completarea cererii unice la APIA.

Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au stat de vorbă cu Marius Adrian Cojocaru, reprezentant al firmei Vadram Proiect din Brăila, o societate care efectuează aceste servicii pentru fermierii ce solicită subvenții APIA pe suprafață.

Societatea Vadram Proiect este autorizată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și se ocupă din 2011, la nivel național cu tot ce ține de întocmirea cărților funciare, dar și cu ridicări topografice necesare accesării diverselor fonduri sau pentru planuri urbanistice de detaliu.

Firma e deschisă din 2011, dar am început activitatea din 2006-2007, ca PFA. Suntem cinci în momentul acesta care ne ocupăm de firmă, facem întocmirea cărții funciare a imobilelor, dar nu numai pe județul Brăila, ci pe toată țara. Atunci când se vinde un imobil, acesta trebuie înscris în Cartea Funciară. Ca să poată fi întocmită această carte funciară, trebuie făcută o documentație pentru intabularea în cartea funciară. Deci noi facem documentația ceasta, o ducem la oficiile de Cadastru, firma este autorizată să facă această activitate, personalul nostru este autorizat să facă lucrul ăsta de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară București. Lucrăm cu ridicări topografice atunci când cineva își face un proiect. Pentru a accesa diverse fonduri, fermierului îi trebuie niște ridicări topografice, avizate de către Oficiile de Cadastru teritoriale, ridicări topografice pentru planuri urbanistice de detaliu, de general, zonal, pentru autorizație construire”, a povestit Marius Adrian Cojocaru, angajat în cadrul SC Vadram Proiect, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Măsurători precise pentru terenurile agricole

Pe lângă activitatea obișnuită de-a lungul anilor, firma din Brăila a început de anul trecut să facă măsurători și pentru APIA. Marius Adrian Cojocaru spune despre serviciile oferite de către compania pentru care lucrează că sunt de înaltă calitate, echipamentele acestora având o precizie mult mai bună față de cele folosite de cei de la APIA. În plus, firma din Brăila le poate oferi fermierilor și o platformă cu ajutorul căreia pot vedea pe telefon toate datele terenurilor în aplicația Google Earth.

Anul trecut ne-am apucat și am făcut și măsurători pentru APIA. Mai mulți fermieri au apelat la serviciile noastre pentru a-și putea măsura terenul pe care îl lucrează și a-l putea declara mult mai exact față de acea digitizare din calculator sau chiar a față de măsurătorile funcționarilor din cadrul APIA. Precizia noastră este mult mai bună având în vedere că echipamentele cu care lucrăm sunt pentru cadastru și măsurători topografice, echipamente cu precizii mult mai bune față de ceea ce se utilizează în prezent de către cei de la APIA. Chiar și față de dispozitivele cu care fac ei controlul sunt mai precise și noi mergem împreună cu beneficiarul și măsurăm fiecare parceluță a sa, apoi le punem pe planuri și putem face și o platformă pe Google Earth în care să apară exact ceea ce are fermierul de declarat la APIA, de la suprafață, bloc fizic, cultură. Pot vedea lucrurile astea pe telefon. Toate sunt ștampilate, avizate. Folosim aplicația Google Earth. E un fișier pe care îl facem, punem măsurătorile noastre în el și apoi acest fișier se deschide cu aplicația Google Earth pe calculator sau orice alt dispozitiv – telefon sau tabletă”, a explicat Marius Adrian Cojocaru.

Se poate face poziționarea exact a parcelei

Un alt serviciu oferit fermierilor de către firma brăileană este trasarea terenurilor atunci când producătorii agricoli nu cunosc poziționarea parcelei.

Noi mai și trasăm terenul când fermierul nu știe exact unde e poziționat în parcela, în tarlaua respectivă. Se pot cere coordonatele oficiale de la Oficiul de Cadastru și cu ajutorul acestor coordonate putem marca în teren parcela respectivă. Sunt multe parceluțe pe care, în general fermierul, le cumpără și nu știe exact unde se află și din cauza asta apar diverse probleme între el vecini”, a adăugat angajatul Vadram Proiect.

Echipamente de ultimă generație pentru măsurători

Marius Adrian Cojocaru a explicat și care este motivul care a dus oferirea acestui serviciu special pentru fermieri.

Noi am avut aceste colaborări cu fermieri care de fiecare dată aveau probleme la controalele celor de la APIA și a celor care făceau teledetecția. Mereu ieșeau ba în plus, ba în minus, ba se suprapuneau cu diverși vecini, aveau diverse probleme. Echipamentele noastre sunt de ultimă generație, sunt destul de scumpe și sunt foarte precise, avem mașini de teren cu care mergem pe câmp, suntem două echipe”, a mai spus Marius Adrian Cojocaru.

În ceea ce privește durata de execuție a serviciilor, aceasta diferă de la caz la caz, fiind influențată de mai mulți factori, precum distanța dintre terenul unde au loc măsurătorile și sediul firmei sau de volumul de muncă.

În aplicația Google Earth îi putem pune fermierului datele din APIA care au fost digitizate și care au fost puse în platforma APIA online. Procedura durează maximum o zi. Iar măsurătorile pe teren sunt în funcție de cât are fiecare fermier și distanța de la noi până unde este el în fermă. După care mai durează maxim o săptămână procesarea datelor și punerea datelor în aplicația Google Earth. Sunt relative termenele, în funcție de ce volum de muncă implică fiecare solicitare”, a spus angajatul Vadram Proiect.

Tariful pentru măsurători – circa 100 de lei pentru o parcelă

Prețurile serviciilor oferite de firma din Brăila oscilează în funcție de numărul de parcele măsurate sau suprafața terenului, iar în cazul măsurătorilor realizate pentru APIA prețul pentru o parcelă este, în mare, de circa 100 lei.

Prețul este diferențiat, cel puțin la cele pentru înscrierea în cartea funciară sunt diverse prețuri. Pot pleca de la 200 lei și pot ajunge până la 600 lei pe o parcelă, în funcție de planurile parcelare, de problemele care sunt în tarlaua respectivă. La ridicările topografice, la fel, în funcție de precizia pe care vrea să fie făcută arhitectul, bănuiesc că el se ocupă în general, și de suprafața pe care trebuie să o măsurăm. La măsurătorile pentru APIA în general avem tariful de100 lei pe parcelă, dar poate să difere în funcție de câte parcele are fermierul respectiv și de suprafața acestora. Nu aș putea să spun decât niște prețuri orientative, nu aș putea să spun exact, că ele sunt în funcție de ce are fiecare. Sunt unii fermieri care au 100 de hectare și sunt unii care au 1.000 de hectare. Sunt unii care au cele 1.000 de hectare în 12 parcele și unii care au cele 1.000 de hectare în 400 de parcele. Una e să măsori 400 de parcele, alta e să măsori 12 parcele, chiar dacă suprafața este aceeași”, a explicat Marius Adrian Cojocaru.

Cei interesați de serviciile oferite de SC Vadram Proiect pot găsi informații la adresa de email [email protected], numărul de telefon 0765.443.569 sau chiar la sediul din Brăila, în clădirea Concizia, etaj 4, camera 43. De asemenea, date despre firma brăileană pot fi găsite pe site-ul ANCPI-ului (Agenția Națională de Publicitate Imobiliară) sau la sediul Oficiului de Cadastru Teritorial din Brăila.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. La Sinca Noua s.au inceput astfel de masuratori inca de acum 15 ani cu o firma agreata de primar si pentru primar personal care a drenat banii primariei apoi au impartit.Daca te duci sa scoti masuratoarea primarul te obliga la el spunand:Eu platesc.,ca si cum ar plati din buzunarul lui si te serveste numai daca vrea fara sa fie obligat.Nu da masuratoarea numai la cine vrea el.Aceste masuratori le.a facut in interes propriu sa stie ce si cum sa poata pune mana el pe terenurile oamenilor.Astfel a acumulat din cate se stie c.c.a.64 ha teren pe nimic si mai multe ha. de padure in 2 locatii pe care si.a dat titlu de proprietate.La ceilalti din sat care au avut de drept cate o parcela de padure a refuzat sa dea titlu de proprietate.El nu munceste nimic,are slugi de la primarie,ajutoare etc. si ia subventie.A vandut tot,furat tot,imbogatit din furat,cumpara voturile si are multi flotanti care voteaza pt. el.Degeaba reclami ca este o intreaga haitarie impreuna cu justitia napustita asupra acestui popor.Bunul Dumnezeu sa ne
  scape ca noi oamenii nu putem.tel.0785946491,. Flucus Ioan din Sinca Noua

 2. Este bine ca a aparut o firma particulara pentru cadastrare.
  Consider ca pentru subventia de la APIA , o parcela masurata costa prea mult 100 ron.( ex: un fermier cu 50ha are 75 parcele , cost 75.000 ron ,enorm de mult)
  Nu inteleg de ce se foloseste programul google earth pentru masuratori , cind o data cu achizitionarea GPS-ului si a licentei de satelit se acorda si programul .
  De ce pentru livrarea masuratorilor din teren este necesar ca timp o saptamina ? cind cu un GPS performant se poate face instant.
  Domnilor de la Braila ,nu profitati ca sunteti singuri pe piata si ingreunati spinarea fermierilor si asa destul de impovarati.
  Vreau sa fiu bine inteles ,nu sunt circotas si nu am nimic impotriva firmei de la Braila , sunt pro lor , vreau doar sa semnalez ca au tarifele prea mari pentru parcela masurata pentru APIA , si ca programul prin care proceseaza datele si le livreaza este cam prea mare ca timp.

  1. Domnule Victor, ma bucura interesul dumneavoastra pentru acest articol.
   Considerati ca cei 100 de lei pentru o parcela masurata in teren este prea mult in comparatie cu ce? Aveti ideea ce facem noi?

   Preturile pentru o parcele sunt in functie de fermier in parte (cate parcele are , ce suprafata , forma percelelor si de cat de departe este ferma fermierului in cauza fata de Braila). Deci acest “100 lei “poate fi mai mic.

   Folosim mai multe programe CAD. Cele cu care au venit echipamentele GPS sunt pentru compensarea si procesarea masuratorilor statice si cinematice (e mult de explicat la facultate e un curs care dureaza un an). Deci avem programe specifice meseriei de topograf.

   Folosim Google Earth pentru ca fiecare fermier are posibilitatea si cunostintele necesare utilizarii acestui soft ( e si gratuit). De altfel fermierul se poate pozitiona fata de parcela lui cu usurinta, poate vedea imagini direct din satelit iar cu unsingur clik pe parcela respectiva poate vedea diferite informatii puse de noi de comun acord cu dansul ( suprafata, tarla, parcela, cultura, bloc fizic, arendat sau nu, se poate pune ce doreste beneficiarul). Deci folosim Google Earth doar pentru ca utilizarea lui sta la indemana oricui.

   Echipamentele cu care masuram sunt de ultima generatie folosite pentru masuratori cadastrale si ridicari topografice unde preciziile sunt diferite fata de cele de la extravilane. Deci avem echipamente de ultima generatie specifice meseriei de topograf.

   Timpul de o saptamana nu e chiar mult avand in vedere ca noi chiar mergem in teren pe intregul contur al parcelei (asa se determina exact suprafata acelei parcele) pe jos prin aratura sau cultura cu un ehipament de cateva kg in mana. Rareori sunt parcele care chiar sunt dreptunghi sau nu fac o frangere pe la mijloc. Daca am face sa masuram doar punctele de la drum sau daca am lua conturul parcelei din planul parcelar DA am face mult mai putin dar noi NU facem asta. Deci daca faceti “la picior” conturul uneio parcele si calculati timpul apoi sa inmultiti cu 75 (dar corect de data asta 🙂 o sa vedeti cam cat dureaza masuratoarea fara partea de birou ( ca si ea are timpul ei).

   Sper sa va fie de folos explicatia mea. Sunt foarte multe de spus si nu incape aici. va invit cu cea mai mare placere la Braila sa cunoasteti o echipa tanara care lucreaza in domeniul asta de mai bine de 15 ani si care nu vrea sa se imbogateasca pe spinarea fermierilor. Nu vrem nici sa fim bogati ne ajunge ce avem, vrem doar sa facem un lucru de calitate si sa fim platiti pentru asta.
   Cu tot respectul
   Adrian Cojocaru
   tel:0765443569
   SC VadramProiect SRL Braila

 3. Doresc să ştiu dacă această firmă a făcut măsurători şi în jud Buzău, concret în ce localitate şi la ce firmă sau fermier,la ce dată .Dumitru

 4. Ioan- Se incearca intabulare a imobilelor din toata tara” Cadastru General”.
  Au fost scoase la licitatie pe primarie unu sau doua sectoare dintr-o comuna. Sunt si contracte facute deja. Unele sunt chiar finalizate. Doar ca merge destul de greu din cauza actelor si a oamenilor care sunt reticienti.
  Oricum pana in anul 2020, din cate stiu, trebuie sa fie intabulate marea majoritate a terenurilor deoacere nu se vor putea acorda subventia APIA.
  Deci un inceput este.

 5. de ce se tot amana o cadastrare la zi corecta cu realitatea ? statul sa contracteze o firma serioasa si sa cadastreze intreaga suprafata agricola. sa se stie exact cat teren ce suprafete ale lui cui sunt suprafetele. Se tot tergiverseaza pentru ca sunt interese majore la mijloc deci cineva castiga bani foarte multi.

Scrie un comentariu