• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CULTIVATORII DE PORUMB, reuniți la București. Care sunt PROIECTELE APPR pentru ACEST AN!

    Andreea Elefterie -

    Cultivatorii de porumb, reuniți în Capitală. Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR a organizat joi, 25 ianuarie, evenimentul său anual – Congresul FERMIERI PENTRU FERMIERI. Înainte de dezbatere și de decernarea trofeelor PORUMBUL DE AUR, liderii APPR au discutat planurile organizației pentru acest an, dar și noutățile de interes pentru cultivatorii de cereale din România. 

    Bilanțul APPR a fost prezentat oficial în fața membrilor organizației. Veniți din toată țara la București, la Hotel Intercontinental, fermierii și-au împărtășit experiențele, dar și optimismul că anul abia început va fi la fel de bun cu cultura lor de suflet precum a fost 2017.

    Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, a vorbit despre anul bun al porumbului din România. Liderul a subliniat însă că nu toți fermierii au avut parte de recoltele-record care au ridicat semnificativ media națională per hectar.

    La mine în fermă avem porumb irigat, am ieșit cu media de 12 tone la hectar. La neirigat am făcut 5 tone. A fost în general pentru România un an bun pentru porumb, numai că la cel neirigat, eu și vecinii mei 5, maxim 6 tone am făcut. În Caracal, unde am făcut testări, media a fost de 5 tone la hectar și o zonă mare în Timișoara, din vestul țării, unde au fost producții foarte, foarte slabe, dar media pe țară a fost una bună. Suntem foarte mulțumiți de ce a realizat echipa noastră, suntem din ce în ce mai cunoscuți și nu numai în România, ci și la Bruxelles. Avem multe proiecte realizate și în curs”, ne-a declarat președintele APPR.

    Arnaud Perrein ne-a vorbit și despre un proiect nou care să implice apicultorii.

    Este un proiect modern. Am cultivat benzi de flori pe câmpurile mele și pe un sit arheologic din România, am creat un ghid pentru apicultori și avem aici borcane de miere, care sunt de fapt miere de la un apicultor din Brașov care a avut albinele la mine în fermă. Și vrem să comunicăm în așa fel cu apicultorii, să le explicăm că noi nu suntem împotriva lor. nu aveți de ce să fiți împotriva noastră, avem probleme, aveți și voi probleme, haideți să încercăm să comunicăm și să nu ne focalizăm numai pe neonicotinoide”, a explicat Arnaud Perrein.

    Alina Crețu, Director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România a prezentat câteva puncte atinse în cadrul adunării ce a avut loc astăzi, inclusiv proiectele de cercetare care au adus rezultate foarte bune fermierilor.

    Acest eveniment marchează bilanțul anual al Asociației Producătorilor de Porumb din România, un moment în care fermierii membri se întâlnesc, au prilejul să își spună și să-și împărtășească experiența din anul trecut, să facă planuri pentru anul următor și să includă în aceste planuri acțiunile APPR, care sperăm noi să fie și mai importante decât anul trecut. În anul 2017, APPR și-a mărit numărul de angajați, dorim să facem acest lucru și în 2018. A fost un an bun pentru organizație în sensul că proiectele noastre au avut rezultate foarte bune pentru fermieri. Dacă vorbim de rezultatele noastre în ceea ce privește cercetarea tehnică în câmp, locațiile de testare ne-au adus rezultate importante pentru fermieri și informații pentru campania de primăvară 2018. Testarea, raportul de testare pentru tanymecus, acest proiect de cercetare tehnică științifică a fermierilor din România, care a avut un impact extraordinar, în sensul că noi sperăm că este de mare interes și mai ales de utilitate factorilor de decizie în ceea ce privește derogarea pentru tratamentul semințelor. Multe proiecte pentru viitor s-au stabilit astăzi în Adunarea Generală, proiecte în care am credința că ne vom regăsi cu toții anul viitor cu și mai multe rezultate”, a spus Alina Crețu.

    Directoarea APPR nu a uitat să menționeze și viitoarele proiecte ale Asociației Producătorilor de Porumb din România, dar și despre importanța implicării în ceea ce privește viitoarele oolitici agricole la nivelul UE.

    Unul dintre proiecte este acela de a angaja un nou specialist în domeniul agriculturii, care să ne ajute în activitățile de promovare în ceea ce fac fermierii și de a găsi soluții la răspunsurile fermierilor. Un altul este Ghidul de bune practici pentru agricultori și apicultori, a cărui prima ediție a văzut tiparul zilele astea și pe care l-am și lansat cu ocazia acestui eveniment. Diferite proiecte tehnice și mai ales în ceea ce privește structurarea acestei organizații. Membrii organizației, în contextul în care anul 2018 este un an extrem de important pentru viitoarea PAC, au avut asstăzi un moment în care și-au pus întrebări despre ceea ce vor ei, iar aPPR este locul de întâlnire al fermierilor în care se discută lucruri deosebit de tehnice, dar nu putem să facem tehnologie, nu putem să facem agricultură performantă fără a fi ajutați de PAC și atunci PAC se află și ele în centrul nostru de interes și ne dăm seama că fără o politică agricolă coerentă în viitorul UE nu vom putea fi noi ca fermieri perfomanți. E foarte complicat, pentru că au început negocierile foarte serios pentru PAC, iar România trebuie să vină cu o poziție extrem de coerentă, o poziție care să arate specificitățile agriculturii din România pe e o parte, dar pe de altă parte dorința noastră de a continua ca și stat al UE cu drepturi egale. Când spun asta nu înseamnă că ne considerăm un stat care nu are drepturi egale, dar considerăm că trebuie să facem mai mult. Și mai mult înseamnă că trebuie să vină și din partea noastră, nu doar din partea UE și depinde foarte mult de Organizațiile de fermieri să fie acolo unde trebuie atunci când se iau deciziile”, a explicat Alina Crețu.

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, face pare și din Asociația Producătorilor de Porumb din RomâniaAPPR și a luat cuvântul și a vorbit din calitatea sa de membru APPR.

    Este o asociație unde am aderat în calitate de membru pentru că m-am regăsit în primul rând cu ceea ce cred eu despre asociere și despre profesionalizarea asocierii. Trebuie să îi felicit pe Arnaud Perrein și pe Alina Crețu pentru modul în care reușesc să comunice cu membrii, este o asociație care îmi place foarte mult, este o asociație cu aer european, fără multă demagogie și cu foarte multe livrabile pentru fermieri”, a spus Emil Dumitru.

    Evenimentul anual APPR a reușit să reunescă la București o parte semnificativă din cei mai importanți fermieri din România. Nu au lipsit de la întâlnire fermierul Nicolae Sitaru, fondator APPR, Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrației Agricost Insula Mare a Brăilei, fermierul Liviu Bălănici de la Panifcom Iași sau Nicușor Șerban de la Agroserv Măriuța, președinte și al Asociației Holstein RO. În sală am remarcat și prezența tinerilor fermieri, implicați în acțiunile APPR, tineri precum Alin Didă de la Agronova sau Ștefan Stănescu de la Agromec Vișina.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!