• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII INEGALE! Fermierii români – 157 euro/ha, FERMIERII OLANDEZI SAU ITALIENI – 459 euro/ha!

    Roxana Dobre -

    Fermierii români nu sunt egali cu colegii lor din Europa! Deși se află sub aceeași umbrelă, cea a Uniunii Europene, nu toate statele membre au subvenții mari pentru producătorii lor agricoli.

    Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ ha, a atras atenția europarlamentarul (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, într-o discuție cu fermierii din comuna Almașu, județul Sălaj.

    Cu toate că România este una dintre țările cu potențial agricol important din Uniunea Europeană, această diferență uriașă la plata subvențiilor dăinuie de mai mulți ani. Astfel, în 2013, subvenția primită de fermierii români a fost de 137 de euro/ha, iar în 2014 a fost de 157 de euro/ha, în timp ce media europeană a fost de 270 de euro/ha. 

    ”O problemă cu care se confruntă fermierii şi pe care mi-au semnalat-o este aceea a subvenţiilor agricole pe care le apreciază ca fiind nu doar inegale dar și extrem de mici. Fermierii şi-au exprimat nemulțumirea cu privire la diferențele mari între nivelul subvențiilor agricole destinate României și nivelul subvențiilor agricole pentru alte țări europene dar și întârzierea plății subvențiilor în acest an. Deoarece plata subvențiilor se realizează în funcție de suprafață, fermele din România, majoritatea de dimensiuni reduse, nu pot încasa subvenții substanțiale. Sunt de părere că doar un tratament egal care să se transpună în subvenţii similare ca cele de la nivelul statelor UE pot duce la valorificarea potenţialului agricol al României”, a arătat eurodeputatul.

    Acesta a atras atenția că responsabilii din sectorul agricol trebuie să treacă la măsuri urgente astfel încât agricultura să supraviețuiescă, indiferent că vorbim de plata subvențiilor într-o manieră echitabilă sau de alte forme de sprijin, trebuie să ne asigurăm cu toții că ele devin realități pentru fermieri.

    ”Am avut plăcerea de a mă întâlni în comuna Almașu, județul Sălaj, cu un grup de fermieri, membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine “Ovis” din acest județ. Le mulțumesc și pe această cale domnilor Ioan Cherecheș și Nicolae Țap pentru că mi-au oferit posibilitatea de a sta de vorbă cu membrii asociației despre o serie de subiecte arzătoare din sectorul agricol. Am discutat cu aceștia despre importanța participării la formele asociative, care este una din cele mai mari probleme ale fermierilor. Dacă în România gradul de asociere în agricultură este de 10%, la nivelul UE media de organizare este de 65% iar în ţări precum Franţa, Olanda sau Germania este de peste 97%. România deţine peste 3,7 milioane de ferme mici care reprezintă 96,7% din totalul exploataţiilor agricole dar care, din păcate, nu au capacitatea nici de a accesa mai uşor fonduri europene, nici de a negocia un preţ mai bun al produselor, nici de a-şi promova mai bine produsele în ţară şi în străinătate şi nici nu pot intra în rândul marilor retaileri, târguri sau magazine. Asocierea ajută însă fermierii să îşi rezolve toate aceste probleme şi în primul rând le dă şansa de a creşte standardul de viaţă al fermelor”, a mai arătat Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”