• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PORUMBUL DE AUR 2018. Marele trofeu, câștigat cu UN HIBRID DEKALB și noroc ÎN FAȚA MISTREȚILOR!

    Andreea Elefterie -

    Un hibrid DEKALB și o tehnologie deloc complicată au stat la baza marelui trofeu din concursul PORUMBUL DE AUR. Competiția, organizată anual de Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR, a premiat cele mai mari recolte la loturile înscrise cu cultură irigată și neirigată. Așa cum era de așteptat, cea mai mare producția la hectar s-a obținut la porumbul irigat.

    Ferma care a câștigat anul acesta PORUMBUL DE AUR pentru cultura irigată este Nutre Farming, parte a Nutre Group. Exploatația, localizată în Făcăeni, județul Ialomița, a reușit să se impună în concursul APPR cu o producție de 15.564 kilograme la hectar, la umiditatea boabelor de porumb de 15%.

    Performanța echipei de la Nutre Group a avut la bază un hibrid DEKALB – DKC 5632, un hibrid tardiv cu FAO 510. Despre această sămânță, specialiștii spun că ”se adaptează uşor la orice condiţii climatice, mai ales la apariţia factorilor de stres termic şi hidric, asigurând producţii ridicate şi stabile”. Potrivit producătorului – compania Monsanto, acest hibrid asigută știuleți cu 16-18 rânduri de boabe și 35 de boabe pe rând. În plus, DKC 5632 este pretabil în orice tip de tehnologie, valorificând îngrăşămintele şi condiţiile intensive dar în acelaşi timp este foarte stabil şi în condiţii mai vitrege.

    Semănatul porumbului câștigător s-a efectuat pe 1 mai 2017, iar recoltarea pe 17 octombrie anul trecut. S-a mers pe o densitate la semănat de 80.000 de plante pe hectar.

    Fertilizarea porumbului a însemnat 600 de kilograme de complex 6:20:14 NPK și apoi 300 de kilograme cu azot substanță activă 32%.

    Erbicidarea culturii din Ialomița a inclus o trecere cu glifosat, apoi s-a venit în preemergență cu Adengo de la Bayer. Postemergent, s-a erbicidat cu Elumis.

    Cultura de porumb a primit și un tratament cu insecticidul Karate Zeon.

    Porumbul de pe lotul premiat a beneficiat atât de precipitații  – 200,9 mm/mp în perioada 1 mai-21 septembrie, cât și de irigații – 250 mm/mp.

    Umiditatea porumbului la recoltare a fost de 19%.

    Echipa ce a reușit să câștige PORUMBUL DE AUR pentru cultura irigată a fost coordonată de către Pedro Sá. Reprezentantul Nutre Group a stat de vorbă cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro și ne-a mărturisit că este mulțumit de producția obținută, mai ales că solele pe care le lucrează în Balta Ialomiței sunt mereu atacate de mistreți, însă lotul pentru APPR a scăpat de atacuri.

    Cultura de porumb a fost foarte, foarte bună în 2017, clima pe irigat a fost bună, pe neirigat a fost un pic mai greu. Este pentru prima dată când particip  la concursul APPR – eu sunt în România de un an și șase luni. În ceea ce privește tehnologia, cred că echipa noastră a lucrat bine. Sunt mulțumit de producție, pentru că avem o problemă mare în insulă, în Balta Ialomiței, avem o problemă mare cu mistreții. La 1.315 hectare cultivate acolo, o grămadă mare de porumb  a fost stricat. (…) Anul acesta  nu voi schimba nimic în tehnologie, voi face totul la fel. (…) Am cunoscut APPR acum, cunosc alte asociații similare în Portugalia, Spania și Franța, iar APPR lucrează foarte bine”, a declarat Pedro Sá pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Toți participanții la concursul PORUMBUL DE AUR organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România au trebuit să se supună unui regulament strict. Acesta a fost stabilit încă din 2015, când s-a organizat prima ediție a competiției anuale. Astfel, suprafața minimă cu care fermierii se pot înscrie este de 10 hectare, aceasta fiind validată de doi membri ai asociației. De asemenea, reprezentantul asociației responsabil de coordonarea concursului trebuie anunțat cu cel puțin două zile înainte de recoltare, iar prezența fizică a reprezentantului la acest proces este obligatorie. Ce mai trebuie știți despre PORUMBUL DE AUR este că există două categorii în care fermierii se pot înscrie, irigat și neirigat, iar câștigătorul competiției primește, pe lângă mult-râvnitul trofeu, și o campanie de promovare pe toată durata anului următor.

    Pentru cultura de porumb recoltată în 2017, premiile APPR au fost acordat în cadrul Congresului Fermieri pentru Fermieri ce a avut loc pe 25 ianuarie 2018 la București. Dacă la cultura irigată, trofeul a fost acordat pentru producția de 15.564 kilograme pe hectar, la categoria porumb neirigat, premiul a fost primit de agricultorul constănțean Aedin Celzin din Osmancea, pentru producția de 13.856 kilograme la hectar la umiditatea standard de 15%.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!