• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV. FERMIERII REFUZĂ SĂ ÎNAPOIEZE BANII DE LA APIA. Cornel Stroescu, APA Mehedinți: ”OAMENILOR LE ESTE FRICĂ SĂ VORBEASCĂ”

  Roxana Dobre -

  Situație absurdă prin care trec fermierii români. Producătorii agricoli sunt nevoiți să dea banii înapoi la agenția de plăți iar o parte dintre agricultori refuză să plătească sumele care atrag după ele și penalități.

  Este vorba despre acei producători agricoli care au primit despăgubiri pentru seceta care a produc pagube în culturi în anul 2015. După ce oamenii au încasat banii autoritățile au decis să schimbe regulile în timpul jocului!

  Președintele Asociației Producătorilor din Mehedinți, fermierul Cornel Stroescu, spune că o problemă veche de 2 ani cu care se confruntă fermierii din toată țara nu și-a găsit soluții nici astăzi. Mai exact, este vorba despre banii primiți de fermieri pentru calamitățile din anul 2015, sume pe care o bună parte dintre producătorii agricoli trebuie să le înapoieze deoarece nivelul de calamitate din fermă trebuia calculat din media producțiilor pe ultimii 5 ani, regulă pe care agricultorii nu au știut-o de la început.

  ”Problema din păcate nu este deloc recentă. Am avut o poziție exact acum un an și ceva, când la nivel național au fost selectate persoane juridice, în jur de 10 persoane pe fiecare județ și bineînțeles a trebuit să prezinte către APIA toate documentele din care reiese producția ultimilor 5 ani și să se facă o medie a producției în ultimii 5 ani. Nu se poate așa ceva, pentru că acest grad de calamitate s-a stabilit pentru anul 2015 de o comisie, o comisie unde a participat ANAF, Direcția Agricolă, APIA, Primăria. Nu fermierul a stabilit gradul de calamitate. Prefectul a dat ordin să înființeze aceste comisii care au fost pe teren. S-au dat bani. Prima întrebare pe care am pus-o: De ce s-au dat banii dacă nu s-a făcut acest control? A fost întrebarea mea. Niciun răspuns. Ministrul Daea a preferat să tacă. Al doilea, le-am spus: oameni buni, dacă există vreun soi, vreun hibrid de porumb, de floarea-soarelui, pe care îl însămânțez anul acesta și o să recoltez 5 ani de acum încolo, să îmi spună și mie, că eu nu știu”, a explicat fermierul în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

  Cornel Stroescu mai spune că absurditatea situației este cu atât mai mare cu cât în sectorul vegetal însămânțatul sau pregătitul terenului se fac la începutul unui an agricol începe în fiecare an. ”Sunt agricultor. Ce înseamnă asta? Noi trebuie să arăm, să discuim, să fertilizăm, să semănăm, sămânța se cumpără în fiecare an. Atunci de ce te legi de producția ultimilor 5 ani dacă eu am făcut investiția anul acesta și pierderea am avut-o anul acesta? Deci asta nu a primit niciun răspuns din partea ministrului Agriculturii și de atâtea ori și la televizor și în presă am ieșit, fermierii sunt foarte revoltați pe această problemă. Banii se vor lua înapoi cu penalități”, a mai completat Stroescu.

  Fermierul mehedințean nu vrea să înapoieze niciun leu statului

  Cornel Stroescu mai spune că personal nu v-a înapoia niciun leu statului și este dezamăgit că restul fermierilor nu iau atitudine deși sunt nedreptățiți.

  ”S-au anunțat sumele, s-au stabilit în 2017, dar oamenii tac, le e frică. Le e frică oamenilor să vorbească. Nu am dat înapoi. De ce să dau? Eu m-am exprimat mai departe, dar nimeni nu a luat atitudine. Foarte mulți oameni m-au sunat, inclusiv Gavrilă Tuchiluș de la Galați să îmi spună mie, i-am zis: Domnule, a venit ministrul în curte la dumneata, i-ai spus? Adică nu merge așa. De ce mă suni pe mine? Pentru că eu am fost primul care a ieșit în presă. Eu am considerat , ca președinte la LAPAR Mehedinți că trebuie să apăr fermierii din Mehedinți și pentru acest lucru a fost ieșirea aceasta”, a mai punctat fermierul din Mehedinți.

  Președintele Asociației Producătorilor din Mehedinți este supărat și pe conducerea Ministerului Agriculturii și critică programele implementate de ministrul Petre Daea.

  ”Nu o să mă aștept niciodată să facă actualul ministru Daea ceva pentru noi, ca fermieri. În afară să prezinte el programe nesustenabile și care nu sunt realiste pentru fermieri. Nu am cum să am o altă speranță”, a conchis dezamăgit fermierul.

  Reamintim că pierderile de venit cauzate de secetă au fost acoperite în anul 2015 de la bugetul de stat pentru fermierii care au depus cereri la APIA până pe 2 decembrie. Au fost eligibile pentru plată exploatațiile care au avut pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi:

  a) producătorii agricoli persoane fizice care deţineau atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;

  b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

  c) producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

  Eduard Kmen, director executiv la APIA Central a arătat că, din păcate, problema nu poate fi soluționată de către APIA independent de restul structurilor, mai ales că funcționarii nu elaborează legislația în vigoare, ci doar o aplică așa cum este ea adoptată de Guvern sau de către Parlament.

  APIA este o instituție care aplică legea. Când apar astfel de situații există discuții, există negocieri, inclusiv cu colegii de la minister și se încearcă rezolvarea acestora. Nu pot să vă spun acum când se va rezolva. Câtă vreme au fost controale și s-au găsit nereguli, că a fost legea, că a fost ordinul, este o problemă ce trebuie rezolvată. (…) Tot ce pot promite este că încercăm să îmbunătățim legislația. Câtă vreme a fost o legislație valabilă și acea legislație a produs efectele, noi trebuie să o aplicăm ca atare”, a explicat Paul Kmen.

  Citiți și:

  METODA DE CALCUL care îi obligă pe fermieri SĂ DEA BANII ÎNAPOI. Se mai poate face ceva PENTRU A REZOLVA PROBLEMA?


  Te-ar mai putea interesa

  Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată