• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LEGUMICULTORII, în pericol SĂ PIARDĂ SUBVENȚIA de 3.000 de euro! Ce le transmite ȘEFUL DE LA AGRICULTURĂ!

    Roxana Dobre -

    [dropcap type=”default”]G[/dropcap]erul și ninsorile abundente au adus numai necazuri pentru legumicultorii români! Aceștia au transmis ministrului agriculturii, Petre Daea, o solicitare importantă prin care cer prelungirea termenului de recoltare pentru culturile înscrise în Programul de tomate.

    În județul Olt, județ fruntaș la acest program, legumicultorii spun că sunt în pericol să piardă întreaga cultură deja plantată în solarii pentru că instalaţiile nu fac faţă gerului. Șeful de la agricultură nu a stat pe gânduri și a făcut deja primele verificări în teren și a luat ”pulsul” culturilor!

    Cele -22 de grade Celsius înregistrate în această săptămână pe timp de noapte pot fi fatale micilor plante deja puse în solarii. Situaţia cea mai gravă este în sudul judeţului, Izbiceni, Giuvărăşti, Gârcov, Cilieni, unde fermierii au început plantarea încă de pe data de 10 februarie.

    „Oamenii nu se aşteptau să mai avem o iarnă atât de aprigă la sfârşitul lunii februarie, început de martie, şi foarte mulţi au plantat devreme tomatele în solar. Au instalaţii de încălzire, dar acestea sunt unele rudimentare, care se foloseau în Europa în urmă cu 50 de ani. Păcăliţi de iarna primăvăratică, fermierii au transplantat tomatele în solarii începând cu data de 10 februarie, având acele sisteme de încălzire, venind şi cu o folie de protecţie şi tunele acoperite tot cu folie specială sau tip agril. Dar cei care au plantat cel mai devreme aveau plantele mai dezvoltate când a venit gerul şi au rămas doar cu sistemul de încălzire la sol şi cu anumite generatoare de aer cald, nu au mai putut să facă protecţie şi cu folie tip tunel”, a declarat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

    Acesta spune că există fermieri care au deja cultura compromisă în totalitate şi care va trebui să reia întregul proces. Cei care vor reuşi să salveze ceva o vor face cu costuri foarte mari. „Temperaturile din ultimele zile au fost cele mai scăzute în judeţul Olt, joi noapte, în jurul orei 2.00, s-au înregistrat şi -22 de grade Celsius. Vă daţi seama că transferul termic este foarte rapid, pentru că solarul nu este o construcţie. Fermierii au costuri foarte, foarte mari pentru a mai salva cultura. Mulţi dintre ei se pare că au pierdut-o, dar încă nu putem face o evaluare finală, pentru că vom mai avea zile cu temperaturi la fel de scăzute. Cea mai mare problemă în zona de sud o reprezintă creşterea consumului de energie electrică odată cu scăderea temperaturilor. Toate aceste sisteme de încălzire, pe lângă combustibilul folosit, fie că vorbim de lemne, cărbuni, au nevoie şi de curent”, a mai spus reprezentantul SPA Olt.

    Ion Păunel spune că va face o solicitare către ministrul Agriculturii pentru prelungirea termenului de valorificare a tomatelor în Program. „Vom face solicitări către domnul ministru al Agriculturii să prelungească perioada de recoltare a tomatelor, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. Conform ordonanţei, termenele sunt 1 ianuarie-30 mai, pentru primul ciclu, şi 1 noiembrie-20 decembrie pentru cel de-al doilea ciclu. Vom solicita să se suplimenteze cu cel puţin 30 de zile, pentru că sigur vom avea probleme. Şi chiar dacă vom reuşi să scăpăm plantele într-un fel sau altul, ele vor fi mult mai sensibile şi predispuse bolilor foliare şi bolilor de sol, pentru că avem umiditate foarte mare, temperatură scăzută şi nu le putem aerisi. După ce vom face o evaluare a pagubelor, împreună cu autorităţile locale, sperăm să găsim înţelegere la minister şi pentru un sprijin financiar pentru cei cărora le-au fost distruse solariile de cantitatea mare de zăpadă căzută şi de viscol”, a conchis Ion Păunel.

    Petre Daea a mers ieri în teren, la Izbiceni

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a sesizat în urma stirilor prin care legumicultorii se plângeau că din cauza frigului nu vor putea ieşi la timp cu roşiile pentru a primi subvenţia de 3000 euro. El s-a aflat ieri, 3 martie, la Izbiceni pentru a constata cum se prezintă culturile. Daea a stat de vorbă cu mai mulţi legumicultori din localitate, printre ei s-a numărat şi Vasile Golgojan. ”Domnule ministru, sunt bătrân și credeți-mă că nu mint. A fost urgie, bătea vântul, viscol era, ningea, nu vedeai nimic. Nu mai făcea față la cât combustibil am băgat în centrală. În bani, o zi ne costa cam zece milioane, acum am cheltuit cam 20-25 de milioane”, i-a spus Vasile Golojan ministrului Agriculturii.

    Petre Daea le-a dat asigurări fermierilor că programul se va realiza. „Am stabilit împreună ceea ce este de făcut. Programul se va realiza. Oameni adevărați!”, a scris Daea pe pagina de Facebook.

    Chiar dacă la majoritatea legumicultorilor situația culturilor poate fi salvată au fost fermieri în a căror solarii răsadurile au fost compromise aproape în totalitate. Spre exemplu la Daniela Chelu, un alt legumicultor din Izbiceni, ministrul Daea a gasit o cultura compromisă în totalitate, din cauza gerului au fost întreruperi de curent, generatorul din dotare neputând face față situației. Petre Daea susține că acesta va putea replanta pentru ca mai are răsaduri.

    „Am avut centrala în permanență, am ars o grămadă de cărbuni și lemne, dar s-a întrerupt curentul. Poate că asta a fost neșansa. Am sperat să le salvăm, am băgat arzătoare cu butelii, dar n-am putut să facem față”, s-a plâns Daniela Chelu ministrului Daea.

    Chiar și așa, oamenii nu au dezarmat și sunt optimiști că vor putea scoate roșii astfel încât să primească sprijinul de minimis pentru tomate.

    „Mai avem ceva răsaduri, dar nu ne ajung. Ne mai ajutăm între noi. Marți cred că punem din nou”, a mai spus Daniela Chelu.

    Peste 10.000 de beneficiari înscriși deja în 2018 pentru primul ciclul de producție

    Ministrul agriculturii, Petre Daea,  a arătat miercuri, 28 februarie, într-o conferință de presă că pentru anula 2018 s-au înscris în  programul „Tomate 2018”, 10.000 de beneficiari. Suma alocată în acest an pentru susţinerea producătorilor agricoli români să cultive tomate în spaţii protejate se ridică la 180 de milioane de lei, un buget similar cu cel din 2017.

    Reamintim că  Guvernul a aprobat pentru prima dată pe 27 ianuarie 2017 o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi sustinuți prin Programul Tomate să cultive roșii în spatii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an la 1.000 de metri pătrati cultivați.

    Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spatii protejate de 1.000 mp, să obțina o producție de 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

    Conform datelor oficiale, cantitatea de roşii proaspete livrate în 2017 de către beneficiarii programului de tomate româneşti a depăşit 50.000 de tone, iar suma plătită către cei peste 8.000 de legumicultori a fost de circa 23,667 milioane de euro. În primul ciclu de producţie din cadrul programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate derulat în anul 2017 s-au înscris 4.397 beneficiari, iar în ciclul al doilea un număr de 3.627 beneficiari.

    Surse selective: www.gazetanoua.ro,  www.realitateaoltului.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA