• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GRÂUL CU ȘASE FRAȚI din ferma ING. GHEORGHE NIȚĂ. Secretele unui agricultor GREU DE IMPRESIONAT!

    agrointeligenta.ro -

    Sunt ferme în care, atunci când ajungi, simți efectiv munca oamenilor. Simți pasiunea cu care se face agricultură în acel loc. Vezi utilajele aliniate și oamenii la treabă chiar și la început de februarie când ”nespecialiștii” ar spune că nu-i nimic de făcut în agricultura din câmp deschis.

    Societatea Agricolă Solaris din Săveni, județul Ialomița, este o astfel de fermă. Administrată de inginerul Gheorghe Niță, este una dintre exploatațiile ce descriu bine vorba bătrânească cu omul care sfințește locul. Iar munca omului este răsplătită de natură cu recolte bune și, în cazul acestui an, și cu o iarnă blândă cum nu-și mai amintește să fi avut Bărăganul în ultimii 20 de ani.

    Inginerul Gheorghe Niță lucrează 670 de hectare. Face agricultură din 1991 și experiența îl face să aibă răbdare și să nu ia decizii pripite.

    Aș spune că îmbin modernul, tehnicile moderne, cu cele tradiționale. Motivul este că nu putem să riscăm întotdeauna pe un teren necunoscut. Sunt adeptul promovării noului. Îl studiez la alți colegi, în ferme, nu neapărat îl implementez eu direct, din prima”, ne explică inginerul care este abordarea sa în cazul noilor produse care apar pe piață.

    Și inginerul Niță mai are o strategie: loturile martor. Fiecare produs nou pe care decide să îl cumpere trebuie să îl convingă în comparație cu vechea lui tehnologie. Așa a ajuns ca de patru ani încoace să utilizeze biostimulatorul TERRA-SORB de la AECTRA la cele două culturi de bază din ferma sa: rapița și grâul.

    Al patrulea an cu TERRA-SORB la cultura de rapiță

    TERRA-SORB din portofoliul firmei Aectra este un produs, aș putea spune chiar revoluționar. Nu știu dacă l-au folosit mulți fermieri, eu e al patrulea an de când îl folosesc la rapiță, pentru că are efecte foarte bune la intrarea în iarnă. Fapt consumat în toamna trecută, când precipitațiile au fost foarte puține, răsărirea neuniformă, și chiar și acolo unde au răsărit, plantele erau firave. Știam că acest efect poate fi contracarat prin folosirea substanței TERRA-SORB, care accentuează metabolismul plantei. Înrădăcinarea este accelerată, mai profundă, ceea ce ne interesează. În final nu ne interesează o masă foliară prea bogată, ne interesează numărul de frunze, grosimea și rădăcina. Este vorba de cei trei 8: opt 8 frunze, 8milimetri, 8 centimetri”, ne explică, cu un calm rar întâlnit, inginerul pe care cu greu pare că mai poți să îl impresionezi cu ceva.

    Iarna neașteptat de blândă a adus un fenomen mai puțin întâlnit în fermele românești, în special în cele din Bărăgan. Despre acest fenomen a vorbit inclusiv ministrul agriculturii Petre Daea care, recent, s-a arătat peste așteptări de mulțumit de înfrățirea grâului. O situație favorabilă agriculturii ce ne-a fost confirmată pe terenurile cu grâu de sămânță cultivate de inginerul Niță. Sigur, pentru a atinge o înfrățire de gradul 1, fermierul a aplicat tehnologia ca la carte. A făcut la semănat o fertilizare cu un produs microgranulat cu aport de zinc, a dat 180 de kilograme de complexe DAP 18:46:0 și a aplicat TERRA-SORB în doza recomandată de producător.

    Am intervenit la acest grâu de sămânță cu un tratament de TERRA-SORB Complex. Am mers cam pe 1,3 litri la hectar, cred că 1,5 litri la hectar a ieșit efectiv doza aplicată. Este al treilea an de când folosesc produsul la grâu. Până acum aveam și martori, adică zone de cultură de grâu la care s-a aplicat Terra-Sorb și la care nu s-a aplicat. Anul acesta nu am mai făcut acest martor, pentru că m-au convins cei doi ani anteriori. Am aplicat TERRA-SORB pentru că grâul nu a fost atât de exploziv din cauza secetei și în momentul în care am putut să fac tratamentul, l-am făcut fără a mai sta pe gânduri, pentru că știam calitatea lui din anii anteriori”, ne-a spus fermierul.

    Înfrățire excelentă a grâului de sămânță

    Iar pentru a vedea efectiv rezultatul tehnologiei aplicate, inginerul Gheorghe Niță a făcut proba înfrățirii direct în sola cu grâu de sămânță. ”Unul, doi, trei, patru, cinci, șase frați”, a numărat agricultorul. În alt loc al solei, cinci frați la bobul de grâu.

    Cultura este într-o înfrățire accentuată. Dacă ar fi să ne uităm, la momentul acesta, când suntem la început de februarie, are în medie 4 sau poate chiar 5 frați. Ca aspect este foarte bine”, a analizat, rezervat, fermierul ialomițean. De ce rezervat? Pentru că experiența îl determină să nu își facă niciun calcul în această fază a culturii. În orice moment, gerul sau, mai târziu seceta, îi pot da planurile peste cap în Bărăgan, unde vremea este principalul dușman al agricultorului.

    Înfrățire excelentă la grâul de sămânță de lângă Săveni: în medie 4-5 frați la bobul de grâu. Inginerul Niță ne-a arătat și grâu cu șase frați

    Încercați, încercați, încercați

    Pentru fermierii care încă n-au încercat TERRA-SORB Complex, inginerul Gheorghe Niță de la Societatea Agricolă Solaris recomandă testarea biostimulatorului de la AECTRA.

    Eu sunt foarte mulțumit pentru că are un efect benefic în doză și nu este un preț exagerat pe hectar. Nu aș vrea să fac o reclamă, dar este opinia mea, fiecare fermier poate să încerce, să se convingă. Este vorba în primul rând de înrădăcinare, de rădăcină, care este mult mai amplă, mult mai adâncă, mai groasă. La folosirea TERRA-SORB, în momentul în care se folosesc martori, o să se vadă o diferență destul de mare la nivel radicular. Este vorba de rădăcinile laterale, care se dezvoltă vizibil mai accentuat față de martorul netratat. Acum eu din anii anteriori, am observat și rezistența la stresul din iarnă, cel din primăvară, pentru că pleacă mult mai bine față de martori”, spune fermierul din Săveni, județul Ialomița. De precizat că în cazul TERRA-SORB Complex, tratementele se pot aplica atât în toamnă, cât și primăvara.

    Societatea agricolă are un parc complet de utilaje agricole

    Ferma Solaris, pregătită de campania agricolă de primăvară

    Pentru anul acesta, în ferma Solaris, atât utilajele, cât și mecanizatorii sunt pregătiți de startul campaniei de primăvară. Pe lângă cele 227 de hectar de rapiță și 142 de hectare de grâu se vor mai semăna 140 de hectare porumb neirigat, 62 de hectare de floarea-soarelui, 30 de hectare de mazăre și încă 40 de hectare cu plante furajere. Restul sunt alte culturi cerute în special de asociați.

    Noi suntem o societate agricolă, care prin definiție, e o asociere de persoane proprietare de teren. Achiziția de pământ nu este un obiect al, să zic așa, unității. În anumite condiții, după consultarea asociaților se poate cumpăra teren, dar momentul acesta este un moment mai dificil de achiziționat, pentru că prețurile au explodat. Statul văd că în ultimul timp a intervenit cu un credit pentru achiziționarea de terenuri. Este o măsură bună! Dacă această lege era dată acum 10 ani, eu cred că era considerată o super-lege în cadrul fermierilor autohtoni. Știți cum se spune, după ce a trecut valul, te mulțumești și cu câteva picături. Sau cum spun surferii – a trecut un val mare, ce zic? ”Lasa mă că o mai veni un val mai mic, și totuși nu plec de pe plajă”. Așa și noi”, vorbește inginerul Niță despre piața terenurilor agricole din Ialomița.

    Chiar și într-o zi oarecare din februarie, la ferma Solaris este forfotă mare

    Pe partea de utilaje agricole, societatea Solaris are baza tehnico-materială completă. Ar mai încă ”loc” pentru o mașină de erbicidat. Toate însă la timpul lor pentru că, așa cum am precizat deja, inginerul Gheorghe Niță nu se ”aruncă”. Întâi măsoară de 10 ori înainte să taie o dată. Adică așteptă să își vadă recoltele pentru a planifica investițiile.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la AECTRA pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”