Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

LAPAR informează: ADEVERINȚA pentru APIA de la PRIMĂRIE NU SE MODIFICĂ!

Fermierii și-au impus punctul de vedere la Ministerul Agriculturii. O serie de propuneri de modificare a regulilor pentru subvențiile agricole din 2018 au fost contestate de reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cele mai importante vizează adeverința pe care fermierii trebuie să o solicite de la Primăria localității unde au terenurile. Astfel, LAPAR a anunțat că formatul și conținutul acesteia NU se vor modifica pentru cererea unică din acest an. Astfel, nu se vor introduce coloane suplimentare cu denumirea parcelei sau cu numărul cadastral.

Ieri, 13 februarie, a avut loc la MADR, întâlnirea de lucru privind propunerile de modificare a următoarelor acte normative: OUG 3/2015 și a Ordinului 619/2015.
Din partea LAPAR au participat domnii: Constantin Bazon, Daniel Ciobanu, Alexandru Baciu și Ionuț Spita.

Precizăm că în urma apariției celor două proiecte de acte normative, singura organizație care a depus propuneri de modificare a fost LAPAR.

În urma ședinței avute, s-au stabilit următoarele:
eliminarea sintagmei “utilizarea legală a terenurilor” atât din OUG 3/2015 cât și din Ordinul 619/2015. Astfel că pe tot conținutul OUG 3/2015, cât și din Ordinul 619/2015, s-a acceptat scoaterea termenului “legal”;
eliminarea din Anexa 1 propusă (respectiv – adeverința) a coloanelor 1 (Denumirea parcelei) și coloanei 3 (Număr cadastral sau topografic conform înregistrării sistematice prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară instituit potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (23) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare). S-a acceptat ca în cazul Anexei 1 (Adeverința), conținutul din Ordinul 619/2015 să aibă același conținut ca în anul 2017. Motivația a fost aceea că într-o parcelă sau tarla sunt chiar zeci sau sute, de numere cadastrale, ceea ce ar duce la imposibilitatea eliberării adeverințelor”, se arată în comunicarea oficială a LAPAR remisă Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Totodată, în cadrul discuțiilor de la MADR s-a acceptat ca toți fermierii să declare zonele de interes ecologic, indiferent de suprafața pe care o au în exploatare. Agricultorii care înființează culturi secundare trebuie să anunțe acest lucru la APIA.

Conform noii legislații, s-a agreat ca definiția pentru culturi secundare să însemne amestecurile de specii de culturi înfiinţate pentru respectarea cerinţelor privind zonele cu strat vegetal, care se înfiinţează după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent, în scopul asigurării acoperirii terenului arabil pe o perioada de 8 saptamani.

S-a stabilit ca termenul de 8 săptămâni să curgă de la data la care fermierul notifică APIA că a înființat cultura secundară, iar din acel moment să curgă perioada de 8 săptămâni. Pentru a realiza practicile agricole benefice pentru climă și mediu, respectiv, diversificarea și 5% zone de interes ecologic (pentru fermele peste 15 hectare), acestea pot fi realizate din elementele ZIE sau strat vegetal care să acopere terenul timp de 8 săptămâni”, mai arată comunicarea LAPAR.

De mare importanță pentru fermieri va fi și faptul că LAPAR a sesizat MADR să schimbe un ghid utilizat înc adrul APIA și care nu era actualizat conform legislației noi, în vigoare. ”Membrii LAPAR care au participat la sedință au propus schimbarea “Ghidului pentru solicitanții de plăți directe și ajutoare naționale tranzitorii” întrucât colegii de la APIA din țară lucrează după Ghidul din anul 2015, iar Ordinul 619/2015 și OUG 3/2015 au suferit schimbări semnificative”, mai arată organizația de fermieri.

Vă reamintim că depunerea cererilor unice pentru Campania APIA 2018 va începe pe 1 martie. Fermierii așteaptă să vadă care va fi forma finală a modificărilor legislative, mai exact acele modificări ce vor fi publicate în Monitorul Oficial și intrate, astfel, în vigoare ca noutăți pentru acest an.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Buna ziua! Va rog sa fiti mai explicit cu anexa 24… a carei lege? Suntem in aceasi situatie, ca a domnului de dinainte la Primaria SATU MARE nu se inregistreaza contractele de arendare decat ale persoanelor titulare de teren, adica daca proprietarul titlului de proprietate este decedat, iar urmasii nu au facut succesiunea,contractele de arendare nu se inregistraza.
    Va multumesc anticipat!

    1. Aceeasi problema la rahatul de primarie din Satu Mare . Acolo lucreaza numai handicapati mintal care se cred in Ungaria , unde cadastrul este la zi .

  2. In ideeea,fiecare cu ce il doare,ma ajuta cineva cu un raspuns?Vreau sa inchei contracte de arenda cu mai multe persoane,dar care nu au taxa de succesiune.Am o solutie sa declar legal la apia?

  3. corect ar fi cine ridica de la primarii adeverinte ptr apia sa plateasca si impozitele de pe terenurile respective. smecherii incaseaza subventia iar fraierii platesc impozitele si le este platita o arenda mizerabila in ulei din ala din en gros luat cu 3 lei litru vreo 40 de litri la ha la misto ca si asa e mult. rusinos nu ?

  4. Ce se intampla cu zona de interes ecologic.privin interzicerea totala a folosirii pesticidelor la culturile fixatoare de azot ?? Acst lucru a fost solicitat a se revizuii ??

Scrie un comentariu