• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • VOT ÎN PARLAMENT: ATESTATUL DE PRODUCĂTOR ȘI CARNETUL DE COMERCIALIZARE, VALABILITATE DE 7 ANI!

  Roxana Dobre -

  Modificări importante pentru fermierii care solicită atestate de producător și carnete de cormecializare, documente în baza cărora pot să își vândă direct producția. Mai mulți parlamentari PSD au depus încă de anul trecut un proiect de modificare a Legii nr.145/2014, actul normativ fiind votat astăzi, 21 februarie, cu 214 voturi pentru, 58 voturi împotrivă și 2 abțineri de parlametarii-deputați.

  ”Prezentul proiect de lege își propune să corecteze efectele negative produse de Legea nr.145/2014, atât la nivelul producătorilor agricoli, cât și în ceea ce privește consumatorii și societățile comerciale care asigură desfășurarea comerțului cu amănuntul. În calitatea mea de președinte al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor care au înțeles necesitatea acestui proiect și l-au votat astăzi în plenul Camerei Deputaților”, a arătat Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

  Carnetul de comercializare poate fi eliberat și rudelor de gradul II

  Potrivit noilor prevederi, carnetul de comercializare, care va fi valabil 7 ani în loc de 5 cum este în prezent,  a produselor din sectorul agricol – documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, ar putea fi folosit și de rudele de până la gradul II care locuiesc și se gospodăresc împreună, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie. refuzul eliberării avizului consultativ prevăzut la art.3 alin.(5) de către structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură prevăzute la art.4 alin.(1) sau condiționarea eliberării acestuia de calitatea de membru al entității emitente, cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

  Și pentru atestatul de producător sunt modificări astfel că valabilitatea acestuia ar putea crește de la 5 ani cât este în prezent la 7 ani iar acesta se va elibera, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.

  Mai mult, termenul pentru eliberarea atestatului de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/zonal/ județean/regional/național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  În plus, spațiile de comercializare din piețe, de 40 la sută, sunt destinate și fermierilor care au II-uri cu adeverință de la Primărie care să dovedească suprafața de teren, culturi exact ce scrie pe atestat.

  În situația emiterii avizelor consultative de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, acestea au obligația transmiterii evidenței cu avizele consultative eliberate direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București.

  Atenție! Modificările intră în vigoare după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

  Citiți și:

  SCHIMBĂRI pentru ATESTATUL DE PRODUCĂTOR: Cum va arăta și VALABILITATEA LUI începând DE ANUL VIITOR!

  ATESTATUL DE PRODUCĂTOR și CERTIFICATUL DE COMERCIALIZARE – VALABILITATE DE 5 ANI!

  ÎN VIGOARE! MODIFICĂRI privind VALABILITATEA ATESTATULUI DE PRODUCĂTOR


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030! Minciunile lui Oros înseamnă vieți și destine de fermier pulverizate. Domnule ministru, ați devenit un risc pentru siguranța națională, trebuie să vă reveniți urgent! Dosar penal pentru depozitarea necorespunzătoare a îngrășămintelor chimice!

  Ultimele știri

  Se cere demisia lui Adrian Oros! ”Să plece din funcţie până nu falimentează întregul sector agroalimentar românesc!” Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă! Claudiu Frânc a demisionat din funcția de președinte al FCBR! Funcția, preluată interimar de Iacob Boca