Creșterea animalelorŞtiri agricole

JALE ÎN OBOARE! Târgurile sunt invadate de BĂLȚATE ”ce seamănă MAI MULT CU CAPRA decât cu vaca!”

Din târgurile de animale lipsesc vacile Bălțate de rasă pură, așa cum este cea din imagine (foto: ziarulunirea.ro)

Târguri de animale invadate de bovine cu genetică derizorie, de vaci care aduc mai mult cu caprele decât cu bovine de rasă! Acuzațiile sunt făcute de un crescător de animale care a ales să se implice și în activitatea politică: Ioan Lazăr, președinte al ALDE Alba. Politicianul-fermier spune că în oboare, samsarii fac legea, iar crescătorii care vin cu animale de rasă adevărată sunt obligați să vândă la cel mai mic preț către acești intermediari.

Am fost crescut la țară, iar acolo am avut tot timpul animale în gospodărie. De mai bine de zece ani dețin o fermă de bovine în comuna Mogoș și aproximativ 150 de hectare de pășune alpină, la 1.100 – 1.300 metri altitudine. Încă dinainte de a-mi cumpăra animalele mi-a plăcut să merg în târguri, iar acum de când dețin și ferma frecventez aproape toate piețele de animale din județ. Acum 10-15 ani în toate oboarele din Alba îți luau ochii porcul din rasa Bazna, în cazul porcinelor, dar mai ales frumusețea bovinelor din rasa Bălțată Românească care sunt pe primul loc”, a spus Ioan Lazăr, citat de Ziarul Unirea.

Președintele ALDE Alba susține că în zilele noastre rar mai vezi câte o bovină din rasa Bălțată Românească.

Acum târgurile sunt invadate de o bovină ce seamănă mai mult cu capra decât cu vaca. Metiș scrie în pașaportul animalului, dacă are. Vânzătorii nu mai sunt țăranii de altădată, majoritatea sunt bișnițari de etnie romă care cumpără și vând. Acest Metiș este adus din județul Vâlcea, chiar și din Moldova, la niște prețuri foarte mici, fără acte, fără crotalii.

Din când în când mai apare câte un țăran cu câte un taur sau cu o junincă Bălțată, iar bișnițarii se năpustesc asupra lui, insistă să-l vândă încă înainte de a intra în târg. Sunt atât de insistenți și de agresivi de ai impresia că îți ia animalul cu forța. De cele mai multe ori, fermierii fiind mai în vârstă, acceptă și vând animalul la prețuri foarte mici, iar bișnițarii vin cu ei în târg și apoi îl vând din nou. Despre acele vaci, sau capre, cum le spun eu, ce să vorbim de acte sau crotalii. Nu au formulare de mișcare.

Majoritatea animalelor sunt bolnave datorită condițiilor în care sunt ținute, în care sunt transportate în târguri. Foarte rar, Poliția și cei de la Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor mai fac câte un control și nu le dau voie să intre cu animalele fără acte în târg, dar nu e nicio problemă, le vând la intrare, în spațiile de lângă, fără să le facă nimeni nimic”, a spus Ioan Lazăr.

Omul de afaceri speră ca autoritățile să intervină în aceste cazuri. ”În două moduri, să subvenționeze rasa Bălțată Românească și să ia măsuri împotriva celor care comercializează animale fără pașapoarte, fără acte, fără crotalii, împotriva bișnițarilor, deoarece, v-am spus, fermierii evită să mai meargă în târguri și de teamă să nu se îmbolnăvească animalul”, a spus Ioan Lazăr.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. D.-le Ioan Lazar , dumneata esti in parlamentul Romaniei ca sa rezolvi aceasta situatie pe care culmea tot domnia ta o sesizezi .
  Cei care te-au votat nu te-au votat ca esti ALDE , puteai fi presedintele pitpalacilor ca tot te votau , ca sa te bati in parlament pentru rezolvarea unor probleme din agricultura de , care se bat zi de zi multi producatori agricoli.
  Daca ai inteles ca esti speranta acestor oameni mai ai timp de rezolvare, altfel vei devenii dezamagirea celor care te-au ales.

 2. Domnule politician daca esti deranjat(pe bună dreptate)de intrarea în târg a animalelor fără crotalii si foaie de miscare de ce nu iei “legătura”cu colegii matale guvernanți si întro zi când nu au ce face (sunt multe zilele acestea)să dea o lege OUG 13 ceva pentru a stopa aceste șmecherii.De ce nu interziceți (pe bune)vânzarea animalelor dintr-un judet în altul.Asa ar avea de câștigat fermierii locali.In jud.HD vin cu purcei din Arad,îi cumperi după o zi mor.Știu medic DSV care vinde purcei fără acte.

  1. da ar fi foarte perfect si ar trebui luata in seama f tare initiativa dnului ZORROO de a se da o lege de a se mai face vinzari de animale dintrun jud in altul fara forme legale si cu avizele directiei veterinare si controale la singe din partea autoritatilor

 3. In urma cu 15 ani inca mai existau tauri de Baltata Romaneasca de pe vremea lui Ceausescu. A fost impuscat pentru subminarea economiei nationale 🙂
  Acuma importam Fleckvieh si Baltata Austriaca sau Montbeliarde si le botezam “Baltata Romaneasca”. Suntem exact ca si aia care aduc “metis” 🙂 Dar ne tinem cu nasul pe sus in politica.

  1. ar fi mult mai bine daca taurii ar fi macar din Turcia, iar in pasapoarte la rasa ar scrie Turciti cu patru picioare nu de alta da sa se deosebeasca de cei cu 2 picioare cand o sa-i puna la treaba

 4. Aveți dreptate, nu ai ce să cumperi din târg, nu găsești animale de rasă, iar bișnițari au făcut averi pacalind țărani. Nu cred că vor dispărea, sunt pe piața de foarte mulți ani.

 5. Domnului Daia poate i-i plac animalele de talie mica:oaia,capra,vacile de care se vorbește ,pentru că Dracea vrea sa deschidă 200de euro zurdi de stepă .s-au dorește să distrugă rasa br și munca de zeci de zeci de ani al specialiștilor în reproductie

Scrie un comentariu