Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ANUNȚUL AȘTEPTAT DE TOȚI FERMIERII! Ministrul agriculturii PETRE DAEA despre plățile APIA!

Anunțul așteptat de toți fermierii, făcut oficial de ministrul agriculturii, Petre Daea. Șeful de la agricultură a prezentat astăzi, miercuri – 28 februarie, un raport la zi al plăților făcute către producătorii agricoli pentru Campania 2017. 

A da subvențiile la timp înseamnă a ne da cuvântul dat, obiectvul de Guvernare. (…) Înseamnă a crea condiții de lcurcu în câmp când fermierii decid ca lucrările să se execute în timpul optim și să se realizeze obiectivele de producție (…). Este un efort bugetar formidabil, efort pe care Guvernul României l-a stabilit prin fila de buget, un efort bugetar care înseamnă peste 2,7 miliarde de euro în total, un efort bugetar într-o perioadă scurtă de timp. Este pentru prima dată în România când subvențiile se dau la timp, după un calendar corect, cerut de fermierii țării”, a spus ministrul agriculturii despre plățile efectuate de APIA pentru anul trecut.

El a remintit că anul trecut, pe 16 octombrie, s-a început plata avansului din subvențiile pe 2017, acordându-se în primă fază o tranșă de 70% din sumele pe suprafață. Mulțumită sprijinului, fermierii nu au mai fost nevoiți să apeleze la bănci pentru a susține cheltuielile pentru lucrările dificile din toamnă.

28 februarie 2017. Atunci, la data respectivă, fermierii au primit ca subvenție 1,363 miliarde de euro. În acest an, la aceeași zi, fermierul a primit 2,336 miliarde de euro. Cu un miliard mai mult. Este formidabil pentru țară. Este nota de respect pe care o dăm fermierilort și gradul de înțelegere de a ne aduce contribuția la bunul mers din domeniul agriculturii. Aceste sume fiind la fermieri, ei sunt ocoliți de grija creditului bancar, sunt ocoliți de poverile ce decurg din împrumuruile la bănci și au siguranța că pot executa la timp lucrările în câmp”, a arătat șeful de la Agricultură.

Este adevărat, mai sunt sume de acordat, dar obiectivul nostru este 31 martie. Până atunci și ceiolalți fermieri – și cei aflați într-o altă regulă de decontare a sumelor, care impune o anumită procedură ce nu se poate face înainte, evident, se derulează aceste operațiuni ca până la 31 martie absolut toți fermierii să primească sumele respective”, a mai declarat ministrul agriculturii care a arătat că numai aproximativ 11% dintre fermieri sunt în situația de a nu fi primit nici un leu din subvenție.

Ministrul agriculturii Petre Daea a organizat o conferință de presă în care a prezentat atât situația plăților de la APIA, cât și noutățile pentru noua campanie pentru subvențiile de anul acesta. Depunerea noilor cereri unice va începe de mâine, joi – 1 martie și se va încheia pe 15 mai.

Plăţile finanţate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de valutar stabilit de Banca Centrală Europeană de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,5390 lei pentru un euro.

Reamintim că, în conformitate cu art.75, alin. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/ 2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290 /2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, plăţile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

  1. minciuna este la rang de ministru!atata timp cind votantii majoritatii psd +alde sunt asistatii sociali si boschetarii crede cineva ca le pasa de cei ce chiar muncesc…? a auzit cineva sa nu se dea ajutorul social la zi? pai era mare bai! ce demagogie sa crezi ca chiar au un plan de lucru…

  2. Domnule ministru ce te tot lauzi cu realizările pe care zici ca leai facut.Nu ai facut nimic subvențiile in Maramures nu au aparut inca de ce .noi nu avem nevoie .

  3. Sunt din Maramures. Nu am fost la control,teledetectie, nu am avut nici o neregula,dar nu am primit nici un leu pana acum, 28.02.2018. Nu sunt singura din Judet.Acest lucru nu s-a intamplat pana acum niciodata de cand primesc subventii asa cum a fost anul 2017 cand am primit numai promisiuni si amanari.

Scrie un comentariu