• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEFUL APIA, NOUTĂȚI DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR AGRICOLE ÎN 2018!

    Roxana Dobre -

    Noutăți despre subvenții, direct de la directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Șeful agenției de plăți dezvăluie pentru fermierii interesați de plata banilor europeni și în 2018 care sunt modificările de care trebuie să țină cont la completarea cererii unice pentru subvenții!

    Elementele de noutate legislativă/procedurală din Campania 2018 vizează preponderent anumite completări, flexibilizări ale prevederilor actuale, regândiri ale anumitor definiții, pentru a veni, astfel, în sprijinul fermierilor, anunță Adrian Pintea.

    ”De pildă, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2393/2017 al Parlamentului European și al Consiliului, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, se vor modifica în legislația națională (OUG nr. 3/2015 și OMADR nr. 619/2015), unele prevederi care simplifică și flexibilizează anumite condiții de eligibilitate referitoare la practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, la accesul tinerilor fermieri, la fermierul activ și la aplicarea schemei de sprijin cuplat. În ceea ce privește dovedirea calității de fermier activ, conform consultării Ministerului Finanțelor Publice, se poate simplifica formularistica solicitată fermierilor persoane fizice care nu au obligația să organizeze şi să conducă contabilitatea financiară”, a arătat șeful APIA.

    Astfel, formularele 200 «Declarație privind veniturile realizate din România», 221 «Declaraţie privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit», decizia de impunere emisă de unitatea teritorială a Ministerului Finanțelor Publice, documente justificative eliberate de plătitorii de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului, intermediari, societăți de administrare a investițiilor sau alți plătitori de venit, nu mai trebuie prezentate de către fermieri la APIA.

    Persoanele care nu au obligația să organizeze şi să conducă contabilitatea financiară prezintă doar adeverința eliberată de Agenția Națională de Administrare Fiscală privind veniturile totale realizate în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi și, după caz, veniturile din activități agricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.

    Modificări și la plățile compensatorii

    Referitor la fermierii care au asumate, în mod voluntar, angajamente pentru măsurile de dezvoltare rurală, sunt prevăzute 2 modificări ale OMADR nr. 619/2015, mai spune directorul general al APIA.

    ”Potrivit prevederilor în vigoare, în cazul măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală pentru angajamentele care se aplică la nivel de parcelă, nu există posibilitatea schimbării parcelelor, prin modificarea amplasamentului sau prin micșorarea suprafeței, pe tot parcursul celor 5 ani de angajament. Angajamentele asumate de către fermieri pentru măsurile compensatorii, care se aplică la nivel de suprafață total angajată, sunt condiționate de menținerea suprafeței angajate pe toată perioada de angajament, existând posibilitatea ca parcelele să fie schimbate anual. În acest context, a fost adăugată o prevedere potrivit căreia sunt exceptate parcelele pentru care suprafețele rezultate în urma înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul Național de Cadastru şi Carte Funciară și înscrise în registrul agricol, sunt mai mici decât cele aflate sub angajament. Totodată, potrivit noilor prevederi, nu se vor aplica sancțiuni administrative în cazul în care fermierul demonstrează că nu este răspunzător pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligații care rezultă din aplicarea normelor privind măsurile de dezvoltare rurală, în cazul în care suprafețele sunt incluse în rezervații științifice, în zone de protecție strictă ale parcurilor naționale, parcurilor naturale sau rezervații ale biosferei”, a mai punctat Pintea.

    Plata pentru înverzire de asemenea suferă modificări

    Dintre modificările care se aplică începând cu anul 2018 în ceea ce privește Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plata pentru înverzire, Adrian Pintea amintește, de pildă, faptul că, în contextul în care sunt exceptate de la diversificarea culturilor și de la declararea zonelor de interes ecologic (ZIE) exploatațiile pentru care întreaga suprafață este acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție sau în cazul cărora peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee, este cultivat cu culturi de leguminoase, este teren lăsat pârloagă sau peste 75 % din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, a fost eliminată condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha.

    ”Fermierii, în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha, se asigură că, începând cu anul de cerere 2018, o suprafață care corespunde unui procent minim de 5 % din terenul arabil al exploatației pe care fermierul l-a declarat, este zonă de interes ecologic. Referitor la zonele de interes ecologic, în cazul iazurilor, începând cu această campanie suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic este de maxim 0,3 ha, față de suprafața maximă acceptată de 0,1 ha din campaniile anterioare. De asemenea, în ceea ce privește rigolele, începând cu noua campanie, suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic se calculează până la o lățime maximă de 10 metri, față de lățimea maximă acceptată de 6 m din campaniile precedente”, a mai spus șeful APIA.

    Începând cu această campanie elementele de peisaj, zonele tampon și marginile de câmp sunt considerate suprafețe sau elemente adiacente atunci când sunt adiacente unei zone de interes ecologic direct adiacente terenului arabil al exploatației. În campaniile anterioare erau considerate elemente ZIE dacă erau direct adiacente terenului arabil.

    De asemenea, modificările vizează și o creștere a factorului de ponderare de la 0,3 la 0,5 pentru zonele cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție și de la 0,7 la 1 în cazul zonelor cu culturi fixatoare de azot, precum și includerea zonelor cu Iarba elefantului-Miscanthus în categoria zonelor de interes ecologic.

    O altă modificare ar fi interzicerea utilizării produselor de protecție a plantelor pe zonele cu culturi secundare sau strat vegetal și pe zonele cu culturi fixatoare de azot.

    Toate aceste modificări se află în curs de elaborare la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ca urmare a modificărilor regulamentelor europene, respectiv a Regulamentului (UE) 2393/2017 al Parlamentului European și al Consiliului.

    Sursa: www.transilvaniabusiness.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie