Fonduri europeneŞtiri agricole

FONDURI EUROPENE 2018: Numai 42 de proiecte primesc finanțare prin SUBMĂSURA 4.1 – Investiții în exploatații agricole

Dezamăgire mare în rândul fermierilor după ce marți – 6 martie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat raportul de selecție cu proiectele ce vor primi finanțare în cea de-a doua sesiune pentru Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – vegetal din PNDR 2014-2020.

Majoritatea fermelor care au reușit să intre pe lista verde pentru finanțare au depus proiecte pentru achiziția de utilaje, dar se remarcă două proiecte pentru construirea serelor de legume, un proiect pentru procesarea culturii de floarea-soarelui și unul pentru crearea unui lanț alimentar integrat.

Numărul mic de proiecte ce vor primi bani, dar mai ales lista lungă de proiecte eligibile, dar fără finanțare i-a nemulțumit pe fermieri care spun că evaluarea a durat prea mult ca, în final, foarte puțini să primească, efectiv sprijinul nerambursabil.

După atâta așteptare să primesti răspunsul  “eligibil fără finanțare”, e frustrant! Măcar de s-ar mișca mai repede. Ne-am face alte calcule, am cumpăra utilaje în leasing, ne-am construi hale sau silozuri pe banii noștri. Dar stăm și așteptăm câte un an degeaba!”, a scris pe Facebook, pe Agronet Grup, fermierul Marius Manea din Turnu Măgurele.

Sunt și voci care spun că s-ar fi făcut aranjamente și că ar trebui să se facă o verificare de ce numărul de proiecte selectate a fost așa de mic.

Cel mai mic punctaj pentru care s-a acordat finanțare în această sesiune de proiecte a fost 66,45, conform AFIR.

Conform raportului de selecție, numărul proiectelor depuse în luna iunie anul trecut și care au avut punctajul mai mare sau egal cu pragul de calitate lunar (55 de puncte) a fost de 1.070.

Suma totală alocată pe sesiune a fost de 79 de milioane de euro, iar valoarea publică totală a proiectelor selectate pentru finanțare a fost de 24.414.472 de euro.

Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole este una dintre cele mai accesate măsuri din PNDR. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Beneficiarii acestei măsuri pot fi fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor.

Pentru ferme vegetale cu dimensiune economică de până la 500.000 SO (valoare producție standard) și ferme zootehnice cu dimensiune economică de până la 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil poate ajunge la 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Sprijinul financiar poate atinge la 500.000 de euro pentru achiziții simple, de 1.000.000 de euro pentru proiectele ce prevăd construcții și de 1.500.000 de euro pentru zona de legumicultură și zootehnie. Maximul poate fi atins pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate – 2.000.000 de euro.

În cazul fermelor vegetale cu dimensiune economică de peste 500.000 SO și ferme zootehnice cu dimensiune economică de peste 1.000.000 SO, sprijinul public nerambursabil este de 30%, în timp ce pentru pentru cooperative și grupuri de producători, gradul de co-finanțare este de 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.

DOCUMENT: PROIECTELE CARE VOR PRIMI FINANȚARE în cea de-a doua etală a Submăsurii 6.1


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


21 comentarii

 1. Sunt dusmanii agricultorilor cei de la afir.Doar cei cu mii de hectare pot accesa fonduri europene…cu persoane sus puse.Ramane doar leasing-ul o varianta pt micii fermieri.Despagubiri pentru seceta din 2018 cand vom primi cei afectati de arsita?Poate stie Daea ca se da ca le stie pe toate…

 2. Pe sectiunea de ferme de familie, tot pe masura 4.1, nu s-a publicat nici pana la aceasta data raportul de selectie. Proiectele au fost depuse incepand cu 1 iunie 2017. De ce este aceasta discriminare? Poate voi cei de la agrointeligenta reusiri sa aflat raspunsul. Eu am fost de cateva ori la afir, la sediul central, si m-au mintit ca se va publica raportul in noiembirie, apoi in decembrie, ianuarie, februarie si iata- ne in martie tot fara raspunsuri.

 3. Sunt în aceeasi situație ca și voi dragi colegi:
  Eligibil fără finanțare !!
  De 3 ani ne chinuim ,schimbăm firmele de consultanță,mergem la cei mai buni din branșă și rezultatul:
  Afir nu dipune de fonduri pentru câte proiecte sunt depuse.Şi a mai trecut un an în care am sperat că în sfârșit terminăm cu chinul de a repara tehnica bună dar uzată din vechiul regim.
  Hai să ne întâlnim la Ministerul Agriculturii săptămâna viitoare!!!

 4. Mult prea multa birocratie a statului prin functionari ; aici AFIR-ul omoara finantarea proiectelor , si ne mai intrebam : de ce nu se atrag fondurile europene?
  Aveti raspunsul fiecare , fara a dezvolta eu subietul .

 5. Sunt un fermier din zona Gaiesti,DB.
  Am depus proiect pe masura 4.1 acum 2 ani.
  In primul an proiectul a fost neeligibil pentru o hartie in care firma care prelua productia nu avea lantul complet de la panificatie pana la comercializare.La sesizarea neconformitatii am adus in termen ,contract cu o alta firma care respecta aceasta regula si totusi proiectul a fost respins.Am vrut sa fac contestatie ,dar la sfaturile consultantului am renuntat ,motivul fiind ca in momentul in care faci contestatie ,raspunsul poate dura si 3-4 luni si nu mai ai dreptul sa depui un alt proiect si tocmai se deschidea noua sesiune.Am renuntat la contestatie si am depus proiectul din nou.
  In al doilea an(anul trecut in primavara) am depus proiectul din nou.
  Alti bani cheltuiti si 2 ani pierduti ,in care am facut planuri ,am sperat ca ne dezvoltam ,ca ne cumparam utilaje noi si nu ne mai chinuim cu cele vechi dupa vremuri ,ca marim suprafata lucrata si productia,ca ne dezvoltam.
  Raspunsul AFIR:Proiectul este ELIGIBIL FARA FINANTARE cu 65.66 puncte.Mai aveam nevoie de cateva zecimi pana la 66.45 ,ultimul proiect acceptat.
  Oare este corect ca proiectul meu si ale multor colegi sa fie respinse ca fiind ELIGIBIL FARA FINANTARE pentru cateva zecimi in timp ce ne plngem(oficialitatile) ca nu accesam Fonduri Europene ?
  Oare este corect ca proiecte care nu prezinta interes sa aiba fonduri foarte mari si neaccesate in timp ce pe 4.1 nu ajung banii?
  Ministerul Agriculturii daca prezinta interes pentru accesarea fondurilor europene si pentru dezvoltarea agriculturii romanesti ,implicit a fermierilor, este OBLIGAT ,cel putin moral ,ca toate proiectele declarate Eligibile fara Finantare sa devina Eligibile cu Finantare ,prin redistribuirea fondurilor de la alte masuri care nu prezinta interes si au fonduri disponibile.
  Altfel ,personal.daca acest fapt nu se intamla ,activitarea mea ca fermier se restrange considerabil si poate chiar voi renunta.
  Si totusi ,eu sper ca vom fi ascultati si cererile noastre vor fi acceptate in interesul tuturor.

 6. “Povestea fondurilor nerambursabile loveste din nou “!
  Cam asa ar trebui sa se numeasca acest nou episod din serialul minciunii proiectelor finantate din fonduri nerambursabile care de fapt inseamna multa politica , interese regionale pentru unii si pentru altii inseamna multa dezamagire , bani si timp cheltuiti aiurea , sperante naruite dupa un sir lung de asteptari , scaderea increderii aplicantilor in firmele de consultanta in elaborarea proiectelor , s.a.m.d.
  Este cel putin jenant ceea ce se intimpla si daca s-ar finanta in conditiile unei concurente corecte proiecte doar din suma care reprezinta contributia statului roman la aceasta piesa de teatru cu scenariu UE s-ar putea rezolva punctual probleme in anumite regiuni tinindu-se cont de specificitatea zonei fara aplicarea dupa politici agricole europene si alte povesti cosmopolite care inafara faptului ca ne fac importanti cumparatori de masini si utilaje agricole produse de mari concerne europene nu rezolva problemele agriculturii romanesti .
  Discriminarea care ni se aplica cu privire la nivelul subventiilor acordate fermierilor din tarile membre UE se amplifica odata cu aplicarea metodologiei obtinerii finantarii proiectelor din FEADR inducind in acelasi timp si o stare generala de neincredere complet neproductiva in rindul fermierilor si al agentilor economici cu activitati in domeniul agricol in general !
  Prin noi insine cred ca am putea mult mai multe proiecte viabile si spun asta fara a reinvia vechi sloganuri PNL-iste sau forme fara fond doar de dragul discursului !

  1. Nu se face nici o redistribuire in aceasta faza !!
   În 2018 se deschid sesiuni noi, acuma se vor redistribui sume de la submasuri neatractive către altele mai atractive. Dar, DAR, ceea mai mare prioritate o sa aiba submasurile unde beneficiarii sunt primăriile.
   Banii europeni in acest program sunt mult ai puțini, fata de fostul program.
   Dar, un alt dar , cât timp la conducerea Autorității de Management din cadrul Min. Agriculturii, conducerea AFIR, inclusiv la nivel de CRFIR si OJFIR, vor fi numiți oameni incompetenți , prosti , răutăciosi si nu de puține ori, corupti, nu va așteptați la surprize plăcute.
   Trebuie lucrat la “proceduri” in asa fel incat in urma finantarilor sa se vada ceva după 2-3- 5 ani. Aici un rol important ar trebui sa-l aiba aceea direcție din cadrul Afir , numită EX-POST. Aceștia ar trebui sa monitorizeze proiectele după ce au finalizat investiția. Asa ar trebui descurajați asa zisi “șmecheri din sistem” .

 7. După cum citesc in comentarii, frustrarea nu este doar în cazul meu…trist! Sunt un fermier de 22 ani si am sperat că prin depunerea unui proiect de o asemenea anvergura pe Sm 4.1 vor reuși să îmi reînoiesc parcul de utilaje pentru o eficientă crescută si o maximizare a profitului, dar se pare că cineva nu vrea să vadă care este realitate. Alocăm bani pe Sm unde se depun proiecte in valoare totală de 5-10% din suma totala, iar aici, unde s-au depus 1070 proiecte cu o valoare de 384 milioane € alocăm 79 milioane…e frustrant! Cred că voi reveni la vechea tehnică si anume descurcarea pe cont propriu si reinvestirea unui procent destul de mare din profit. Urez succes tuturor celor care sunt in situația mea si sa speram ca poate ne aude cineva!

 8. sunt un fermier din dd si ludrez 200 ha fara saiau nici un ban din fondurile europene dar fiecare banut din profitul realizat l am investin in utilaje pentru dotarea fermei asa am ajuns sa am un parc in valoare de 150000 de euro din banii mei
  voi credeti ca este corect ca altii sa ia bani dea gat iar eu muncesc de 10 ani
  la noi in zona sau luat proiecte pe dovleci si varza cateva sute de proiecte asa ca nici porci nu sunt destui sa manance dovlecii produsi nu stiu ce au in cap astia de si au propus sa stimuleze productia de dovleci si varza cu proiecte de 40000 de euro
  sunt sate unde sau luat cate 40000 euro cateva sute de proiecte care nu au produs decat dovleci

 9. Cum wste posibil sa depui un proiect pe 4.1 in luna mai sau iunie ca nici nu mai stiu cand am depus, si sa dureze verificarea 9 luni. Sunt un tanar agronom, am 27 de ani lucrez 140 de hectare cu u 65, belarus si etc. Am depus proiectul cu speranta ca pot cumpara utilaje mai performante, mai bune, si cu ele sa marim suprafata, sa crestem productia si asa mai departe. Dar normal ca proiectul a fost eligibil dar fara finantare cu 63 de puncte. Asa ca raman la 65 si la utilaje vechi sau luam ceva pe leasing. Cu aceste utilaje nici nu mai vreau sa marin suprafata lucrata, pentru ca si asa este greu. Multumim afir multumim romania, si sa vindem terenul la straini ca ei au si utilaje si bani.

  1. Din pacate ai dreptate. Peste 80% din beneficiarii am 6.1 sunt asa zisi fermieu, cultivării de legume in camp, porumb zaharat si BOSTANI !!! Sunt județe in care acest procent se apropie de 90%. Au fost si voci din AFIR, mai ales acei care au vericat acedte dosare, care au reclamat moful artificial in care erau inyocmite aceste cereri de finantare, dar au fost redusi la tacere, in numele “absortiei de fonduri europene”.
   P.s. daca cunoașteți cazuri cu suspiciune de fraudă, RECLAMATI-LE!!!! Daca cei de la AFIR nu sunt in stare sa “cearna” fermieri de impostori, ajustări voi

  1. Sa speram ca aude domnul ministru si vor face ce trebuie pt a ajuta fermierii ! Asta ar insemna un capital politic foarte important! Ce ziceti ?

 10. Am asteptat noua luni ca sa primim raspunsul de proiect eligibil fara finantare! Ar trebui sa facem o petitie neaparat la MADR pt realocarea fondurilor in asa fel incat toate proiectele conforme sa primeasca finantare mai ales ca aceasta masura 4.1 are gradul cel mare de interes , toate aceste proiecte se traduc in locuri de munca, taxe si impozite pt autoritati! Estebun gest de normalitate intr-o tara civilizata! Poate ne aud strigatul politicienii nostrii interesati de soarta fermierilor! Ms

 11. Realocati fondurile neaccesate de la celelalte masuri și acoperiți toate fondurile pentru măsură 4.1 astfel incit fiecare expoziție agricola sa poată acizitiona utilejele necere și nu mai aruncați banii pe prostii!

  1. Asta deoarece aceasta agentie a fist reoganizata de catre PSD, dupa chipul si asemanarea lui. Agentia s-a cristalizat, a inceput sa functioneze bine, dar PSD-isti au schimbat tot modul de functionare. Si asa au spart aceste sincope de functionare. Sunt direcții care nu au de lucru si sunt direcții care au fost copleșite de dosare. Dar ceea mai mare problemă nu este nr dosarelor, ci neclaritatile, lipsa totala de uniformitate în evaluarea dosarelor. Asa se explica de ce sunt finantate dosare care nu ar merita.

 12. Mergeți dracului cu proiectele voastre vindem pămantu la străini ca asta se vrea dati proiecte pe relații alți au câte 3-4 proiecte luate alți nu pot lua 1

 13. destul de rusinos isi bat joc de noi
  sunt fermieri tineri care nu au utilaje si au asteptat aceste proiecte ca pe painea calda
  totul se face in tara asta pe mita si relatiii
  plecam in alte tarii si va lasam cu straini care va dau mita
  rusine

  1. Nu e vorba de mita, eu cred ca pur si simplu este vorba de dezinteres, incompetenta si iresponsabilitatea functionarilor din MADR/AFIR in prioritizarea si alocarea fondurilor pentru PNDR

 14. Din pacate o multime de bani zac neaccesati pe masuri neatractive, sau care se adreseaza unor categorii care nu au posibilitatea sa le acceseze, iar zonele care au potential de absorbtie nu primesc finantare.
  Ex: sM 6.5 – Schema pentru micii fermieri unde s-au depus proiecte in valoare de 2.600 EURO din 24.000.000 EURO
  sM 4.2 GBER MINIMIS unde s-au depus proiecte in valoare de 300.000 EURO din 24.000.000 EURO
  sM 4.1a Investitii in sectorul pomicol unde in ultimul an s-au depus proiecte de 9.000.000 EURO iar bugetul alocat este de 170.000.000 EURO.
  Chiar daca aceste masuri sunt deschise inca, pana la inchiderea sesiunilor, valorile proiectelor depuse nu vor fi cu mult mai mari, si in loc ca banii alocati sa mearga pe 4.1 unde cererea este imensa banii zac fara a fi accesati.
  Ex: pe masura 4.1 Vegetal s-au depus la ultima sesiune proiecte in valoare de 450.000.000 la un buget alocat de 80.000.000.

  MADR-ul ar trebui sa realizez faptul ca pana la crearea de asociatii, realizarea de marketing agricol si alte chestiuni de finete, agricultorii trebuie sa aiba cu ce lucra pamantul, sa aiba o baza materiala necesara: utilaje, baze de productie si stocare, s.a.
  Daca nu au cu ce lucra pamantul nu te mai intereseaza nici asociere nici management si marketing performant, nici masurile de protectie a mediului.

Scrie un comentariu