• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FONDURI EUROPENE 2018: Numai 42 de proiecte primesc finanțare prin SUBMĂSURA 4.1 – Investiții în exploatații agricole

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Dezamăgire mare în rândul fermierilor după ce marți – 6 martie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat raportul de selecție cu proiectele ce vor primi finanțare în cea de-a doua sesiune pentru Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – vegetal din PNDR 2014-2020.

  Majoritatea fermelor care au reușit să intre pe lista verde pentru finanțare au depus proiecte pentru achiziția de utilaje, dar se remarcă două proiecte pentru construirea serelor de legume, un proiect pentru procesarea culturii de floarea-soarelui și unul pentru crearea unui lanț alimentar integrat.

  Numărul mic de proiecte ce vor primi bani, dar mai ales lista lungă de proiecte eligibile, dar fără finanțare i-a nemulțumit pe fermieri care spun că evaluarea a durat prea mult ca, în final, foarte puțini să primească, efectiv sprijinul nerambursabil.

  După atâta așteptare să primesti răspunsul  „eligibil fără finanțare”, e frustrant! Măcar de s-ar mișca mai repede. Ne-am face alte calcule, am cumpăra utilaje în leasing, ne-am construi hale sau silozuri pe banii noștri. Dar stăm și așteptăm câte un an degeaba!”, a scris pe Facebook, pe Agronet Grup, fermierul Marius Manea din Turnu Măgurele.

  Sunt și voci care spun că s-ar fi făcut aranjamente și că ar trebui să se facă o verificare de ce numărul de proiecte selectate a fost așa de mic.

  Cel mai mic punctaj pentru care s-a acordat finanțare în această sesiune de proiecte a fost 66,45, conform AFIR.

  Conform raportului de selecție, numărul proiectelor depuse în luna iunie anul trecut și care au avut punctajul mai mare sau egal cu pragul de calitate lunar (55 de puncte) a fost de 1.070.

  Suma totală alocată pe sesiune a fost de 79 de milioane de euro, iar valoarea publică totală a proiectelor selectate pentru finanțare a fost de 24.414.472 de euro.

  Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole este una dintre cele mai accesate măsuri din PNDR. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

  Beneficiarii acestei măsuri pot fi fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor.

  Pentru ferme vegetale cu dimensiune economică de până la 500.000 SO (valoare producție standard) și ferme zootehnice cu dimensiune economică de până la 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil poate ajunge la 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Sprijinul financiar poate atinge la 500.000 de euro pentru achiziții simple, de 1.000.000 de euro pentru proiectele ce prevăd construcții și de 1.500.000 de euro pentru zona de legumicultură și zootehnie. Maximul poate fi atins pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate – 2.000.000 de euro.

  În cazul fermelor vegetale cu dimensiune economică de peste 500.000 SO și ferme zootehnice cu dimensiune economică de peste 1.000.000 SO, sprijinul public nerambursabil este de 30%, în timp ce pentru pentru cooperative și grupuri de producători, gradul de co-finanțare este de 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.

  DOCUMENT: PROIECTELE CARE VOR PRIMI FINANȚARE în cea de-a doua etală a Submăsurii 6.1

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  9 MARTIE: ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0 LA BUCUREȘTI PE TEMA AGRICULTURII DIGITALE! Necazul unei familii care a rămas fără solarii înainte de a planta răsadurile de legume! Funcționarea camerelor agricole după modelul din Ungaria, în discuție la Ministerul Agriculturii

  Ultimele știri

  Semințe gratuite Ecoruralis 2020: Comenzile pentru soiuri țărănești de legume se preiau începând de luni, 2 martie! Afacere cu fructe pe 2.800 de hectare și distribuție în 48 de țări Străinii cumpără în continuare pământ românesc: Un italian a plătit 150.000 de euro pentru câteva hectare!

  Căutare în articole