• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ DE INUNDAȚII: JUDEȚELE sub risc din cauza APELOR MĂRITE!

    Roxana Dobre -

    Încălzirea bruscă a vremii aduce primele probleme în județele unde au căzut cantități mari de zăpadă. Inundaţii s-au produs, în ultimele 24 de ore, în 33 de localităţi din zece judeţe, fiind afectate sute de curţi şi fântâni, precum şi zeci de case şi anexe. Cele mai mari pagube se înregistrează în Teleorman, unde cinci persoane au fost evacuate.

    Hidrologii au emis o avertizare de Cod Galben valabilă până mâine, luni – 12 martie, ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Neajlov – bazin aval S.H. Vadu Lat (judeţele Giurgiu şi Teleorman). Aceeași avertizare pune sub alertă râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud).

    Și autoritățile de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) sunt în alertă și informează că, în contextul încălzirii vremii, care a condus la topirea stratului de zăpadă şi creşterea nivelului pânzei freatice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 33 de localităţi din judeţele Giurgiu, Gorj, Teleorman, Dolj, Harghita, Giurgiu, Dâmboviţa, Olt, Arad şi Vâlcea, fiind afectate 31 case, 209 curţi, 95 anexe gospodăreşti, 689 fântâni, un pod, 31 podeţe, 714 ha teren arabil, 388 ha teren păşune şi 563,5 ha pădure.

    Cinci persoane din judeţul Teleorman au fost evacuate preventiv la rude, iar 30 de animale au fost adăpostite din calea apelor.

    De asemenea, din cauza apei adunate pe carosabil, două drumuri naţionale, şapte drumuri judeţene şi şase drumuri comunale au fost restricţionate traficului rutier, însă pompierii militari acţionează pentru remedierea situaţiei.

    Temperaturile maxime au ajuns la 18 grade în acest week-end

    În acest week-end vremea se menține deosebit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi până la 9 grade mai ridicate faţă de norme, a precizat, pentru agenţia de presă Mediafax, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). ”Va fi vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Maxime în ţară între 8 şi 18 grade, şi minimele din cursul nopţilor, între -2 şi 7 grade. Sunt valori cu 8-9 grade mai ridicate faţă de norme. În Bucureşti, vom avea în jur de 16 grade, cu minimă de 5-7 grade. Ploile – pentru că vorbim de acum de ploi, având în vedere că avem vreme atât de caldă – în vest, nord, centru şi pe arii mai restrânse în rest. Vor fi ploi şi sâmbătă şi duminică, iar acestea ar fi zonele vizate. Doar la munte, la peste 1.800 de metri altitudine, trecător vor fi lapoviţe şi ninsori”, a explicat, pentru Mediafax, Oana Păduraru, meteorologul de serviciu al ANM.

    Acesta a mai precizat că, în acest weekend, cel mai răcoare va fi în partea de nord a ţării, unde termometrele vor arăta 8 grade, iar cel mai cald va fi în partea de sud, sud-vest.

    „Noaptea şi dimineaţa, local, în special în regiunile extracarpatice se va forma ceaţă”, a mai spus meteorologul.

    Culturile  își reiau procesul de creştere şi dezvoltare îndeosebi în zonele de câmpie

    La culturile de câmp, pe fondul temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, va fi posibilă reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic.

    Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%).

    Cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ. Izolat, pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase va fi posibilă
    declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod.

    Lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații.

    Recomandări de specialitate

    – Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
    – Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
    – Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

    Sursă selectivă: www.mediafax.ro

    Citiți și anunțul meteorologilor privind apariția ploilor:

    ANUNȚUL METEOROLOGILOR! Vremea se încălzește! UNDE ÎNCEP PLOILE!


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată