• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PRIMUL TRATAMENT LA GRÂU. Patru fermieri și strategiile lor PENTRU PĂIOASE!

    Andreea Elefterie -

    La început de primăvară, toți fermierii supraveghează îndeaproape culturile și în funcție de starea actuală a acestora, pot prevedea dacă anul acesta agricol va fi unul de succes sau nu. Pentru grâu, anul a început bine, iar agricultorii au așteptări mari, sperând să obțină producții cât mai bune. Totodată, pentru a asigura succesul culturii de grâu în 2018, agricultorii se pregătesc de primele tratamente care vor ajuta grâul să se dezvolte armonios și să aducă producții îmbucurătoare.

    BANAT. Stropiri din avion pentru grâul de la CAI Curtici

    La Curtici, în județul Arad, cunoscutul fermier ing. Dimitrie Muscă este mai mult decât mulțumit de starea actuală a grâului, neîntâmpinând niciun fel de problemă până în momentul de față. Pentru primele tratamente efectuate la grâu, agricultorul mizează pe produse BASF în dozele omologate. De asemenea, plănuiește să aplice erbicid, retardant de creștere și fungicid în același timp printr-o trecere cu avionul, iar în ceea ce privește apa utilizată pentru tratamente, aceasta este testată în laboratoare și nu există probleme.

    Cultura de grâu este deosebit de frumoasă, deosebit de aspectuoasă, deosebit de reușită, care promite producții mari. Nu am avut absolut deloc probleme, nici cea mai mică problemă. Primul tratament la grâu este erbicidarea, care este obligatorie împreună cu retardantul de creștere. Cultura a mers foarte bine și a primit tot ce trebuie, de aceea îi dau un retardant de creștere – erbicidare, retardant de creștere și primul tratament împotriva bolilor foliare. În momentul în care terenul e pregătit, la începutul lui aprilie intrăm în el. Dacă nu intrăm cu tractoarele, intrăm cu avioanele. Pentru grâu folosesc erbicidul Biathlon 4D, retardant de creștere Medax Top și pentru boli foliare fungicidul Allegro. Sunt trei produse și probabil că tratamentul îl voi face cu avionul. Nu este prima dată când fac acest lucru și le dau pe toate trei într-un singur tratament. Folosim în funcție de cât e omologată fiecare substanță. Deci Biathlonul se folosește 0,6-0,8 litri/hectar, Biathlonul care este erbicid. Allegro se dă 800 grame pe hectar și Medax Top tot așa, circa 800 grame/hectar. Noi avem laborator și testăm nu numai apa pe care o folosim la erbicidare, testăm apa din sol, testăm solurile, cât avem pH-ul și așa mai departe. Dar avem un pH neutru la apă, puțină duritate pentru că zona noastră este puțin mai bogată în fier”, a spus pentru Agrointeligența  – www.agrointel.ro inginerului Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici.

    BĂRĂGAN. Făinarea, riscul calculat al fermierului Nicușor Șerban

    Și în județul Ialomița, în ferma Agroserv Măriuța a lui Nicușor Șerban, grâul arată excepțional, asta și datorită condițiilor propice pe care le-a avut pentru răsărire și înfrățire. Și iarna blândă a ajutat cultura, confruntându-se cu o singură noapte cu temperaturi mai mici de -21 de grade, căreia grâul i-a făcut față cu brio.

    Cultura de grâu se prezintă excelent. A fost într-adevăr o toamnă unde ne-am chinuit un pic să semănăm. A fost o toamnă foarte umedă, dar am semănat. Grâul a avut condiții extraordinare pentru răsărire, pentru înfrățire. La ora de față nu există nici măcar un metru pătrat de grâu care să nu fie înfrățit. Nu am avut decât o singură noapte cu -21 de grade, dar am avut un pic de zăpadă. Grâul nu a avut nimic de suferit. Arată extraordinar”, ne-a spus Nicușor Șerban.

    Deși fermierul ialomițean nu a putut fertiliza mai întâi din cauza condițiilor SMR și GAEC, iar apoi din cauza zăpezii, acum se pregătește de primele tratamente cu produse pe bază de tebuconazol, principala grijă a lui Nicușor ȘErban fiind făinarea.

    Sperăm în continuare să putem să fertilizăm, pentru că potrivit condițiilor SMR și GAEC impuse de APIA nu am avut voie să fertilizăm într-o perioadă, după care a venit zăpadă. Vrem să-l fertilizăm, să-l erbicidăm, să aplicăm tratamente de boli foliare, pentru că, sigur, la atâta umiditate vom avea boli foliare. Dacă o să mai avem niște ploi în lunile aprilie și mai și plouă un pic în iulie și atunci putem să ne gândim la producții foarte bune la grâu. O să facem un prim tratament probabil odată cu erbicidatul, un tratament cu produse pe bază de tebuconazol, cu care să venim un pic dacă se poate chiar în prevenție, adică să nu așteptăm efectiv până când vedem făinarea. Fuzarioza, de exemplu, apare mai târziu, despre asta discutăm după apariția spicului, dar acum avem făinarea în prima fază, după vom avea ruginile, septorioza. Prima problemă care va apărea dacă vom avea în continuare o primăvară umedă și rece va fi făinarea. Dar sunt produse și putem să ținem lucrurile sub control. E greu de spus când vom aplica primul tratament la grâu, e în funcție de ce temperatură vom avea. Deocamdată grâul a început, a plecat bine acum după 3-4 zile de temperaturi de peste 10 grade Celsius, evoluează bine, a înverzit frumos, depinde în continuare cum evoluează vremea. Cu cât vor fi temperaturi mai mari, cu atât timpul în care va trebui să facem erbicidarea și primele tratamente de boli foliare, vor fi mai apropiate”, a adăugat Nicușor Șerban.

    MOLDOVA. Apă de calitate pentru tratamentele din ferma lui Aurel Placinschi

    Aurel Placinschi, fermier din județul Iași, declară și el că grâul arată foarte bine în momentul de față și nu a avut nicio problemă cu această cultură. Pentru fertilizare și tratamentele pentru boli, agricultorul va opta cel mai probabil pentru produse din portofoliul companiilor Bayer și BASF, iar în ceea ce privește calitatea apei utilizate pentru aplicarea diferitelor produse, fermierul spune că nu a întâmpinat probleme până acum.

    Urmează să facem fertilizare, un tratament pentru boli. Folosim mai multe substanțe, probabil ceva produse Bayer, BASF. În ceea ce privește apa pe care o utilizăm, noi nu o luăm din lacuri bălți – noi avem apă bună. De mult timp folosim apa aceasta și nu avem probleme”, a spus Aurel Placinschi.

    DOBROGEA. Fermierul Gheorghe Albu a dat startul fertilizării faziale cu azot

    Vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul Gheorghe Albu se arată și el mulțumit de starea culturii sale de grâu. În județul Constanța deja s-a început administrarea fazială a îngrășămintelor pe bază de azot, iar următorul pas îl reprezintă erbicidarea și aplicarea tratamentelor pentru bolile foliare, lucrări pentru care sunt pregătite echipamentele.

    Starea de vegetație a grâului este una spre foarte bună având în vedere condițiile de climă și mă refer mai ales la cele de precipitații care au fost și în toamnă și acum zilele astea. Noi am trecut la administrarea fazială a îngrășămintelor chimice pe bază de azot. Pregătim echipamentele pentru erbicidat și pentru tratamentul bolilor foliare. Starea de dezvoltare este bună. Grâul este bine înfrățit, nu prezintă deocamdată simptome de boli foliare. Sperăm să fie așa până la recoltă. Acum rămâne de văzut ce substanțe vom folosi în funcție de evoluția culturii în așa fel dacă apar și sunt probleme de boli foliare, având în vedere stresul ăsta termic, am văzut temperaturi de la -20 de grade Celsius până la 10-12 grade Celsius. Este cât de cât umezeală, sunt condiții pentru apariția și dezvoltarea bolilor foliare. Deocamdată nu ne pronunțăm asupra substanțelor cu care dăm, rămâne să vedem ce fel de boli vom avea în cultură, dar cert este că vom face aceste tratamente. Tratamentul va fi unul complet și chiar dacă bolile nu apar vom face tratamente de prevenție”, a spus fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Deși condițiile climatice au fost bune până acum, Gheorghe Albu se teme de o evoluție neașteptată a vremii.

    Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru condițiile bune pe care ni le-a dat și în toamnă, și în iarnă, și acum și sperăm așa să ducem culturile astea frumoase. Eu am mai circulat prin țară și am văzut cam unde am umblat și mai ales zona asta a Bărăganului, zona de sud, Dobrogea, că avem culturi bune, sunt de excepție, sunt ca într-un an normal. Este bine ele să fie sub supraveghere, pentru că mă tot uit și văd foarte mulți specialiști care analizează starea vremii, evoluția vremii. Nu știu dacă datele sunt unele ce reflectă realitatea, dar previziunile legate de climă nu sunt favorabile. Vedem decalări ale vremii, avem primăvara iarnă, iarna primăvară. Noi ne-am obișnuit cu o structură de culturi tradițională pe care o avem de ani de zile și rămâne o provocare pentru producătorii agricoli, pentru mediul academic, pentru unitățile de cercetare, mediul de cercetare, cumva ar trebui să umblăm și la structura de culturi, pentru ca schimbările climatice destul de agresive să nu ne pună vreodată într-o postură de fermieri nepregătiți. În poziția mea de lider în cadrul LAPAR, alături de colegii din organizație, vom încerca să abordăm chestiunea cu factorii implicați să vedem ce soluții am putea găsi dacă într-adevăr schimbările climatice devin mai severe, noi să fim pregătiți, să putem să rezistăm în businessul ăsta pe care mulți dintre noi l-am consolidat prin achiziții de terenuri agricole, prin contracte de arendă pe perioadă îndelungată, prin achiziția de utilaje și echipamente necesare suprafeței pe care o lucrăm. Investițiile sunt foarte mari, sunt serioase și ca atare ele trebuie protejate științific, protejate din punct de vedere al legislației și din punct de vedere al climei”, a explicat Gheorghe Albu.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă