• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Elvețienii vor să ne învețe să creștem vaca Angus: Păşunile româneşti sunt subutilizate

    agrointeligenta.ro -

    Doi elvețieni vor să-i învețe pe români să crească vaci de carne. Argumentele ar fi cererea mare de carne pe piață și prețul bun, dar și costurile mai mici de creștere a animalelor, că doar avem destulă pășune.

    Stefan Jung (dreapta foto) este specialist în creșterea bovinelor din rasa Angus, iar Samuel Widmer (stânga foto) în prelucrarea cărnii și comerciant. Un lanț la care speră să ajungă și în România în câțiva ani. De altfel, în cinci ani, cei doi au reușit să dețină cea mai mare fermă de profil din țară cu peste 2.000 de animale. Planul este însă să ajungă la efective de cinci ori mai mari până în 2018.

    „Toată lumea când aude de carne de vită se gândește la Argentina, la Pampas. Noi vrem însă în câțiva ani să facem să se vorbească de carnea de vită din Carpați”, a declarat Samuel Widmer, unul din cei doi acționari ai firmei Karpaten Meat, la prima întâlnire oficială cu presa, dar și cu fermierii interesați să crească bovine de carne. De altfel, și obiectivul companiei este destul de ambițios – productia a cel puţin 10.000 carcase de vită de calitate superioară prin cele două programe pe care Karpaten Meat le derulează. Este vorba pe de o parte de programul ANGUS (creștere în rasă pură), iar pe de alta de Programul de încrucișări ANGUS X Bălţată Românească.

    Angus_cattle

    Pe lângă fermele proprii, elvețienii vor să realizeze parteneriate și cu fermieri locali, astfel încât să poată să pună baza unei rețele de producție de bovine Angus la nivel național. Un prim pas a și fost făcut o dată cu constituirea Asociaţiei Aberdeen Angus din România, dovadă a interesului pentru această rasă de bovine.

    Karpaten Meat deține în prezent cea mai mare fermă de vaci de carne România la Marpod (județul Sibiu), cu un efectiv de 2.100 de animale. De asemenea, firma administrează circa 2.500 de hectare de teren agricol. La nivel de grup, pentru că Karpaten Meat face parte din grupul Agroinvest vorbim de circa 7.700 hectare

    Potențial mare

    „Potențialul există, totul este să se mobilizeze fermierii în această direcție și cu un pic de susținere atât din partea statului român cât și din partea fermierilor cu experiență în domeniu, în câțiva ani putem popula pășunile din România cu bovine de carne. Ne-am îndreptat către rasa Angus și recomandăm această rasa de carne în primul rând pentru costurile scăzute de creștere și producție dar și datorită faptului că este o rasă prolifică care produce un vițel pe an având prima fătare la vârsta de doi ani, spre deosebire de alte rase de carne care încep să producă vitei doar de la trei ani. Astfel se obține un număr mai mare de viței într-un timp mai scurt, crescând veniturile substanțial’’, spune Samuel Widmer.

    El susține că la cinci ani de la derularea activității fermierii pot să obțină un profit de circa 12.000 de euro de pe urma vacilor de carne Angus. Dacă încep cu 8 juninici, de exemplu, iar fătarea are loc în anul doi, spre deosebire de alte rase când aceasta are loc în anul trei, în cinci ani se ajunge la 66 de animale, respectiv 36. În bani, este vorba de un plus de 12.000 euro pentru primul caz.

    angus

    În momentul de faţă rasa de carne nu este foarte răspândită în România, efectivul de animale situându-se în jurul a 29.000 exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. România dispune de o suprafaţa totală de 5 milioane de hectare de pajişti şi fâneţe, fiind după Polonia, cel puţin teoretic, al doilea cel mai mare producător de produse agricole din Europa Centrală şi de Est.

    Elvețienii spun că rasa Angus este ideală pentru pășunile din România, deoarece este foarte robustă și adaptabilă la temperaturi între ‐40°C și +40°C, dar și precoce (vârsta la prima montă este de 14‐15 luni (minimum 350 kg). De asemenea, vârsta la prima fătare este de 24‐27 luni, iar înțărcarea vițeilor se face după vârsta de 8‐10 luni. Trebuie remarcat și sporul mediu zilnic ridicat de 1000‐1300 g prin îngrășare extensivă, după cum susțin elevețienii. ar pot ajunge la o greutate de 800‐1000 kg, în timp ce vacile la 550 – 700 kg.

    De ce România?

    Samuel Widmer spune că a ales să investească în România din mai multe motive. Printre acestea se numără potențialul pentru pășunatul extensiv, dar și alți factori economici cum ar fi prețurile favorabile la terenuri și imobile în comparație cu cele din UE, un procent ridicat de suprafețe de pășune subutilizate. Cu 15 capete la fiecare 100 hectare, România se află pe ultimul loc în UE.

    Widmer mai susține că nu trebuie ignorat și faptul că România în calitate de stat membru UE poate realiza comerț liber în Uniunea Europeană, Pentru investitori, contează și subvențiile UE în creștere pentru agricultură, atât pentru teren cât și pe cap de animal (subvenția pe cap de vacă ajunge la 300 de euro pentru zonele defavorizate sau pentru fermele bio) și nu în ultimul rând know‐how‐ul populației rurale în creșterea animalelor.

    Deficit mare de carne pe piața europeană

    Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200.000 de tone pe an. Germania, spre exemplu este al doilea producător de produse din carne în Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scădere masivă în perioada 1997 – 2008 ajungând de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situează în jurul cifrei de 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate în 180.000 de ferme din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha în timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații