EMIL DUMITRU, PRO AGRO: Sperăm să colectăm 3,5 MILIOANE DE EURO din cotizații DE LA FERMIERI!
Roxana Dobre -Cotizația profesională agricolă – soluția propusă de Federația Națională PRO AGRO pentru ca România să fie reprezentată în toate grupurile de dialog civil de la Bruxelles. În baza Legii 52/2015 privind ajutorul de stat pentru cotizațiile profesionale la Bruxelles, numai Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a primit aprobare pentru decontarea cheltuielilor de reprezentare a agriculturii românești la nivel european.
Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO, a susținut astăzi – marți, 20 martie, o conferință de presă în care a prezentat obiectivele privind proiectul Legii cotizației profesionale agricole, proiect de act normativ redactat de PRO AGRO și lansat în dezbatere publică.
”Mulți se întreabă – ce fac oamenii aceștia de la Federația X, Federația Y. Ei, bine, știți că în anul 2015 Parlamentul României a adoptat o lege – Legea 52 cu ajutorul de stat pentru a se participa la grupele de dialog civil de pe lângă structurile asociative de la nivelul Bruxelles-ului de către asociațiile profesionale din România, reprezentative. Am constat cu surprindere că din păcate Federației pe care o conduc, în anul 2017 nu i-a fost aprobată cererea depusă la minister pentru a participa la grupele de dialog civil”, a anunțat președintele Federației Naționale PRO AGRO.
”Eu consider că România poate să aibă un cuvânt de spus la nivelul grupelor de dialog civil dacă va fi reprezentată în toate grupele de dialog civil. Și vreau să vă precizez că din structurile asociative de la nivelul Bruxelles-ului, COPA-COGECA are cele mai multe grupe de dialog: are 212 grupe de dialog civil față de o altă organizație, care sigur, este bine că are un membru din România – este vorba de ELO (unde LAPAR este afiliată n.r), are numai 38 de grupe de dialog civil„, a mai spus Emil Dumitru în cadrul conferinței de presă de la sediul PRO AGRO.
”Eu cred că dincolo de orice fel de lucru care ne desparte ideologic, faptul că trebuie să ne luptăm pentru interesul României și al agriculturii din România, ținând cont și de noua PAC, toți trebuie să participăm să facem eforturi și să îi convingem pe europeni de specificitatea agriculturii din România”, a mai spus liderul PRO AGRO.
Pentru că Federația Națională PRO AGRO nu a primit sprijin de la bugetul de stat, organizațiile membre, în parteneriat cu Asociația Producătorilor de Porumb din România, au elaborat un proiect de lege pentru instituirea unei cotizații profesionale agricole aplicate fermierilor. Ca și modele de acte normative, inițiativa PRO AGRO a avut inclusiv legea cotizației voluntare obligatorii din Franța, prin care sunt finanțate structurile asociative ce reprezintă interesele fermierilor din Hexagon.
”Cotizația profesională are ca sistem de colectare o reținere din partea APIA – pentru o sarcină birocratică mai mică. Nu ne referim la fondurile europene, la plățile directe ce vin din bugetul european, ci doar la ajutorarele de stat pe care România le acordă pe sectorul agricol (Ajutoarele Național Tranzitorii – n.r.). Am instituit și un prag de 5 hectare – care înseamnă autoconsum, iar fermierii care au până în 5 hectare nu ar trebui să plătească această cotizație profesională agricolă. Fermierii pot să direcționeze suma respectivă printr-o anexă la cererea unică de plată, către o asociație pe care eu o consider că îmi reprezintă cel mai bine interesele și care este afiliată la o structură care are reprezentativitate națională”, a explicat liderul PRO AGRO cum ar putea funcționa finanțarea formelor asociative prin cotizația fermierilor care iau subvenție de la APIA.
Emil Dumitru a arătat că proiectul propus este unul menit să aducă transparență, să contruiască proiecte viabile pentru reprezentarea intereselor fermierilor – inclusiv contracte cadru sau chiar o bursă a cerealelor, și că inițiativa nu are în spate nici un interes ascuns al vreunei persoane.
”Cu cotizația profesională agricolă cred eu că ar trebui să-i convingem pe cât mai mulți să ne susțină ideea, este o chestiune absolut transparentă, nu mă mână nimeni, că am văzut tot felul de comentarii în demersul meu și al colegilor. Cred că pentru însănătoșirea mediului asociației și pentru a nu mai sta cu mâna întinsă către minister, ci pur și simplu să ne finanțăm singuri activitatea asta de reprezentare a intereselor legitime ale fermierilor, se impune adoptarea unui astfel de act normativ”, a declarat Emil Dumitru.
Întrebat ce sumă ar urma să se colecteze din cotizația profesională agricolă, Emil Dumitru a declarat că nivelul acesteia s-ar situa la circa 3,5 milioane de euro pe an.