APIA RECUNOAȘTE! SUMELE pe care FERMIERII TREBUIE SĂ LE DEA ÎNAPOI din subvenția PENTRU ANIMALE!
agrointeligenta.ro -APIA recunoaște: s-au dat mai mulți bani decât trebuia! Într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță care sunt cuantumurile subvențiilor pentru anul 2017 care au suferit schimbări după recalculări efectuate săptămâna trecută.
Citiți și:
OFICIAL! SUBVENȚII RECALCULATE! CLAUDIU FRÂNC (FCBR) anunță SUMELE pe care APIA LE CERE ÎNAPOI DE LA FERMIERI!
APIA informează că alocarea financiară aferentă Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru Campania 2017 este de 147,55 milioane euro, iar alocarea financiară aferentă ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic este de 176,06 milioane euro. Acestea au fost stabilite în conformitate cu prevederile Hotărârilor de Guvern nr. 701 și 818/2017.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, Agenția a acordat în premieră, începând cu data de 16 octombrie 2017, plăți în avans și pentru Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ), pentru beneficiarii crescători de animale. Suma autorizată la plată în avans pentru schemele de sprijin cuplat zootehnic a fost de 35,53 milioane euro.
Anterior demarării Campaniei de plăți în avans, respectiv anterior datei de 16.11.2017, APIA a efectuat o analiză în baza datelor existente în sistemul informatic la momentul respectiv, analiză din care a rezultat numărul de animale determinate pe baza cărora au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic și Ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, conform datelor de mai jos:
Conform comunicării oficiale, în perioada 12-16 martie 2018, APIA a reanalizat datele extrase din sistem și astfel a rezultat că există efectiv mai mare de capete care ar trebui luat în calcul, în vederea încadrării in plafonul financiar alocat României.
Astfel, s-a impus o recalculare a cuantumului stabilit inițial pe cap de animal, numai pentru următoarele scheme:
Astfel, conform calculelor făcute de Agrointeligența – www.agrointel.ro în baza cuantumurilor actualizate, sumele care vor trebuie date înapoi de către fermierii care au luat banii sunt:
Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic:
40,8945 euro/cap – vaca de lapte
13,7443 euro/cap– – bivolițe
73,3991 euro/cap – taurine din rade de carne și metișii acestora
Ajutoare Naționale Tranzitorii:
2,3223 euro/cap – pentru ANT 8 – schema decuplată de prodicție, specia bovine – sector carne
În acest context, fermierii care au încasat integral sumele pentru SCZ zootehnie și ANT8 vor trebui să dea înapoi diferența. Dacă în alți ani, la primele calcule, analiza APIA a dat cuantumuri mai mici decât cele finale, și fermierii au încasat diferențe, acum analiza este în defavoarea crescătorilor.
Claudiu Frânc – președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că suspectează că blocajul cu licitația pentru sistemul de la APIA și mentenanța deficitară a acestuia au putut conduce la aceste erori – destul de mari, în calcule.
Mulți crescători de animale nu au primit încă subvențiile
Fermierul a precizat că o mare parte dintre crescătorii de vaci care iau SCZ nu vor avea probleme pentru că încă nu au primit încă banii din subvenție deci nu vor fi nevoiți să facă un drum la agenția de plăți. ”Sunt fermieri care au primit bani, sunt fermieri care nu au primit bani deloc și, culmea, chiar fermierii cu SCZ la vacă sunt cam printre ultimii care la ora actuală n-au fost plătiți deloc. Faptul că se revine – am avut și corecții în plus până acum, întotdeauna, când am primit în plus, a fost foarte bine. Acum este corecție în minus, trebuie să ne asumăm”, ne-a spus Claudiu Frânc.
Totodată, Claudiu Frânc a arătat că în premieră, în Campania APIA 2017, s-a dat avans și pentru zootehnie, ceea ce a schimbat modul de împărțire a banilor. ”Am militat ca prin Hotărâre de Guvern să fie dată suma alocată pe schemă – să nu pierdem nici un leu pe schema de plată, împărțită la numărul de animale eligibile, urmând ca după ce se finalizează plățile, sumele rămase să fie redistribuite către cei eligibili. Așa s-a făcut anul trecut, în urmă cu doi ani când au fost la final realocate sume importante„, este optimist președintele FCBR.