• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PRIMĂVARA 2018 și recomandările INNVIGO AGRO pentru FERMIERII ROMÂNI!

  agrointeligenta.ro -

  Umiditatea în exces de pe terenurile agricole, rezultată din ploile și ninsorile din această primăvară, încurcă planurile fermierilor intervențiile în câmp fiind extrem de dificile dacă nu chiar imposibile. Apa care stagnează pe culturi favorizează și apariția primelor boli și dăunători iar specialiștii de la INNVIGO AGRO vin cu o serie de recomandări pentru tratamentele care se impun de urgență în culturile afectate!


  Pyrifos 480EC – aliatul culturii de rapiță contra Gărgăriței tulpinilor

  La cultura de rapiță, dăunătorul ”Ceutorhynchus napi” – gărgărița tulpinilor a acumulat suma de grade pentru a trece la acțiune iar tratamentele se impun de urgență. Produsul recomandat și omologat pentru această intervenție este insecticidul Pyrifos 480EC care se aplică în doză de 0,6 litri pe hectar.

  Clorpirifosul din acest produs comercial este o substanță activă cu remanență excelentă de aproape 21 de zile. Folosirea produsului va conferi un control direct (prin acțiunea de contact) al insectelor care sunt la perioada de zbor pentru copulare dar va avea remanență în plantă pentru momentul eclozării ouălor depuse la baza plantei (produsul acționează sistemic și prin ingestie).

  Fungicidul Dafne 250 EC trebuie aplicat de urgență în culturile unde există atacuri ale Putregaiului negru 

  Un alt pericol al încălzirii rapide este evoluția explozivă a bolilor iar cea mai păguboasă și poate mai puțin sesizabilă este Putregaiul negru produs de ”Leptosphaeria maculans” care sistemizează în aceste momente și se instalează la nivelul coletului și mai apoi migrează în tija florală. Pentru stoparea acestui fenomen care va duce inevitabil la căderea prematură a culturii și pierderi de recoltă cauzate de nutriția deficitară prin vasele conducătoare afectate de boală trebuie intervenit de asemenea cât mai repede posibil.

  Fungicidul Dafne 250 EC este extrem de eficace în controlul bolilor și în special al Putregaiului negru. Difenoconazolul din acest produs controlează de asemenea cercosporioza și eventual atacul de făinare. Aplicarea se face imediat ce temperatura în aer trece de 10 grade Celsius și putem intra la tratamente. Tratamentul insecticid și cel fungicid se poate face în amestec fără nici o problemă de compatibilitate. Produsul aplicat singur se administrează în doză de 0,6 litri pe hectar.

  Acolo unde erbicidările de toamnă au fost omise trebuie luat în considerare și combaterea buruienilor din cultura de rapiță

  Pentru graminee se intervine cu produsul Investo 100EC la doza maximă de 0,5 litri pe hectar, deoarece buruienile graminee sunt deja înfrățite și sunt bine dezvoltate. Pentru buruienile cu frunza lată se va alege un erbicid potrivit spectrului de buruieni și se va aplica în funcție de recomandările de pe etichetă.

  Fertilizările cu sulf și bor sunt binevenite în asocierile de aplicare dar se va avea în vedere compatibilitatea produselor. Produsele cu Bor sunt de regulă pe bază de acid boric și astfel vor schimba dramatic pH-ul soluției, se recomandă a se introduce în rezervorul cu soluția; verificați compatibilitatea produselor într-un vas de sticlă (borcan) pentru a verifica compatibilitatea si stabilitatea fizico-chimică a soluției de stropire.

  Aplicarea produselor împreună cu un adjuvant are avantaje multiple cum ar fi: o eficacitate maximă a substanțelor folosite, o acoperire impecabilă a culturii, protecția împotriva ploii care poate veni la scurt timp după aplicare. Adjuvantul organo-siliconic ce conferă aceste avantaje se numește Asystent+ și se aplică în cantități infime de 50-100 mililitri pe hectar.

  Și în cultura de grâu trebuie de urgență aplicate tratamente

  Cultura de grâu este în stadiu avansat de vegetație având un mic stimulent de vegetație din ferestrele nedorit de calde ale iernii. În aceste ferestre au evoluat și bolile instalate în toamnă și astfel avem un tablou clinic cu ”Mucegai de zăpadă”, ”Septorioză”, ”Helmintosporioză” și toate vârfurile frunzelor (la soiurile semi-erecte ca port al frunzelor) arse de temperaturile extrem de scăzute din ultimele săptămâni.

  Urgența numărul unu sunt tratamentele fungicide pentru stoparea infecțiilor deja instalate și prevenția instalării bolilor foliare din infecții secundare și de prevenție a instalării ruginilor care au devenit o problemă serioasă.

  Produsele ce le vom folosi în funcție de probleme ce le avem sunt: Dafne 250EC 0,6 litri pe hectar pentru controlul făinării grâului, rugina brună, septorioza tulpinilor şi spicelor aplicat singur sau 0,3 l/ha Dafne 250 EC + 0,5 l/ha Propico 250 EC pentru a lărgi spectrul de boli combătute și a prevenii instalarea rezistenței. Un alt produs extrem de eficace și care realizează și un control al creșterii excesive este produsul Zizan/Ambrossio 500 SC cu substanța activă tebuconazol aplicat în doză de 0,5 litri pe hectar pentru controlul tuturor bolilor de colet și care urmează să se instaleze în timpul vegetației și deasemenea se poate aplica în amestec 0,4 l/ha Ambrossio 500 SC + 0,3 l/ha Dafne 250 EC sau 0,25 l/ha Ambrossio 500 SC + 0,5 l/ha Propico 250 EC.

  Obligatoriu vom interveni și cu un erbicid graminicid pentru ”Iarba vântului”, ”Odos”, ”Coada vulpii”, ”Iarba bărboasă” respectiv cu produsul Herbos 110 EC aplicat în doză de 0,7 litri pe hectar. Intervenția o putem face până la sfârșitul înfrățirii buruienilor după care eficiența produsului scade proporțional.

  Pentru buruienile cu frunza lată avem alternativa utilizării produsului Trimax 50 SG care conține tribenuron metil aplicat la doze de 30-40 grame pe hectar, Galmet 20 SG ce conține metsulfuron metil aplicat la doza de 20 grame pe hectar iar acolo unde avem presiune mare de buruieni problemă (mur, pălămidă, volbură, troscot) intervenim adiționând la soluția erbicidă produsul Galaper 200 EC cu substanța activă fluroxipyr în doză de 0,4-0,6 litri pe hectar.

  În condițiile actuale, vegetația este luxuriantă, iar plantele au condiții excepționale de vegetație de aceea se impune folosirea unui regulator de creștere pentru a evita căderea culturii și uniformizarea fraților. Se recomandă aplicarea regulatorului de creștere Invister 300SL până la al doilea internod cu primul tratament în doză de 1,3 litri pe hectar aplicat singur sau 0,8 litri pe hectar aplicat în amestec cu produsul Zizan/Ambrossio 500SC.

  Utilizarea adjuvanților la aplicarea erbicidelor este de mare ajutor pentru garantarea eficacității tratamentelor și se va utiliza produsul Asystent + în soluția de stropit în doze de 0,1 litri pe hectar.

  Efectul primelor tratamente și fertilizările echilibrate ne garantează 50% din succesul recoltei. Primul pas trebuie făcut cu ”dreptul”. Spor la treabă.

  Remus Fatol
  Director Tehnic
  Innvigo Agro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Guvernul a reușit să ”lase mască” o verigă cheie din lanțul de producție agricolă! Ambasadorul Elveției în România, în vizită la șantierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari, județul Dolj

  Ultimele știri

  Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar! O mare fermă din România a câştigat procesul cu ANAF după 4 ani prin tribunale!

  Căutare în articole