• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PROGRAM DE STAT – FINALIZAT! Ce s-a întâmplat cu ROMÂNII CARE AU CERUT PORCI GRATIS!

  Roxana Dobre -

  Surpriză neplăcută pentru românii care sperau să primească purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna. La încheierea perioadei de înscriere, cererea de suine a fost mult peste ceea ce au oferit crerscătorii autorizați care au dorit să intre în programul cu bani de la bugetul național.

  Cel mai recent bilanț al autorităților arată că până în prezent au fost livrați către fermierii din toată țara un număr total de 94 purceluși. Într-un comunicat al Ministerului Agriculturii remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro se arată că la nivelul întregii țări, s-au înscris în Program 304 furnizori, 30 procesatori și 6.186 crescători.

  Până la această dată, derularea Programului a condus la livrarea unui număr de 94 purcei de la 10 furnizori către 12 crescători, respectiv:

  -4 furnizori din județul Sibiu au livrat către 4 crescători din același județ un număr de 38 purcei,
  -1 furnizor din județul Hunedoara a livrat către 1 crescător din același județ un număr de 4 purcei,
  -1 furnizor din județul Sălaj a livrat către 1 crescător din același județ un număr de 4 purcei,
  -1 furnizor din județul Ialomița a livrat către 1 crescător din același județ un număr de 4 purcei,
  -1 furnizor din județul Dâmbovița a livrat către 2 crescători din același județ un număr de 18 purcei,
  -2 furnizori din județul Alba au livrat către 3 crescători din același județ un număr de 26 purcei.

  Înscrierea în programul cu porci gratis s-a finalizat

  Important de precizat că perioada de înscriere în Programul de sprijin pentru rasele Bazna-Mangalița s-a finalizat. Până la data de 16 aprilie 2018 inclusiv, participanții la Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, respectiv furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice, în baza unei cereri, au solicitat înscrierea în Program. Aceștia au avut la dispoziție o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern 9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc.

  Ministerul Agriculturii face precizarea că un furnizor a livrat 80 de purcei în județul Buzău, în afara Programului, pentru material de reproducție. Din cauza faptului că cele două rase erau pe cale de dispariție, materialul de reproducere identificat nu putea asigura o livrare imediată pentru toți cei care doresc să devină crescători ai acestor rase, dar se urmărește atent livrarea materialului biologic, astfel încât, în timp, să poată fi asigurată toată cererea de purcei pentru toți cei interesați.

  Numărul de purcei livrați gratuit dă peste cap calculele făcute de ministrul agriculturii, Petre Daea, care spunea în luna martie că în lunile ce vor urma, numărul de capete livrate va crește: ”În aprilie vom livra 261 de purcei, în luna mai 606 purcei și în iunie 785 de purcei”, avea așteptări șeful de la agricultură.

  Dintr-o prezentare făcută de ministru reise că deja de la demararea programului au fost înregistrați 5.094 de crescători interesați să primească gratuit suinele, 5.000 de procesatori care să achiziționeze purceii crescuți până la greutatea de 130 kilograme. Ministrul agriculturii a atras atenția că în program nu sunt acceptați toții furnizorii de purcei ci doar aceia care au rasele purse înregistrare în evidența staului.

  Reamintim că numărul maxim de purcei care pot fi preluați pentru creștere este de 10 capete. Programul național cuprinde numai rasele Mangalița și Bazna, nu și alte rase de suine sau specii de animale!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Subvenții APIA 2021. Anunțul MADR despre plata sprijinului cuplat Ministerul Agriculturii: Semințele de floarea-soarelui nu se pot trata cu neonicotinoide în campania de primăvară

  Ultimele știri

  Cum pregătim campania de fătări în ferma de ovine Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false Plantarea pomilor fructiferi: 10 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență