• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SEMĂNATUL PORUMBULUI LA VITEZE MARI: Cum este influențat randamentul lucrării?

  agrointeligenta.ro -

  Semănatul porumbului cu echipamente capabile să efectueze lucrarea la viteze ridicate. Care sunt riscurile folosirii acestor semănători performante care pot termina semănatul într-un timp record? Răspunsul a fost oferit de cercetorii francezi care au testat utilajele agricole existente pe piața din UE. Aceiași experți vin și cu recomandări privind vitezele ideale pentru semănatul porumbului cu semănătorile de ultimă generație.

  Pe site-ul Institutului de cercetări ARVALIS a apărut săptamâna trecută un nou articol de interes pentru producătorii de porumb. Materialul vizează semănatul porumbului la viteze ridicate, iar cum subiectul este de mare interes, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) l-a tradus și adaptat pentru cititorii Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  Datorită prezenței din ce în ce mai frecvente a semănătorilor rapide, capabile să lucreze până la 15 km pe oră, la saloanele Agritechnica, Institutul ARVALIS a testat mai multe astfel de echipamente începând cu 2012, pentru a evalua impactul acestei tehnici asupra dezvoltării plantelor și producției de porumb.

  Semănatul rapid al porumbului: Păstrarea unei adâncimi uniforme

  Creșterea vitezei de lucru poate afecta în primul rând adâncimea de însămânțare, expunând semințele asfel încât să fie, de exemplu, mai vulnerabile la atacurile ciorilor.

  Pentru a remedia acest aspect, producătorii au dimensionat în mare măsură elementele de însămânțare, dar și presiunile care se aplică acestora, astfel încât elementul să rămână plat pe sol, indiferent de viteză.

  În cercetările efectuate în 2013 și 2014 (Figura 1), creșterea vitezei la o semănătoare convențională se reflectă prin însămânțarea din ce în ce mai puțin adâncă (în condiții de setări de adâncime și tensiune identice). Prin contrast, în Poitou-Charentes, cele două semănători rapide testate nu au indicat nicio diferență de adâncime la viteze diferite.

  Figura 1: Influența vitezei de sem asupra adâncimii medii de însămânțare
  (trei experiențe 2013 – 2014. Diferitele litere sau grupuri de litere prezintă o diferență statistică semnificativă;
  NS = nesemnificativă).

  Semănatul rapid al porumbului: Regularitatea rândului

  Aceste teste au permis, de asemenea, obținerea datelor privind regularitate rândului, adică distanțele dintre două semințe consecutive. Măsurarea coeficientului de variație (raportul dintre abaterea standard și medie) a făcut posibilă evaluarea acestei regularități în funcție de viteza de însămânțare). Au fost semnalate două cazuri:

  – cu unitățile convenționale de semănat de stil american (Monosem NG4 +, Kuhn Maxima 2), creșterea vitezei duce destul de repede la o deteriorare a regularității. Precizia distribuției semințelor este, în general, bună, dar are de suferit imediat ce semințele cad, datorită gravitației, prin în canalul de scurgere. La viteza mare, elementul de însămânțare care „lovește” poate accentua fenomenul reculurilor de sămânță din canalul de scurgere, ceea ce duce la pierderea regularității pe teren. Semănătorile convenționale permit însămânțarea a 9-11 km/h pe soluri bine pregătite;

  – comportamentul semanătorilor rapide variază mai mult, regularitatea fiind de la medie la bună. Cu un element de însămânțare greu și / sau cu o forță mare de presare, nu este prezent fenomenul de recul. În plus, semințele pot fi transportate pneumatic sau mecanic pentru a evita problemele semnalate anterioar la semanatorile conventionale și, astfel, pentru a menține regularitatea distribuției. În cadrul testelor ARVALIS, semănătoarea Tempo și, mai ales, ExactEmerge au demonstrat performanțe bune în ceea ce privește regularitatea pe rând și sensibilitatea la viteză.

  Semănatul rapid al porumbului. Randamentul: fără diferențe vizibile

  In ceea ce privește randamentele, se pot trage următoarele concluzii:

  – însămânțarea rapidă nu afectează randamentul recoltei (nu s-au constatat diferențe statistic semnificative)
  – nu există nicio relație între regularitatea rândului și randament. În două dintre studiile efectuate, iregularitățile observate pe rând la momentul însămânțării din cauza unei semănători nu au condus la diferențe semnificative de producție.

  Semănatul porumbului: Viteza recomandată pentru lucrare

  Teste efectuate de Institutul ARVALIS din 2012 până în 2016 in Alsacia, Poitou, Ensisheim si Dessenheim permit elaborarea de recomandări pentru semănatul porumbului în funcție de pregătirea solului și de tipul de semănătoare (rapidă sau convențională cu îngropare, pe model american).

  Astfel,
  • pe paturile bine pregătite, o semănătoare convențională de precizie, cu îngropare (model american), poate funcționa până la 9 km/h fără precauții speciale. Pe de altă parte, se recomandă să nu se depășească 4-5 km/h în condiții dificile.
  • lucrările de însămânțare la porumb se pot efectua cu 15 km/h cu semănători rapide pe sol bine pregătit dacă se optimizează parametrii de împrăștiere/selecție pentru soiul însămânțat (în funcție de mărimea și forma seminței). Cu toate acestea, dacă se seamănă în condiții dificile, viteza cu un astfel de echipament nu va trebui sa depășească 10-11 km/h – ceea ce este deja dublul vitezei cu o semănătoare convențională în condiții similare!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Mediului a semnat ordinul prin care fermierii pot fertiliza și în perioadele de interdicție! Soluțiile Bayer pentru provocările cerealelor păioase Reuşeşte doar cine are utilaje performante! Florea Băluță și-a înnoit ferma cu două tractoare şi două combine Massey Ferguson

  Ultimele știri

  Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand Bugetul pe anul 2021 – adoptat în Parlament! Primele subvenții APIA deblocate pentru fermieri!